Αρχική COVID-19 Μ. Πέμπτη ξεκινούν εμβολιασμό οι 40-44 – “Πράσινο φως” και στο J&J...

Μ. Πέμπτη ξεκινούν εμβολιασμό οι 40-44 – “Πράσινο φως” και στο J&J – Τι ισχύει για τις εγκύους

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Θεμιστοκλέους, την Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών και για την ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών. Ενώ, το Μεγάλο Σάββατο, για την ηλικιακή ομάδα των 45-49 ετών.

Μέχρι αυτή την ώρα, εμβολιάζονται οι πολίτες έως 50 ετών, οι ομάδες με νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, υγειονομικοί εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης, ενώ αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό και των 30-39 ετών συγκεκριμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ξεκινά η χορήγηση του Johnson & Johnson

εμβόλιο johnson johnsonΣύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, το εμβόλιο της Johnson & Johnson εντάσσεται στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο και αίρονται οι επιφυλάξεις χρήσεις του. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Πριν μια βδομάδα είχαμε κοινή απόφαση για άρση της χορήγησης ενός εμβολίου της Johnson & Johnson. Στο διάστημα αυτό μιας εβδομάδας έγινε ένας λεπτομερής έλεγχος σχετικός με τα περιστατικά που είχαν προκαλέσει την παύση της χορήγησης όπως τα επεισόδια θρόμβωσης. Η απόφαση ήταν η άρση αυτής της απαγόρευσης του εμβολίου».

Ειδικότερα, τα περιστατικά ήταν 15 ανάμεσα σε 7,9 εκατ. δόσεις, και εντοπίστηκαν σε γυναίκες με ηλικία 18 -49 ετών. Έτσι, η επιτήρηση θα συνεχίζεται και εφόσον προκύψουν διαφορετικά απαγορευτικά δεδομένα θα διαφοροποιηθούν οι οδηγίες. Όπως επανέλαβε, αυτή τη στιγμή «τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών».

«Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα, η Επιτροπή των Εμβολιασμών γνωμοδότησε την άρση των περιορισμών στη χορήγηση του εμβολίου της J&J στην Ελλάδα… Είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο και θα πάει εκεί που αδυνατούν λόγω φυσικής δυσκολίας να πάνε τα άλλα εμβόλια».

Νεότερα δεδομένα για το AstraZeneca – Τι επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη

Αναφερόμενη στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τους 30-39 ετών, στην οποία βρίσκονται και οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, η Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ο εμβολιασμός με εμβόλιο τύπου mRNA στην κύηση (δηλαδή με Pfizer/BioNTech και Moderna) είναι ασφαλής και έκανε αναφορά σε σχετικές έρευνες.

Τόνισε δε, ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα (όπως δηλαδή αυτό της AstraZeneca και της J&J) θεωρούνται ασφαλή στην κύηση κατά 99,9%, ωστόσο, επισήμανε ότι “Δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση κι αυτών των εμβολίων (ιικού φορέα) κατά την κύηση”, προσθέτοντας ότι τηρείται «στάση αναμονής για λίγο έως τη στιγμή που θα έχουμε πλήρη στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια».

Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι εάν γυναίκες σε εγκυμοσύνη έκαναν ή κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, χωρίς να γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με διακοπή της κύησης ή πρόβλημα σε αυτή.

Αναφερόμενη στο AstraZeneca και σε όσους ανεξαιρέτως πρόκειται να το κάνουν διευκρίνισε ότι θα υπάρχει μια ευελιξία ανάμεσα στην 1η με την 2η δόση. Είπε χαρακτηριστικά «Αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό είναι εφικτό».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση