Αρχική COVID-19 LIVE: Στις ΜΕΘ όσοι δεν εμβολιάστηκαν ενώ μπορούσαν – Μέχρι 12 άτομα...

LIVE: Στις ΜΕΘ όσοι δεν εμβολιάστηκαν ενώ μπορούσαν – Μέχρι 12 άτομα στο Πασχαλινό τραπέζι

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ COVID19 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ενημέρωση για την πανδημία και τον covid19 στο Υπουργείο Υγείας. Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Κατά 10% μειώθηκε ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η διασπορά των νέων κρουσμάτων παραμένει μεγάλη, σύμφωνα με τη Β. Παπαευαγγέλου. Ωστόσο τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 25.000, αλλά «Η μισή Ελλάδα παραμένει ακόμα στο βαθύ κόκκινο» με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να καταγράφει η Αττική (δυτική και κεντρικός τομέας), ο Πειραιάς, η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Μείωση καταγράφηκε και στις νέες εισαγωγές, στους 5.400 ασθενείς, με μέσο όριο κάτω των 500 ανά ημέρα. Ενώ, οι ασθενείς που αποσωληνώνονται είναι περισσότεροι πλέον από όσους διασωληνώνονται.

“Εξαιρετικά λυπηρό να μην εμβολιάζονται και σήμερα να κινδυνεύουν”

Το ότι 1 στους 4 ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι άνω των 75 ετών, η κ. Παπαευαγγέλου χαρκατήρισε “εξαιρετικά λυπηρό”, δεδομένου ότι δεν εμβολιάστηκαν γιατί δεν έκλεισαν ραντεβού ενώ είχαν τη δυνατότητα, είτε γιατί φοβήθηκαν τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν.

Μόνο 2 στους 3 πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού, ανέφερε, ενώ έκανε έκκληση ειδικά για τα άτομα υψηλού κινδύνου, να εμβολιαστούν.

Να μην μεταφέρουμε τον ιό στα νησιά και τα χωριά

«Να μη μεταφέρουμε τον ιό στα νησιά και τα χωριά μας», κάτι που θα αποτελούσε πισωγύρισμα, όπως είπε, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, ενώ τυχόν έξαρση των κρουσμάτων στα νησιά και τα χωριά θα είχε σοβαρές επιπτώσεις, καθώς είναι γνωστό ότι το σύστημα υγείας στην περιφέρεια δεν έχει την ίδια δυναμική με αυτό των μεγάλων πόλεων.

Μεγάλη προσοχή στους ναούς – Μέχρι 12 στο Πασχαλινό τραπέζι

Κατά τον εκκλησιασμό να τηρούνται οι αποστάσεις μέσα και έξω από τους ναούς και οι πιστοί να προτιμούν τον προαύλιο χώρο, φορώντας μάλιστα διπλή μάσκα μέσα και έξω από τους ναούς.

Όπως ενημέρωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, για τις εκκλησίες, θα ισχύουν τα μέτρα του ενός ατόμου ανά 25 τμ. στους εσωτερικούς χώρους, ενώ στους εξωτερικούς χώρους είναι ένα άτομο ανα 10 τ.μ. Ενώ, είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς.

Ακόμα, την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του επιταφίου θα γίνει μόνο στο προαύλιο χωρίς πιστούς, καθώς και το προσκήνυμα του επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 22:00 και από τις 3 Μαΐου στις 23:00

Για τις οικογενειακές συναθροίσεις, η επιτροπή προτείνει τους υπαίθριους χώρους, με δύο ευρύτερες οικογένειες και μέχρι 12 άτομα, στα οποία προτείνεται να πραγματοποιούν self test ώστε να αποφευχθεί η ενδοοικογενειακή διασπορά.

«Να σκεφτούμε τους γιατρούς, όλο το υγειονομικό προσωπικό, όσους πενθούν δικούς τους ανθρώπους και όσους έχουν συγγενείς στα νοσοκομεία», κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ενώ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ενημέρωσε για την εξέλιξη του σχεδίου διάθεσης των self-tests. Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση