Αρχική COVID-19 Johnson & Johnson: O EMA αναγνωρίζει τη θρόμβωση ως μία σπάνια παρενέργεια

Johnson & Johnson: O EMA αναγνωρίζει τη θρόμβωση ως μία σπάνια παρενέργεια

0
εμβόλιο - κορονοϊός - τρίτη δόση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ως μία παρενέργεια “πολύ σπάνια” θα πρέπει να αναγνωριστεί η εμφάνιση θρόμβωσης σε συνδυασμό με χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου Covid-19 της Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ενώ, παράλληλα, η Janssen, η βελγική θυγατρική της J&J που παράγει το εμβόλιο, θα κληθεί να διενεργήσει περαιτέρω κλινικές μελέτες, σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ.

Ωστόσο, ο ΕΜΑ τονίζει ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερσταθμίζουν τον πιθανό κίνδυνο και για αυτό το λόγο η χρήση του εμβολίου μπορεί να συνεχιστεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Μάλιστα, όπως δήλωσε και η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, “ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σαφής: τα οφέλη του εμβολίου Johnson & Johnson για την COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών. Καλώ τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών μας. Οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές“, καλώντας παράλληλα τις χώρες-μέλη να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Janssen.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του ΕΜΑ εκδόθηκε λίγη ώρα πριν από την επίσημη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του οργανισμού στο Άμστερνταμ.

Κίνδυνος μία στο εκατομμύριο

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί συνολικά 8 περιστατικά θρόμβωσης στις ΗΠΑ σε περίπου 7 εκατομμύρια λήπτες του εμβολίου, γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι περίπου μία στο εκατομμύριο.

Ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρότερος από το να χάσει κανείς τη ζωή του από Covid-19.

Αναστολή διάθεσης εμβολίων στην ΕΕ μέχρι να βγει το πόρισμα

Επιπλέον, η Johnson & Johnson είχε ανακοινώσει ότι παγώνει τη διάθεση του εμβολίου της στην ΕΕ μέχρι να ανακοινωθεί το πόρισμα των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, οι οποίες διέκοψαν “προληπτικά” τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ.

Ανησυχητικά συμπτώματα που πρέπει να αναφερθούν σε γιατρό

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΕΜΑ, θα πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό, όποιος πολίτης μετά τη χορήγηση του εμβολίου εμφανίσει μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος
  • Πρήξιμο των κάτω άκρων
  • Επίμονος κοιλιακός πόνος
  • Νευρολογικά συμπτώματα όπως ισχυρός πονοκέφαλος και θόλωση της όρασης
  • Κόκκινα στίγματα ή μώλωπες στο δέρμα πέρα από την περιοχή της ένεσης

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση