Αρχική Special Topics Ingenuity: Με επιτυχία πραγματοποίησε και την τρίτη του πτήση στον Άρη

Ingenuity: Με επιτυχία πραγματοποίησε και την τρίτη του πτήση στον Άρη

0
INGENUITY
Εικόνα: NASA/JPL-CALTECH
Διαφήμιση

Με επιτυχία πραγματοποίησε και την τρίτη του πτήση στον Κόκκινο Πλανήτη το Ingenuity της NASA, την Κυριακή 25 Απριλίου.

Χαρακτηριστικά, το ελικόπτερο της NASA πέταξε σε ύψος 5m πριν επιταχυνθεί πλευρικά για 50m και στη συνέχεια επέστρεψε στο σημείο απογείωσης.

Ο συνολικός χρόνος πτήσης ήταν 80 δευτερόλεπτα.

Παρόλο που ήταν μία από τις φιλόδοξες πτήσεις, οι μηχανικοί ισχυρίζονται ότι σκοπεύουν να προωθήσουν ακόμα περισσότερο την τεχνολογία και να βρουν τα όρια του ελικοπτέρου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα συντρίβει στη διαδικασία.

Οι δύο προηγούμενες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν, η μία τη Δευτέρα 19 Απριλίου και η άλλη την Πέμπτη 22 Απριλίου.

Ωστόσο, η πτήση της Δευτέρας ήταν ιστορική, καθώς σηματοδότησε την πρώτη ελεγχόμενη πτήση από αεροσκάφος που πραγματοποιήθηκε σε άλλο πλανήτη.

Υπενθυμίζεται ότι το Ingenuity μεταφέρθηκε στον Άρη από το Perseverance της Nasa, το οποίο έπεσε στον κρατήρα Jezero στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τεχνολογικό επίτευγμα

Το αεροσκάφος των 1,8 κιλών αποτελεί τεχνολογικό επίτευγμα που αποσκοπεί να αποδείξει τη χρησιμότητα της εναέριας κινητικότητας στην ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη. Ενώ, στο μέλλον, τα ελικόπτερα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνεύσουν το δρόμο για τα rover και τους αστροναύτες, και για να διερευνήσουν σημεία που είναι αδύνατον να φτάσουν.

Οι αξιωματούχοι της Nasa παραχώρησαν στην ομάδα μηχανικών Ingenuity δύο ακόμη πτήσεις, προτού δοθεί εντολή στο Perseverance να συνεχίσει με την κύρια αποστολή του να αναζητήσει ζωή στο Jezero.

Φωτογραφίες από τον Άρη

Την τελευταία εβδομάδα των δοκιμών, το ρομπότ ενεργούσε ως ραδιοφωνικός σταθμός και φωτογράφος του ελικοπτέρου.

Μάλιστα, τράβηξε φωτογραφίες και βίντεο μικρού μήκους από απόσταση 65 μέτρων από το “αεροδρόμιο” του drone.

Μεγάλο μέρος των εικόνων αυτών θα αργήσουν να επιστρέψουν στη Γη καθώς οι δορυφόροι στον Άρη έχουν περιορισμένο εύρος ζώνης και προτεραιότητα έχουν τα δεδομένα της πτήσης.

Η πολύ αραιή ατμόσφαιρα του Άρη δυσκολεύει την πτήση

Τέλος, σημειώνεται ότι αυτό που δυσκολεύει την πτήση στον κόκκινο πλανήτη είναι η αραιή του ατμόσφαιρα, η οποία έχει μόλις το 1% της πυκνότητας της γήινης για αυτό και η πτήση απαιτεί πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και δύο έλικες που περιστρέφονται αντίθετα, ώστε να υπάρξει αρκετή δύναμη ανύψωσης.

Διαφήμιση