Αρχική Special Topics Το NASA rover προσεδαφίστηκε στον Άρη – Οι εικόνες που έστειλε

Το NASA rover προσεδαφίστηκε στον Άρη – Οι εικόνες που έστειλε

0
Αρης NASA
H πρώτη εικόνα που έστειλε ο Rover Perseverance της NASA μετά την άφιξη του στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021 / Φώτο: NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Επιβεβαιώθηκε το touchdown!”. Με αυτές τις λέξεις επιβεβαιώθηκε ότι ο εξακύλινδρος ανιχνευτής Perseverance είχε προσγειωθεί με επιτυχία στον Άρη.

Είναι η στιγμή που οι ελεγκτές της αποστολής στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ιστορική στιγμή

“Αυτή η προσγείωση είναι μία από αυτές τις βασικές στιγμές για τη NASA, τις ΗΠΑ και την εξερεύνηση του διαστήματος παγκοσμίως, δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Steve Jurczyk.

Ξέρουμε ότι βρισκόμαστε στην κορυφή της ανακάλυψης. Και “ακονίζουμε” τα μολύβια μας, για να ξαναγράψουμε τα βιβλία.

Η αποστολή Mars 2020 Perseverance ενσαρκώνει το πνεύμα της επιμονής του έθνους μας ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Εμπνέοντας και προωθώντας την επιστήμη και την εξερεύνηση.

Η ίδια η αποστολή προσωποποιεί το ανθρώπινο ιδανικό της επιμονής στο μέλλον. Και θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη”.

Τα μέλη της ομάδας Rover Perseverance Mars της NASA παρακολουθούν τις πρώτες εικόνες της αποστολής του διαστημικού σκάφους στον Άρη / Φώτο: NASA-Bill Ingalls

Αναζητώντας σημάδια ζωής

Το NASA rover είναι εκεί ως μέρος αποστολής για να αποκαλύψει σημάδια ζωής. Καθώς και να συλλέξει δείγματα βράχου.

Η αποστολή άνω των 2 δις ευρώ στον “κόκκινο πλανήτη” ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020. Για να επωφεληθεί από τη στενή ευθυγράμμιση της Γης και του Άρη.
Και το rover προσγειώθηκε στον κρατήρα Jezero λίγο πριν από τις 10 μ.μ. CET την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.

Μετά από ένα ταξίδι 203 ημερών σε 293 εκατομμύρια μίλια (472 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Αρης NASA

Πρόκειται για το πιο προηγμένο rover της NASA μέχρι σήμερα. Είναι εξοπλισμένο με 19 κάμερες.
Μπορεί να παρέχει απεικόνιση, ανάλυση χημικής σύνθεσης και ορυκτολογία σε απόσταση. Κάτι που θα βοηθήσει στην προετοιμασία για μια πιθανή μελλοντική ανθρώπινη αποστολή στον Άρη.

Το rover της NASA έδωσε ήδη τις πρώτες φωτογραφίες του από την επιφάνεια του Άρη.

Η NASA μοιράστηκε μια δεύτερη εικόνα που δείχνει την προβολή πίσω από το rover με ένα tweet που έλεγε:

“Καλώς ήλθατε στον κρατήρα Jezero.” Ο κρατήρας ήταν κάποτε “σπίτι” μιας λίμνης. Και το rover θα αναζητήσει σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής στον σήμερα αφιλόξενο πλανήτη.

Αρης NASA
H δεύτερη εικόνα που έστειλε ο Rover Perseverance της NASA μετά την άφιξη του στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021 / Φώτο: NASA

Περίπου 28 μίλια (45 χιλιόμετρα) πλάτος, ο κρατήρας Jezero βρίσκεται στη δυτική άκρη του Isidis Planitia, μια τεράστια λεκάνη ακριβώς βόρεια του ισημερινού του Άρη.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια ο κρατήρας είχε το δικό του δέλτα ποταμού και ήταν γεμάτο νερό.

Το rover θα χαρακτηρίσει τη γεωλογία του πλανήτη και το κλίμα. Και είναι η πρώτη αποστολή που θα συλλέξει και θα αποθηκεύσει στοιχεία από τον Άρη, ανοίγοντας το δρόμο για την ανθρώπινη εξερεύνηση του.

Διαφήμιση