Σύνταξη: ecozen.gr
Δημιουργήθηκαν τα πρώτα έμβρυα που αποτελούνται από μείγμα κυττάρων ανθρώπου και πιθήκου, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να “ακονίσουν” τεχνικές για την ανάπτυξη ανθρώπινου ιστού σε είδη που είναι καταλληλότερα για μεταμοσχεύσεις. Έτσι, ίσως κάποια μέρα θα μπορούν να αναπτύξουν νέα όργανα για άτομα με εξασθενημένες καρδιές ή νεφρά.
“Τα ευρήματα υποδηλώνουν μηχανισμούς με τους οποίους τα κύτταρα ενός είδους μπορούν να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν στο έμβρυο ενός άλλου,” αναφέρει ο Daniel Garry, βιολόγος βλαστικών κυττάρων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Twin Cities.
Εδώ και χρόνια επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με την ιδέα της μεταμόσχευσης κυττάρων ενός είδους στο έμβρυο ενός άλλου, η οποία αφορά τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ζώων των οποίων τα όργανα θα είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση στον άνθρωπο.
Ωστόσο, τα νέα ευρήματα δεν λύνουν το πρόβλημα. Προσθέτουν όμως νέες πολύτιμες γνώσεις για την ανθρώπινη αναπτυξιακή βιολογία, αναφέρουν οι ερευνητές που υπογράφουν τη δημοσίευση στην έγκριτη επιθεώρηση Cell.
Το 2017, οι ερευνητές ανέφεραν ανάπτυξη του παγκρέατος από βλαστικά κύτταρα ποντικού που εισήχθησαν σε έμβρυα αρουραίων. Η μεταμόσχευση οργάνων σε ποντίκια με διαβήτη εξάλειψε την ασθένεια.
Ωστόσο, κύτταρα από πιο μακρινά συγγενικά είδη, όπως χοίροι και άνθρωποι, δεν έχουν συνδυαστεί με θετικά αποτελέσματα.
103 χιμαιρικά έμβρυα παρέμεναν ζωντανά
Την ίδια χρονιά, ο αναπτυξιακός βιολόγος Μπελμόντε και οι συνεργάτες του ανέφεραν την ένεση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων σε έμβρυα χοίρων. Αφού τα έμβρυα είχαν αναπτυχθεί σε υποκατάστατα μητρικού χοίρους για 3 έως 4 εβδομάδες, μόνο ένα στα 100.000 από τα κύτταρα τους ήταν ανθρώπινα.
“Δεδομένου ότι κάποια είδη πειραμάτων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στον άνθρωπο, έχει κρίσιμη σημασία να αναπτύξουμε καλύτερα μοντέλα για την κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας και ασθένειας,” υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου ο Χουάν Κάρλος Ιζπίσουα Μπελμόντε του Ινστιτούτου Salk στην Καλιφόρνια, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Σημειώνεται ότι η νέα μελέτη βασίζεται σε τεχνολογία που αναπτύχθηκε πέρυσι από μέλη της ίδιας ερευνητικής ομάδας προκειμένου να παρατείνουν την επιβίωση των εμβρύων στο εργαστήριο.
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με 132 έμβρυα του μακάκου του ταινιώδη (Macaca fascicularis), και εισήγαγαν σε καθένα από αυτά 25 ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, ικανά να διαφοροποιούνται και να δίνουν μια ποικιλία διαφορετικών ιστών.
Μετά από δέκα ημέρες, 103 χιμαιρικά έμβρυα παρέμεναν ζωντανά. Ωστόσο, την 19η ημέρα απέμεναν μόνο 3.
“Μετά από 13 ημέρες, ήταν ακόμη παρόντα στο περίπου ένα τρίτο των χιμαιρών. Τα ανθρώπινα κύτταρα φαινόταν να ενσωματώνονται με τα κύτταρα των πιθήκων και είχαν αρχίσει να ειδικεύονται σε τύπους κυττάρων που θα εξελιχθούν σε διαφορετικά όργανα,” ανέφερε στο Cell η ομάδα.