Αρχική Καταστροφές Πώς θα παρακολουθήσετε την παλίρροια στη Μεσόγειο

Πώς θα παρακολουθήσετε την παλίρροια στη Μεσόγειο

0
άμπτωτη Καβούρι
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου, δίνει η πλατφόρμα MARINOMICA.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε μέσω του ευρωπαϊκού έργου H2020 ODYSSEA. Στην εκτέλεση του οποίου συμμετέχει το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) τα τελευταία 4 χρόνια.

Η πλατφόρμα ωκεανογραφικής παρατήρησης και πρόγνωσης MARINOMICA φιλοξενεί μια διευρυμένη βάση ωκεανογραφικών δεδομένων. Από παρατηρήσεις έως και προγνώσεις.

Και είναι συμβατή με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές βάσεις. Όπως αυτή των θαλασσίων υπηρεσιών του Copernicus. Που αποτελεί ένα επιχειρησιακό σύνολο ωκεανογραφικών προγνωστικών μοντέλων, φιλικών προς τον χρήστη.

Συνδέεται επίσης με 8 παρατηρητήρια γύρω από τις ακτές, στις βόρειες από το λιμάνι της Βαλένθια μέχρι την Καβάλα. Και στις νότιες από το Μαρόκο μέχρι την Αίγυπτο, τα οποία σε πραγματικό χρόνο συλλέγουν επιτόπιες ωκεανογραφικές μετρήσεις.

Το έργο ODYSSEA συντονίζεται από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η MARINOMICA παρέχει προβλέψεις για την εξέλιξη της παλίρροιας. Καθώς και οπτικό υλικό από την περιοχή της Μεσογείου όπως την κάτωθι εικόνα που λήφθηκε στις 6 Μαρτίου.

παλίρροια

Η ένταση των χρωμάτων της μπάρας από πάνω προς τα κάτω δίνει και την ένταση της άμπωτης στη περιοχή.

Με τον παλιρροιογράφο στο Θρακικό πέλαγος να μετρά περί τα 45 εκ. πτώση. Και γενικά περί τα 40 εκ. στις βόρειες και περί τα 20-25 στις νότιες ακτές της Μεσογείου.

Τι εξηγεί το ΕΛΚΕΘΕ για το φαινόμενο

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) αποδίδει το φαινόμενο των τελευταίων ημερών σε μετεωρολογικά και αστρονομικά αίτια.

«Από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η στάθμη της θάλασσας έχει μειωθεί κατά 40 με 45 εκατοστά σε σχέση με τη συνηθισμένη της θέση, τονίζει ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ Βασίλης Καψιμάλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Είναι ένα φαινόμενο, που εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των παλιρροιών. Οι οποίες μπορεί να είναι είτε αστρολογικές είτε μετεωρολογικές.

Στο φαινόμενο που βιώνουμε αυτήν την περίοδο, η αστρονομική παλίρροια συμμετέχει πολύ λίγο, με ένα ποσοστό της τάξης των 10 εκατοστών. Τα υπόλοιπα 30 είναι μετεωρολογικής προέλευσης».

Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Τα υψηλά βαρομετρικά συστήματα που υπάρχουν αυτήν την περίοδο πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο πιέζουν τη στάθμη της θάλασσας.

«Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, ένα μιλιαμπέρ πίεσης κατεβάζει κατά περίπου ένα εκατοστό τη στάθμη της θάλασσας, λέει ο κ.Καψιμάλης.

Κάτι που σημαίνει πως σε ένα διάστημα δεκαπέντε ημερών τα υψηλά βαρομετρικά μειώνουν τη στάθμη κατά δέκα περίπου εκατοστά.

Αν δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι που να ωθούν τις θαλάσσιες μάζες από τη μία περιοχή στην άλλη ώστε να έχουμε και από αυτήν την αιτία μείωση της στάθμης, τότε θα πρέπει να ερευνήσουμε πού οφείλεται το υπόλοιπο της μείωσης».

Ο κ. Καψιμάλης αποκλείει οποιονδήποτε συσχετισμό με την κλιματική αλλαγή.

Όπως υπογραμμίζει «αναμένουμε προς το τέλος του αιώνα να ανεβεί η στάθμη της θάλασσας κατά 60 με 70 πόντους.

Αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωση». Εξίσου κατηγορηματικός είναι και αναφορικά με τη συσχέτιση με γεωλογικά φαινόμενα όπως ο σεισμός.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΛΚΕΘΕ, το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όταν η στάθμη των υδάτων είχε κατεβεί ακόμη περισσότερο.

Διαφήμιση