Αρχική COVID-19 Ποιοι είναι πιθανότερο να μολυνθούν για δεύτερη φορά από Covid

Ποιοι είναι πιθανότερο να μολυνθούν για δεύτερη φορά από Covid

0
κορονοϊός - μοριακό τεστ
Εικόνα: pixabay/fernandozhiminaicela
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

H πιθανότητα επαναμόλυνσης από την λοίμωξη Covid-19 στο ίδιο άτομο είναι ένα φαινόμενο που δεν συμβαίνει συχνά, καθώς μέχρι στιγμής κάτω από το 1% όσων έχουν μολυνθεί με τον ιό, ξανακολλάνε. Ωστόσο, οι πιθανότητες αυξάνονται για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να νοσήσουν ξανά με κορονοϊό, σε σχέση με τους νεότερους, όπως δείχνει μία νέα δανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη «Γκάρντιαν»:

  • οι κάτω των 65 ετών έχουν ανοσιακή προστασία περίπου 80% για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη
  • οι άνω των 65 ετών έχουν ανοσιακή προστασία περίπου στο 47%, άρα έχουν και σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν ξανά από τον κορονοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Λαμβάνοντας υπόψιν μας τα ευρήματα αντιλαμβανόμαστε ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδικότερα από τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι απαραίτητα και μέγιστης σημασίας. Παράλληλα, καθώς η φυσική ανοσία μετά από μία πρώτη λοίμωξη δεν εξασφαλίζει απόλυτη προστασία, καθίσταται σαφές ότι ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού είναι σημαντικός.

Λιγότερες από 100 περιπτώσεις παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από κορονοϊό 2η φορά

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η επαναλοίμωξη με Covid-19 είναι σπάνια στους νεότερους υγιείς ανθρώπους, όμως οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν ξανά», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Στιν Έθελμπεργκ του Ινστιτούτου Statens Serum.

«Σίγουρα δεν μπορείς να βασίζεσαι σε μια περασμένη λοίμωξη για να σε προστατεύσει από το να αρρωστήσεις ξανά, ιδίως αν είσαι ηλικιωμένος», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα:

  • έχουν επιβεβαιωθεί λιγότερες από 100 περιπτώσεις επαναλοίμωξης παγκοσμίως
  • ενώ άλλες 2.000 βρίσκονται υπό διερεύνηση ως ύποπτες επαναλοιμώξεις (αν και μερικές από αυτές πιθανώς αφορούν ασθενείς με μακράς διάρκειας Covid-19, οι οποίοι ποτέ δεν ανάρρωσαν πλήρως από την αρχική λοίμωξη)
  • οι περισσότερες επιβεβαιωμένες επαναλοιμώξεις είναι πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικές ή ηπιότερες σε συμπτώματα σε σχέση με την πρώτη λοίμωξη

«Πολλές από τις επαναλοιμώξεις θα είναι ασυμπτωματικές. Μια μείωση 80% του κινδύνου για ασυμπτωματική επαναλοίμωξη είναι σπουδαία», υπογράμμισε ο ανοσολόγος Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν ήδη περάσει Covid-19, χρειάζονται τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση