Αρχική Περιβάλλον Ποια είναι τα οφέλη στο περιβάλλον από την 4ήμερη εργασία

Ποια είναι τα οφέλη στο περιβάλλον από την 4ήμερη εργασία

0
περιβάλλον
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

H Ισπανία είναι έτοιμη να γίνει μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που δοκιμάζει μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Με οφέλη όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στο περιβάλλον.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να περνούν λιγότερες ώρες στο γραφείο, αλλά χωρίς μείωση των αποδοχών.

Η πρόταση υποβλήθηκε από το αριστερό κόμμα Más País, που υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτερες ώρες δεν σημαίνουν απαραίτητα υψηλότερη παραγωγικότητα.
Έγινε δεκτή και πλέον αφορά ένα πρόγραμμα τριών ετών, 50 εκατομμυρίων ευρώ που επιτρέπει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να συμμετάσχουν στη δοκιμή.

“Με την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας (32 ώρες) ανοίγουμε την πραγματική συζήτηση της εποχής μας. Αυτό προκαλεί πάντα αντιπαραθέσεις, γιατί ανοίγει ένα κενό”, δήλωσε στο Twitter ο Ισπανός πολιτικός Ινιγκο Ερεχόν του Más País.

Η τάση αυξάνεται

Από χώρες σε μεμονωμένες εταιρείες, όλο και περισσότεροι υιοθετούν το μοντέλο εργασίας τεσσάρων ημερών.

Ελπίζοντας να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να ενισχύσουν τη θετική ψυχική υγεία και να βοηθήσουν το περιβάλλον.

Με περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι τώρα από ποτέ, επαναστατικές αλλαγές σε εργασιακές πρακτικές όπως αυτές, γίνονται όλο και πιο εφικτές.

Ο Δρ. Ζαν-Εμμανουέλ ντε Νιβ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ευημερίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πιστεύει ότι οι αλλαγές που γίνονται λόγω του COVID-19 θα μπορούσαν να είναι το πρώτο βήμα προς μια «επανάσταση».
Αυτής της 4ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας που μπορεί να γίνει πραγματικότητα για περισσότερους ανθρώπους.

Η υιοθέτηση από την Ισπανία της τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας θα μπορούσε να είναι ένα συναρπαστικό εθνικό πείραμα.

κινητό εργασία γυναίκα

Ανάλογη πρόταση έκανε και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

Και δεν είναι μόνο η Ισπανία. Σε ένα Facebook Live η Τζασίντα Άρντερν, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, πρότεινε την ιδέα της μείωσης της εβδομάδας εργασίας της χώρας από πέντε ημέρες σε τέσσερις.

Η πρόταση έγινε στο πλαίσιο συζήτησης για το πώς θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας να ανακάμψει από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Δίνοντας παράλληλα στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο για να κάνουν τα πράγματα που αγαπούν.

Μερικές μεμονωμένες εταιρείες είναι ήδη μπροστά από το παιχνίδι. Ο Τζόνι Τουζ, επικεφαλής του γραφείου μάρκετινγκ LAB, προσέφερε το ίδιο στο προσωπικό του στο Λονδίνο.

Από τις μεγάλες εταιρείες έως τις μικρές επιχειρήσεις, η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Αλλά ποτέ δεν έχει δοκιμαστεί το μοντέλο σε εθνική κλίμακα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - κίνηση - αμάξια

Τα οφέλη στο περιβάλλον

Τα θετικά αποτελέσματα της εργασίας μια λιγότερη ημέρα την εβδομάδα υπερβαίνουν απλώς την προσωπική απόλαυση σύμφωνα με τον Δρ. Ζαν-Εμμανουέλ ντε Νιβ.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι είναι καλό για το περιβάλλον, υπογραμμίζει. Επειδή οι άνθρωποι θα είναι προφανώς λιγότερο κολλημένοι στην κίνηση».

Μια μελέτη του Henley Business School το 2012 εκτιμά ότι με ένα τετραήμερο μοντέλο εργασίας οι υπάλληλοι θα οδηγούσαν περίπου 560 εκατομμύρια λιγότερα μίλια κάθε εβδομάδα. Κάτι που με τη σειρά του θα μειώσει τις εκπομπές από την κυκλοφορία.

Πολλές άλλες μελέτες δείχνουν ότι όσο μικρότερες είναι οι ώρες εργασίας, τόσο καλύτερο είναι για το περιβάλλον.

Λιγότερη ανάγκη για χώρο γραφείου επειδή δεν υπάρχουν τόσα άτομα που εργάζονται ταυτόχρονα και η μειωμένη χρήση υπολογιστή, για παράδειγμα, θα σήμαινε μείωση της ενέργειας που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής της Microsoft Ιαπωνίας το 2019 για μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, η εταιρεία είδε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνεται σχεδόν κατά το ένα τέταρτο.

Όταν μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας 35 ωρών εφαρμόστηκε στη Γαλλία το 2000, οι άνθρωποι πέρασαν τον νέο ελεύθερο χρόνο τους σε δραστηριότητες με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Δεν ψώνιζαν περισσότερο και δεν έκαναν ταξίδια με έντονο άνθρακα. Αντ’ αυτού περνούσαν χρόνο με την οικογένεια τους ή απολάμβαναν βόλτες σε δημόσιους χώρους.

άγχος γραφείο

Η θετική επίδραση στην ψυχική υγεία

Παράλληλα με τα πράσινα οφέλη της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, η λιγότερη απασχόληση θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει θετικά την ψυχική υγεία.

«Υπάρχουν και κάποια οφέλη ευεξίας, πέρα ​​από τα οικολογικά οφέλη από την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, λέει ο Δρ. Ζαν-Εμμανουέλ ντε Νιβ.

Έρευνα σχετικά με το τι κάνει τους ανθρώπους ευχαριστημένους με τη δουλειά τους ή γενικότερα ικανοποιημένους με τη ζωή τους, έδειξε ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής παίζει σημαντικό ρόλο».

Διαφήμιση