Αρχική Ειδήσεις Μήνυμα 10 Ευρωπαίων ηγετών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μήνυμα 10 Ευρωπαίων ηγετών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

0
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ιδιαίτερη. Αυτό επισημαίνουν μεταξύ άλλων σε μήνυμα τους 10 Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητοστάκης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην υγειονομική κατάσταση του μπλοκ λόγω του COVID-19.

Υπογραμμίζοντας πως “η ανάκαμψη μετά τον COVID-19 θα είναι ένα τεστ και για τα δικαιώματα των γυναικών“.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται στο twitter “σε όλες τις γυναίκες που αντιμετώπισαν γενναία την κρίση #COVID19.
Από την φροντίδα των ασθενών στα νοσοκομεία έως την εκπαίδευση των παιδιών τους σε κλειδώματα.
Θα παλέψω για τα δικαιώματά μας και για μια δικαιότερη Ευρώπη. Πάντα”.

Το μήνυμα των 10 Ευρωπαίων ηγετών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

“Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ιδιαίτερη. Όχι μόνο γιατί συμπληρώνονται ακριβώς 110 χρόνια από την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, ένωσαν τις δυνάμεις τους και ύψωσαν τις φωνές τους για ίσα δικαιώματα.

Φέτος, στις 8 Μαρτίου, βρισκόμαστε μπροστά και σε ένα σημαντικό σημείο καμπής.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η καθημερινότητα πολλών από εμάς «σταμάτησε» προσωρινά λόγω της χειρότερης υγειονομικής κρίσης που έχουμε βιώσει εδώ και αρκετές γενιές.

Οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία μας, και επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την πανδημία. Πλήρωσαν υψηλότερο τίμημα, οικονομικό και κοινωνικό.

Η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των γυναικών αυξήθηκαν, οι γυναίκες επωμίστηκαν μεγαλύτερο μερίδιο των υποχρεώσεων στο σπίτι και τα μηνιαία στοιχεία της Eurostat για την ανεργία δείχνουν ότι ενώ το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες αυξήθηκε από 6,2 σε 7,1% τον Δεκέμβριο του 2020, η αύξηση όσον αφορά τις γυναίκες ήταν μεγαλύτερη, από 6,7 σε 7,9%.

Τα επόμενα χρόνια, πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Εάν θέλουμε να αναπτυχθούμε και να ευημερήσουμε μετά την πανδημία, χρειαζόμαστε μια πιο συμπεριληπτική προσέγγιση. Που θα αφήνει να ξεδιπλωθούν όλα τα ταλέντα, περιλαμβανομένων των δεξιοτήτων των γυναικών.

Πώς μπορούμε να το κατορθώσουμε

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις ιδεολογικές συζητήσεις του παρελθόντος.

Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών κατοχυρώνεται στο άρθρο 23 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα, για έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομήσαμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Δεύτερον, περισσότερο από ποτέ πρέπει να μεριμνήσουμε για την οικονομική πτυχή της ισότητας των φύλων.

Η ισότητα των φύλων είναι, βεβαίως, ηθικά ο σωστός δρόμος. Ωστόσο, οι ίσες ευκαιρίες έχουν σημαντική συμβολή στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Όταν οι γυναίκες ευημερούν, οι κοινωνίες ευημερούν.

Οι κοινωνίες ισότητας των φύλων είναι πλουσιότερες κοινωνίες, με όλη τη σημασία της λέξης.

Οι οικονομίες στις οποίες υπάρχει ισότητα των φύλων αποδίδουν καλύτερα, σύμφωνα με όλες τις έρευνες.

Το αν θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε κάτι καλύτερο μετά την κρίση θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που κάνουμε κατά την υλοποίηση των σχεδίων μας για την ανάκαμψη στην εποχή μετά την πανδημία.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για πιο αποτελεσματική και πιο συμπεριληπτική ανάκαμψη. Εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία και αντιμετωπίζοντας τις εισοδηματικές ανισότητες.

Εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε μακροπρόθεσμη οικονομική ανθεκτικότητα μετά την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν το φύλο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενσωματώσουμε επιτυχημένες προσεγγίσεις που εστιάζουν σε θέματα που αφορούν το φύλο στα ευρωπαϊκά πακέτα οικονομικής τόνωσης και ανάκαμψης.

Η ισότητα των φύλων και, γενικότερα, η απουσία διακρίσεων είναι σημαντικοί μοχλοί για την ανανέωση των οικονομιών μας μετά την πανδημία.

Εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες των γυναικών, οι προσπάθειές μας για ανάκαμψη θα οδηγήσουν σε ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές οικονομίες και κοινωνίες.

Τρίτον, πρέπει να εντείνουμε τις διεθνείς προσπάθειές μας. Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι συχνά τα πρώτα θύματα κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Αυτό δεν άλλαξε κατά την πανδημία COVID-19.

Η σοβαρή υγειονομική κρίση έχει καταδείξει την ευάλωτη θέση κοριτσιών και γυναικών σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως σε ασταθή κράτη που ταλανίζονται από συγκρούσεις.

Είναι σημαντικό ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ επέστρεψε στο τραπέζι για να αγωνιστεί, μαζί με εμάς, για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Ως παγκόσμια ηγετική αναπτυξιακή δύναμη, η Ευρώπη έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη.

Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική και αναπτυξιακή απάντησή της στην πανδημία COVID-19 περιλαμβάνει τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη για κορίτσια και γυναίκες.

Συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων, καθώς και την υποστήριξη κοριτσιών και γυναικών στο δρόμο προς την οικονομική ανεξαρτησία.

Ένα άρθρο γνώμης κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν αρκεί για να το πετύχουμε.

Θα απαιτηθεί μία πολύ πιο επίμονη προσπάθεια, για πολλά ακόμη χρόνια.

Ας αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία για να οικοδομήσουμε κοινωνίες που παρέχουν προστασία χωρίς αποκλεισμούς, όπου η ισότητα των δικαιωμάτων είναι υψίστης σημασίας -όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στην καθημερινότητά μας.
Αυτό θα ενδυναμώσει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες.

Δεδομένου ότι η ισότητα δικαιωμάτων θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και για τους δύο, επιτρέποντας και στους άνδρες να ξεφύγουν από παραδοσιακούς ρόλους και στερεότυπα.

Δεν θα είναι εύκολο. Είναι όμως εφικτό.

Ursula von der Leyen, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Alexander De Croo, Πρωθυπουργός του Βελγίου
Kaja Kallas, Πρωθυπουργός της Εσθονίας
Sanna Marin, Πρωθυπουργός της Φινλανδίας
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Micheál Martin, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας
Xavier Bettel, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου
Klaus Iohannis, Πρόεδρος της Ρουμανίας
Pedro Sánchez, Πρωθυπουργός της Ισπανίας
Stefan Löfven, Πρωθυπουργός της Σουηδίας”.

Την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας τιμούν με τον δικό τους τρόπο φορείς της χώρας

ΕΣΗΕΑ

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τιμά και συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

Από το 1909, που θεσμοθετήθηκε η «Ημέρα της Γυναίκας», πολλά έχουν αλλάξει, αλλά και πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη.

Σε πολλούς χώρους εργασίας, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για ομοειδείς εργασίες, πλήττονται σε μεγαλύτερα ποσοστά από την ανεργία, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, με συνέπεια να πέφτουν συχνά θύματα εκβιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ο επαγγελματικός ρόλος της γυναίκας ουδόλως την απαλλάσσει από το θεμελιώδη ρόλο της στο πλαίσιο της οικογενειακής ζωής και πως το άθροισμα των δύο αυτών ρόλων απορροφά κάθε λεπτό του χρήσιμου χρόνου της ημέρας της.

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν πόσο δυσανάλογα έχουν πληγεί οι γυναίκες από την οικονομική και κοινωνική κρίση, που προκαλεί η επιδημιολογική κρίση, στις μέρες μας.

Ακόμη, όμως, και στο οικογενειακό περιβάλλον, οι γυναίκες είναι τα συνήθη θύματα βίας και κακοποίησης, φαινόμενο που, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει οξυνθεί κατά την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, στη χώρα μας, οι πρόσφατες καταγγελίες για σεξουαλική βία, που, ως χιονοστιβάδα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα αντίδρασης, το οποίο ενώνεται με το διεθνές κίνημα κατά της αποσιώπησης και της μηδενικής ανοχής στα εγκλήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και βίας στους χώρους εργασίας, λόγω φύλου, το οποίο εξελίσσεται, στην Ελλάδα, σε ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό κίνημα του 21ου αιώνα.

Για να επιτευχθούν, όμως, ουσιαστικές αλλαγές και για να εκριζωθούν τα κοινωνικά στερεότυπα προς την κατεύθυνση της πραγματικής ισότητας, απαιτείται συντονισμένη και πολυεπίπεδη προσπάθεια, με τομές στον τομέα της Εκπαίδευσης, στο Οικογενειακό, το Εργατικό και το Διεθνές Δίκαιο.

Η ΕΣΗΕΑ στηρίζει το αίτημα για την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας (ΔΣΕ) 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας καθώς και της Σύστασης 206 που ψηφίστηκαν από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).

Η επικύρωσή της από τα Κράτη-Μέλη της ΔΟΕ δεν αποτελεί απλώς συμμόρφωση προς ένα διεθνές consensus, που επιτεύχθηκε με εντυπωσιακή πλειοψηφία, αλλά μία ευκαιρία για πραγμάτωση του διεθνούς κεκτημένου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην εργασία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2020-2025 παροτρύνει τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. προς τούτο.

Η επικύρωση της ΔΣΕ 190 έχει καταστεί ακόμη πιο επίκαιρη και σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και την ανάκαμψη από την κρίση.

Τέλος καλούμε τα μέλη μας να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και δράση. Το αίτημα για μηδενική ανοχή σε κάθε είδους βία είναι πάγιο και αδιαπραγμάτευτο. Παλεύουμε για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και την ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας των φύλων”.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

“Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαιρετίζει με υπερηφάνεια την γυναίκα Ιατρό, την γυναίκα Ερευνήτρια, την γυναίκα Επιστήμονα, την γυναίκα που συνεισφέρει καθημερινά στην προσπάθεια της Ανθρωπότητας για να ξεφύγει από την ατραπό της πανδημίας.

Στην χώρα μας, οι ιατροί επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη αντοχή στις δυσκολίες του τελευταίου έτους, δίνοντας με αυτοθυσία τον αγώνα κατά του SARS-CoV-2. Μεταξύ αυτών, ελαφρώς παραπάνω από το 50% είναι γυναίκες!

Οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 21% των κατόχων Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής την τελευταία δεκαετία και το 95% αυτών προέρχονται από δυτικές χώρες, γεγονός που δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως μια σύγχρονη αντιφεμινιστική νοοτροπία και πρακτική.

Την ίδια ώρα, την τελευταία 10ετία στις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας το 54% και στις Οδοντιατρικές Σχολές το 60% των εισαχθέντων ήταν γυναίκες.

Ομοίως, τα ποσοστά και στην υπόλοιπη Ευρώπη δείχνουν ελαφρύ προβάδισμα των γυναικών στις σχολές Ιατρικής.

Η προσφορά των γυναικών στην Επιστήμη είναι ανεκτίμητη ακόμα κι αν κάποιος αναζητήσει πηγές από την Ελληνική Αρχαιότητα, την Αρχαία Αίγυπτο και το Βυζάντιο.

Ωστόσο, η προσφορά δεν συμβαδίζει με την αναγνωρισιμότητα και την αναγνώριση λόγω της καταπίεσης που δέχτηκαν διαχρονικά από ανδροκρατούμενες κοινωνίες.

Η πρώτη Ελληνίδα γιατρός της σύγχρονης εποχής είναι η Μαρία Καλοποθάκη που γεννήθηκε το 1859 στην Αθήνα και έζησε τα παιδικά της χρόνια στις ΗΠΑ.

Έγινε δεκτή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παρισιού τον Οκτώβριο του 1886, αφού οι προηγούμενές της σπουδές έλαβαν αναγνώριση και ισοτιμία.

Και από τότε για οκτώ χρόνια απήλαυσε ίσων δικαιωμάτων σύμφωνα με τις, όπως αναφέρει η ίδια, «φιλελεύθερες παραδόσεις και την σωστή αίσθηση του δικαίου της γαλλικής νοοτροπίας».

Επέστρεψε στην Αθήνα το 1894, και αφού πέρασε τις προφορικές και γραπτές εξετάσεις στην Ελληνική Ιατρική Σχολή, άρχισε να ασκεί την γενική ιατρική αν και της σύστησαν να κάνει την γυναικολογία ειδικότητά της.

Το πρώτο Νόμπελ σε γυναίκα που σχετίζεται με ιατρικό επίτευγμα αν και αφορά την Επιστήμη της Φυσικής, δόθηκε στην Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί η οποία γεννήθηκε το 1867 και ήταν Πολωνή φυσικός και χημικός.

Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας.

Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911).

Χωρίς την ανακάλυψή της, δεν θα υπήρχαν οι ακτινογραφίες.
Σήμερα, εκατομμύρια γυναίκες στην Αφρική, την Ασία και κάποιες γωνιές της Νότιας Αμερικής στερούνται του δικαιώματος όχι μόνο των ανώτατων σπουδών αλλά και της βασικής εκπαίδευσης.

Ο μονόδρομος είναι η «πρόωρη» ενηλικίωση μέσα σε γάμους χωρίς ισότητα, με ενδοοικογενειακή βία και αδυναμία χειραφέτησης.

Αλλά και στον δυτικό κόσμο, ακόμα και μεταξύ γυναικών και ανδρών ανώτατης εκπαίδευσης, δυστυχώς η πανδημία ανέδειξε το χειρότερο πρόσωπο της βίας που είναι η ενδοοικογενειακή με θύματα κυρίως τις γυναίκες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τιμά την Ελληνίδα γυναίκα, συμπολίτη, μητέρα, συνάδελφο και εκφράζει την αμέριστη ευγνωμοσύνη του Ιατρικού Σώματος σε όλους αυτούς τους ρόλους που συμπληρώνουν την εικόνα του φύλου το οποίο ακόμα και σήμερα δέχεται επιθέσεις και ανισότητες.

Οφείλουμε όλοι μαζί, γυναίκες και άνδρες, να στρατευτούμε πίσω από το φετινό μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2021, που αναφέρει:

“Οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν την θέση τους. Ποια είναι η θέση τους; Είναι θέσεις ευθύνης, στα εργαστήρια, στο διάστημα, στο ειρηνευτικό σώμα. Η θέση της γυναίκας είναι παντού”.

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με κορίτσια – σπουδαίες γυναίκες

Από τη Δευτέρα μεταξύ άλλων εκδηλώσεων για τη γυναίκα, αγαπημένες συγγραφείς παιδικών βιβλίων μας διηγούνται ιστορίες κοριτσιών με δύναμη, πάθος, θάρρος και αλτρουισμό.

Σε αυτό το ταξίδι μας κατευθύνει η Πελιώ Παπαδιά, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια του free press για γονείς Τaλκ και της ιστοσελίδας www.talcmag.gr και o τραγουδοποιός – συγγραφέας Σπύρος Γραμμένος, τη Δευτέρα 8/3 στις 17:00-18:30, μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και YouTube.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση