Αρχική Special Topics Γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας διαδικτυακά

Γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας διαδικτυακά

0
Ημέρα της γυναίκας
Ημέρα της γυναίκας - OfficeHolidays
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, δε χρειάζεται να είναι τόσο διαφορετική εξαιτίας της πανδημίας. Ίσως χρειάζεται να είναι πια διαφορετικός ο τρόπος που την προσεγγίζουμε, ως μια πολύ καλή αφορμή για να αμβλύνουμε την ανισότητα και να αγκαλιάσουμε την πραγματική εικόνα της γυναίκας. Και ο καθένας με το δικό του τρόπο, γιατί ο καθένας είναι και δικαιούται να είναι διαφορετικός.

Σε αυτό το πλαίσιο συγκεντρώσαμε ορισμένα εξαιρετικά και δωρεάν διαδικτυακά event για όλους, και εννοείται πως δεν εξαιρέσαμε και τους μικρότερους φίλους μας.

Έξι αγαπημένες συγγραφείς δίνουν τη δική τους προοπτική

Βίβιαν ΤσαμαδούΑγαπημένες συγγραφείς παιδικών βιβλίων μας διηγούνται ιστορίες κοριτσιών με δύναμη, πάθος, θάρρος και αλτρουισμό. Ενώ, αυτό το ταξίδι κατευθύνουν η δημοσιογράφος Πελιώ Παπαδιά και και o τραγουδοποιός – συγγραφέας Σπύρος Γραμμένος, τη Δευτέρα 8/3 στις 17:00-18:30, μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και YouTube.

Η συγγραφέας Στέργια Κάββαλου με το βιβλίο της «Τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σας περιμένει για να σας γνωρίσει τη μικρή Σιλβί και να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα δικά σας «θέλω» φτιάχνοντας τη δική σας λίστα με τα όσα δεν θέλετε να γίνετε όταν μεγαλώσετε! Εκτυπώστε τις δραστηριότητες που θα χρησιμοποιηθούν στην εκδήλωση από εδώ και εδώ!

Η Κατερίνα Σέρβη με τις μυθικές ηρωίδες της από το βιβλίο «Ιλιάδα & Οδύσσεια» από τις εκδόσεις Διόπτρα, απαντά στο ερώτημα Τι κοινά έχουν τα κορίτσια του τότε με τα κορίτσια του τώρα; Τα παιδιά θα συζητήσουν με τη συγγραφέα και, με τη βοήθεια ενός Power Point, θα ανακαλύψουν αν τα κορίτσια της αρχαιότητας ψήφιζαν, ερωτεύονταν, ζήλευαν, πήγαιναν στον πόλεμο και άλλα πολλά. Στο τέλος, θα απαντήσουν σε ένα μίνι κουίζ, για να μάθουν με ποια μυθική ηρωίδα ή ήρωα μοιάζουν!

Η Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού μας παρουσιάζει ένα διαδραστικό παιχνίδι εμπνευσμένο από το βιβλίο της «Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα» που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μάρτης. Η μαγισσούλα Νόρα Μιχαηλίδου θα παρκάρει τη σκούπα της στο σαλόνι μου για να σας διαβάσει το μυστικό ημερολόγιό της και να σας πει πώς νίκησε την κακιά μάγισσα Μπίχλα!

Η Ιωάννα Σεραφειμίδου, δημιουργός ενός site για τα παιδιά και την οικογένεια (pigolampides.gr), και η Χρυσάνθη Κωστάρα, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (findyourbliss.gr), θα γνωρίσουν στα παιδιά και τους γονείς τους την Άρα, από το βιβλίο «Άρα, η μηχανικός των άστρων» των εκδόσεων Κλειδάριθμος, και στη συνέχεια θα τους προσκαλέσουν σε μια διαδραστική συζήτηση. Τα παιδιά θα μοιραστούν μαζί τους όσα αγαπάνε και μαζί θα διαπιστώσουν πώς η αγάπη τους αυτή μπορεί να κάνει τον κόσμο ομορφότερο.

Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη με το βιβλίο της «Βικτώρια» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σας περιμένει για να σας γνωρίσει τη μικρή επαναστάτρια Βικτώρια που πάει κόντρα στα κοριτσίστικα στερεότυπα και να φτιάξετε όλοι μαζί το δικό σας μοναδικό αποτύπωμα σκανταλιάς! Εκτυπώστε τις δραστηριότητες που θα χρησιμοποιηθούν στην εκδήλωση από εδώ και εδώ!

Τέλος, η Στέλλα Κάσδαγλη με το βιβλίο της «Πριγκίπισσα Αθηνά» από τις εκδόσεις Πατάκη, περιμένει τα παιδιά για να τους γνωρίσει την Πριγκίπισσα Αθηνά και τον Παρρότο τον παπαγάλο, σε μια συνάντηση για αληθινές πριγκίπισσες που δεν επαναπαύονται στα φορέµατα και στα βατραχάκια τους. Η Αθηνά είναι η πιο ευρηµατική κι αντισυµβατική πριγκίπισσα που έχετε ποτέ γνωρίσει!

Η επόμενη μέρα ..στα Public

Στις 9 Μαρτίου και στις 9 μ.μ., θα παρουσιαστεί το επίκαιρο «Είμαι Επικίνδυνη» (εκδ. Key Books), μια συλλογή από εκατό ιστορίες γυναικών στην Ελλάδα, οι οποίες ξεκινούν με τη φράση του τίτλου του βιβλίου και λειτουργούν ως αλληλοσυμπληρούμενα μέρη, για να δούμε τις προκλήσεις και τα όρια, τις νίκες και τους συμβιβασμούς που αντιμετωπίζει το γυναικείο σώμα στην καθημερινότητα σήμερα. Ενώ, εκπρόσωποι από το Women Act, το περιοδικό «αθηΝΕΑ» και το Women On Top -που έχουν συνεργαστεί για την έκδοση θα μιλήσουν για την ιδέα και την υλοποίησή του.

Στις 12 Μαρτίου και στις 7 μ.μ., η γυναικολόγος και συγγραφέας Jennifer Gunter, με αφορμή το βιβλίο «Η βίβλος του κόλπου», θα παρέχει σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με την γυναικεία αναπαραγωγική υγεία, απαντώντας σε πολύ σοβαρά ερωτήματα που αφορούν τα γυναικεία γεννητικά όργανα.

Zero Motivation

zero motivationΔωρεάν μπορείτε να παρακολουθήσετε  στις 08/03 και στις 9 π.μ. και την βραβευμένη ταινία “Zero Motivation” που προβάλει η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, και αφορά την ιστορία τριών νεαρών γυναικών στρατιωτών που υπηρετούν τη θητεία τους σε μια απομακρυσμένη βάση στην έρημο. Η ταινία πραγματεύεται με κωμική χροιά πτυχές της ισραηλινής κοινωνίας, παρακολουθώντας τη διαδρομή τους στο χάος της γραφειοκρατίας και αναταράξεις της εφηβείας.

Την ταινία μπορείτε να δείτε από την σελίδα της Πρεσβείας στο Facebook, ενώ, το βράδυ της ίδιας μέρας και στις 21:30 θα είναι καλεσμένη και η σκηνοθέτρια της ταινίας, Talya Lavie προκειμένου να συζητήσει live με το κοινό.

Online προβολές ταινιών από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, παρέχουν για δωρεάν online προβολή 3 βραβευμένες με ΙΡΙΣ 2020 ταινίες Ελληνίδων δημιουργών.

“Η παγκόσμια αυτή γιορτή έχει επανανοηματοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση και διάδοση φεμινιστικών κινημάτων όπως το #metoo και πλέον αποτελεί αφορμή για να αναδειχθούν στον δημόσιο διάλογο σύγχρονες διεκδικήσεις ισότητας που καλύπτουν όλους τους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους χώρους” αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωσή τους.

“Στο πλαίσιο αυτό, η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων για τον ρόλο της γυναίκας στην τέχνη ενισχύεται, με την ολοένα και πιο δυναμική παρουσία γυναικών στις θέσεις της σκηνοθέτριας ή/και παραγωγού, συμπαρασύροντας το σύνολο του σινεμά από τα funds και τα συνεργεία μέχρι τη διανομή, τα φεστιβάλ, τους/-τις programmers και τους/-τις κριτικούς στην αλλαγή νοοτροπιών που οδήγησαν σε δεκαετίες αποκλεισμών και προκατάληψης. Τρεις φιλόδοξες τέτοιες συνεργασίες σκηνοθετριών – παραγωγών βραβεύτηκαν πέρσι από την κινηματογραφική κοινότητα στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Τις ταινίες “Ηλεκτρικός Κύκνος” (2019), “Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες” (2019) και “Cosmic Candy” (2019), μπορείτε να δείτε από στις 10.00 πμ της Δευτέρας 08/03 και έως τα μεσάνυχτα για περιορισμένο αριθμό προβολών. Θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό στην πλατφόρμα και να επιλέξετε την ταινία που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε.

Από τη Θεσσαλονίκη

Στις 8/3 και στις 5 μ.μ, οκτώ ηθοποιοί θα αποδώσουν κείμενα ποίησης και πεζογραφίας, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη γυναίκα και υπό διαφορετική προοπτική. Τη διαδικτυακή εκδήλωση που αφορά συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Αντίστοιχα, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές Νίκος Κολοβός και Χρίστος Γαλιλαίας, αναφέρουν «Μυστηριακή, σαγηνευτική, ακριβή και πολύτιμη, δυναμική, σκληρή, ρομαντική, έξυπνη, ευαίσθητη, εργώδης, εκτυφλωτική, καταξιωμένη, απρόβλεπτη, η γυναίκα σε κάθε έκφανσή της, όπως κι αν την υμνήσουμε, όποιο επίθετο κι αν της κοσμίσουμε, εκφράζεται διαχρονικά το σύμπαν, αφού είναι η ίδια η ζωή και η ποίησή της όλη».

Από την Κρήτη

Ζωντανά από τη σκηνή της Αίθουσας «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», στις 08/03 στις 21:00, και από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, η ηθοποιός Σοφία Δερμιτζάκη και η πιανίστα Λίλυ Δάκα ενώνουν κείμενα και μουσική σε αλληλένδετη ροή με σκοπό να αποτυπώσει γεννήματα του γυναικείου πνεύματος. Σπουδαία δείγματα γραφής που ανάγονται μέχρι και την εποχή της Επανάστασης συνδέονται με παρτιτούρες από γυναίκες δημιουργούς από την περίοδο του Ρομαντισμού.

Έκθεση φωτογραφίας: Womanhood is

womanhood is poster

20 καλλιτέχνες παρουσιάζουν μέσα από τις εικόνες και τον λόγο τους την έννοια της θηλυκότητας.

Η έκθεση φιλοδοξεί να συμβάλει στον διάλογο για δικαιώματα των γυναικών αναδεικνύοντας σχετικά θέματα στο πλαίσιο του κινήματος #metoo που πρόσφατα ξεκίνησε στη χώρα μας. Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Βίκυ Μαρκολέφα, ιδρύτρια της κοινότητας Women Photo GR.

Η έκθεση φωτογραφίας με θέμα WOMANHOOD IS ξεκινά διαδικτυακά στις 8 Μαρτίου και θα διαρκέσει 3 μήνες. Θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Art Number 23 και στην ιστοσελίδα της κοινότητας από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο 2021. Θα μπορείτε να δείτε την έκθεση εδώ και εδώ, ενώ ορισμένα έργα είναι διαθέσιμα προς πώληση κατόπιν απευθείας συνεννόησης με τους καλλιτέχνες.

 

 

 

 

Διαφήμιση