Αρχική Αφιερώματα Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: ‘Oλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: ‘Oλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

0
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
Διαφήμιση

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα. Τα τελευταία 15 χρόνια, στόχος της Ημέρας είναι να μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς.

Η ιστορία-Πότε εορτάστηκε

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το 1911, η Ημέρα της Γυναίκας διοργανώθηκε στη Γερμανία με πρωτοπόρο τη θεωρητικό Κλάρα Τσέτκιν, μαζί με 100 εκπροσώπους από 17 χώρες.

Ημέρα της Γυναίκας – Τι έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 και γιατί γιορτάζουμε [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Στη Ρωσία, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ο Λένιν πείστηκε από τη φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι και καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στη χώρα, ωστόσο σύντομα το πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής ξεθώριασε και πλέον η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως έκφραση αγάπης και εκτίμησης προς το ωραίο φύλο.

Από το 1975 η Ημέρα της Γυναίκας τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και να προωθήσει τα προβλήματα που ζει το γυναικείο φύλο.

Γιατί θεσμοθετήθηκε

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.

Όταν πρωτοθεσμήθηκε η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο πρώτες οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας απέκτησαν επισήμως το 1893.

Ημέρα της Γυναίκας – Τι έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 και γιατί γιορτάζουμε [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να αποκτήσουν το δικαίωμα αυτό οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, καθώς πέρυσι τους δόθηκαν δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά διακαιώματα με τους άντρες.

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στην πατρίδα μας, το φεμινιστικό κίνημα εμφανίστηκε το 1868-1870, με τους αγώνες των γυναικών Καλλιρρόης Κεχαγιά – Παρέν και Αιμιλία Κτενά. Σημαντικοί σταθμοί στην προσπάθεια αυτή είναι το έτος 1893 και 1894, όπου γράφτηκαν στο Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο της Αθήνας οι πρώτες φοιτήτριες και το 1912, που ψηφίστηκε ο νόμος «Περί εργασίας γυναικών και ανηλίκων», με το οποίο επιτράπηκε στις γυναίκες να μπορούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.

Σέβη Φέκα: Μέλος της ΝΕ του «Κινήματος Αλλαγής» Άρτας

Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα, αλλά ο δρόμος για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων είχε μόλις ανοίξει. Οι γυναίκες δεν είναι απλά το μισό του πληθυσμού. Δεν είναι μοναχά το “άλλο μισό του ουρανού” όπως άξια λέγεται. Είναι το μισό – και παραπάνω – της δύναμης, των ικανοτήτων, της δημιουργικότητας, των στόχων, των δυνατοτήτων και των αξιών αυτού του τόπου.

Ο αιώνας που πέρασε υπήρξε ένας αιώνας καθοριστικός. Διανύοντας μακρύ και αναμφίβολα δύσκολο δρόμο οι γυναίκες βρέθηκαν στο προσκήνιο. Ανέλαβαν δραστηριότητες και ευθύνες. Ωστόσο η συμμετοχή τους στα κοινά παραμένει δυσανάλογα περιορισμένη. Και αυτή η περιορισμένη συμμετοχή δεν είναι πρόβλημα ισότητας, είναι πρόβλημα ουσίας και ποιότητας της πολιτικής και της δημοκρατίας. Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά είναι εμπλουτισμός της πολιτικής διαδικασίας. Οι γυναίκες φέρνουν μια διαφορετική ποιότητα στην πολιτική.

Οι γυναικείες αρχές και αξίες αντιστρατεύονται τη λογική της κυριαρχίας του ισχυρότερου, τη μισαλλοδοξία και τη βία. Οι γυναίκες έχουν νέες, φρέσκιες ιδέες, κομίζουν νέες πρωτοβουλίες. Η συνεισφορά της γυναικείας ευαισθησίας στην καταπολέμηση της ανισότητας, του αποκλεισμού, της εκμετάλλευσης είναι κρίσιμη για τον εξανθρωπισμό της πολιτικής και την κατάκτηση ενός νέου πολιτισμού σε καθημερινό επίπεδο.

Πρέπει όλοι μας να αναγνωρίσουμε ότι το μέλλον δεν έχει φύλο. Οι γυναίκες θέλουν, μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη των μεγάλων στόχων της κοινωνίας μας. Στη διαμόρφωση ενός αληθινά νέου πολιτικού πολιτισμού. Θέλουν, μπορούν και πρέπει να είναι ενεργοί και ισότιμοι πολίτες και κοινωνοί μιας ισχυρής και δίκαιης Ελλάδας, μιας Ελλάδας της προκοπής και της ανάπτυξης, μιας Ελλάδας της κοινωνικής αλληλεγγύης σ’ ένα πολύπλοκο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Τι πρέπει να αλλάξει από σήμερα

Σήμερα, όταν μόνο το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες και υπάρχουν μόνο 19 αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού (από τις περίπου 196 υποψηφιότητες), γίνεται αντιληπτό πως μπορούν να αλλάξουν ακόμη πολλά πράγματα.

Ημέρα της Γυναίκας -Γιατί τη γιορτάζουμε, τι συνέβη στις 8 Μαρτίου 1857 [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Να σημειωθεί πως ο αριθμός των γυναικών-μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχει τριπλασιαστεί μεταξύ του 1994 και του 2014, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το ανδρικό φύλο. Σύμφωνα με έρευνα της Independent, σε περίπου 118 χρόνια θα λυθεί εντελώς το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των γυναικών, ενώ σήμερα από τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, μόνο οι 55 είναι γυναίκες.

Ημέρα της Γυναίκας -Γιατί τη γιορτάζουμε, τι συνέβη στις 8 Μαρτίου 1857 [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επισημαίνει πως το παγκόσμιο γυναικείο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά μεγάλο ποσοστό έχουν τα προνόμια που είχαν οι άντρες το 2006.

Οι διακρίσεις κατά των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον

Με κόπους ετών και ιστορικές διαμαρτυρίες, η γυναίκα κατάφερε να κατακτήσει αναρίθμητα δικαιώματα που ακόμα και σήμερα οι «παλιές» γυναίκες, ειδικά στην Ελλάδα, αδυνατούν να πιστέψουν. Κατάφεραν όμως πράγματι να σταθούν και να κοιτάξουν ευθεία στα μάτια το άλλο φύλο, ή μήπως φαινομενικά επήλθε μια κάποια αλλαγή χωρίς αυτό να έχει εντρυφήσει βαθειά μέσα στις ρίζες της εξελιγμένης κοινωνίας, που ακόμα συντηρεί απαρχαιωμένες αντιλήψεις και σεξιστικές συμπεριφορές.

chance 3335805 960 720

Οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ευρώπη πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, τα ποσοστά ανεργίας τους είναι πολύ μεγαλύτερα, ενώ οι γυναίκες αποτελούν κατά κύριο λόγο τη στρατιά των ελαστικά, κακώς αμειβόμενων και ανασφάλιστων εργαζομένων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις της (όπως αυτή του δικαστηρίου της Ε.Ε, που νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων) εντείνει συνεχώς τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Αλλά και σ’ αυτό το απαράδεκτο τοπίο στην Ε.Ε, η Ελλάδα πρωτοστατεί αρνητικά:

student 849822 960 720

  • Μέσα στο 2017 κυκλοφόρησε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων ο «Δείκτης Ισότητας των Φύλων», που καταγράφει την ανισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών. Σύμφωνα με αυτόν, ο μέσος όρος των κρατών – μελών της Ε.Ε. φτάνει στο 66,2, με την Ελλάδα να συγκεντρώνει μόλις 50 βαθμούς και να κατατάσσεται στην χαμηλότερη βαθμίδα ισότητας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
  • Με βάση τα στοιχεία του 2016 από το ΙΚΑ, ο μισθός των γυναικών είναι κατά 226 ευρώ το μήνα χαμηλότερος. Η μισθολογική διαφορά ανδρών/γυναικών στην Ελλάδα φτάνει το 45,2% ενώ στην Ευρώπη είναι 41,1%. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση των σεξιστικών επιθέσεων διεθνώς αλλά και μέσα στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν κάτι περισσότερο από το 50% της εργατικής τάξης, επιβαρύνονται, όμως, πολύ περισσότερο με την δουλειά στο σπίτι. Σε αυτή την εικόνα προστίθενται επιπλέον στις γυναίκες και τα βάρη από τη διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, δομές υγείας και παιδείας) ως δραματική συνέπεια της επέλασης των μνημονίων και της διαρκούς λιτότητας από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις.

Δράσεις, ενημερώσεις και βίντεο-καμπάνια της Γ.Γ Ισότητας

Στα πλαίσια της εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, δημιούργησε ένα βίντεο με τα βασικά δικαιώματα των γυναικών. Το βίντεο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών ως προς τα εξής:

  • Την προστασία της από περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
  • Τις  ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση στη δουλειά
  • Την ενεργή συμμετοχή τους στην πολιτική δράση.
  • Την εξισορρόπηση επαγγελματικής με την οικογενειακή/προσωπική ζωή.

(Το βίντεο περιλαμβάνει τη διεύθυνση των ιστοσελίδων της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, της σελίδας για τη Βία κατά των Γυναικών και τον σύνδεσμο για την νομοθεσία σχετική με την ισότητα των φύλων).

Αφίσες και ενημερωτικό υλικό

Οι αφίσες αυτές ήταν μέρος ενημερωτικών εκστρατειών περασμένων ετών και δεκαετιών.

«Αν και από τότε έχουν γίνει σημαντικά βήματα υπέρ της ισότητας των φύλων, δεν έχουν ξεπεραστεί τα ζητήματα που θίγουν. Ενώνουμε σήμερα όλες και όλοι, γυναίκες και άνδρες, τις δυνάμεις μας για να αφήσουμε πίσω μας τις διακρίσεις, μια για πάντα. Ενημερωνόμαστε, δρούμε, σπάμε τα στερεότυπα», αναφέρει η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σε ανακοίνωσή της.

Επίσης, πραγματοποιείται ενημερωτική δράση στους σταθμούς του μετρό, από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, για τη σημαντική ημέρα της 8ης Μαρτίου, (Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών).

Μέχρι και αύριο θα βρίσκεται αναρτημένη στους χώρους του μετρό μια σύνθεση πολλών αφισών που τυπώθηκαν πριν από χρόνια και θίγουν τα θέματα της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, το μισθοδοτικό χάσμα ανδρών-γυναικών, την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, τα στερεότυπα και εν γένει την ισότητα των φύλων.

Τα 5 Κυριακάτικα πάρτι στην Αθήνα- Τα κορίτσια Ξενυχτάνε!

Girls just wanna have fun στο Sixdogs

Το Sixdogs, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σας υπόσχεται το απόλυτο Girls night out πάρτι. Ετοιμαστείτε για μια επική έξοδο, με αγαπημένα POP & RnB κομμάτια, από καλλιτέχνες όπως Rihanna, Beyoncé, Britney Spears, Christina Aguilera, The Pussycat Dolls, Madonna, Nicki Minaj, Jennifer Lopez, Shakira, Ricky Martin, Spice Girls, Destiny’s Child, Lady Gaga, Drake, Sia, Katy Perry, Avril Lavigne, P!nk, M.I.A., Backstreet Boys μέχρι Σάκη Ρουβά και Hi-5.

Info: Σάββατο 7 Μαρτίου μετά τα μεσάνυχτα, Six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι Αθήνα, Tηλέφωνο: 210 3210510, είσοδος €5.

She Links Πάρτι

Η γυναικεία ομάδα του She Links με διοργανώτριες τις Petra de Leeuw, την Oya Sanver και την Λένα Τζιγκουνάκι, πραγματοποιούν ένα μεγάλο πάρτι στις 7 Μαρτίου για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και σας περιμένουν!

To She Links είναι μια ομάδα που κινητοποιεί σε δράσεις, οργανώνει εκδηλώσεις και ταξίδια που αφορούν τις γυναίκες σε διεθνές επίπεδο. Στο πάρτι θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες: dj Oya Sanver from Istanbul και dj Minna Grooss from Denmark.

Info: 7 Μαρτίου 2020, 21:30, Kotes – X Booze, Κολοκοτρώνη 57 Τηλέφωνο 211 4053733, 10€ με ποτό.

1+1 coctail για την Ημέρα της Γυναίκας στα Friday’s

Είσαι γυναίκα, πρέπει να το γιορτάσεις, στα Friday’s!

Πάρτε την κολλητή σας και την Κυριακή 8 Μαρτίου απολαύστε 1+1 Daiquiri ή Mojito μετά τις 18:00 στα TGI Fridays™! Εξάλλου η γυναίκα και η απόλαυση είναι γένους θηλυκού!

Info: 8 Μαρτίου 2020, μετά τις 18:00 σε όλα τα Friday’s.

Ημέρα της Γυναίκας στο Passepartout Cafe

Το Passepartout διοργανώνει ένα κυριακάτικο απογευματινό πάρτι για όλες τις γυναίκες και σας περιμένει, όπως σας αξίζει! Με ένα τριαντάφυλλο και το αγαπημένο σας τραγούδι.

Στις παραγγελιές στα decks θα είναι ο Kyriakos Dedes και ο Chris Fotakis.

Info: 8 Μαρτίου 2020, 17:00, Passepartout Cafe, Σκουφά 47 – 49, Αθήνα * Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 3645546.

Γιορτάστε την Ημέρα της Γυναίκας στη Disco Roxy

Την Κυριακή 8 Μαρτίου, δώστε ραντεβού με τις φίλες σας μετά τις 22:30, στην Roxy! Η μεγαλύτερη disco της Αθήνας, ανοίγει τον στυλάτο χώρο της και υποδέχεται τις γυναίκες (και όχι μόνο!) για να γιορτάσουν τα 100 χρονιά από την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας! Το θηλυκό γένος έχει την τιμητική του και χορεύει σε ρυθμούς 80s κάτω από την discoball! Στα dexx ο George Tsardoulias.

Info: 8 Μαρτίου 2020, 22:30, Disco Roxy, Λάμπρου Κατσώνη 189, Τηλέφωνο κρατήσεων 697 6329438.

Hμέρα της γυναίκας στη Gargaretta

Γιορτάστε μαζί με τις φίλες σας στο ζεστό και φιλόξενο bistro της Ροβέρτου Γκάλη. Εκτός από τις γευστικές και νόστιμες προτάσεις του καταλόγου, την Κυριακή 8 Μαρτίου θα σας περιμένει και μια έκπληξη. Τις μουσικές επιλογές από τις 17:00 το απόγευμα αναλαμβάνει η Dudette, που θα σας ταξιδέψει αλλά και θα «ντύσει» με τον καλύτερο μουσικό τρόπο το απόγευμα σας.

Όσο εσείς θα απολαμβάνετε τα μοναδικά tapas άρτια συνδυασμένα με εξαιρετικές επιλογές κρασιού, ένα aperitivo party με χαρούμενες μουσικές από παλιότερες δεκαετίες θα σας ανεβάσει τη διάθεση.

Info: 8 Μαρτίου 2020, Gargaretta, Ροβέρτου Γκάλλι 1 Ακρόπολη, Αθήνα.

Ημέρα της Γυναίκας στο F by F Athens Concept Store

Γιορτάστε την γυναικεία φύση σας με το πιο inspirational meetup. Την Κυριακή 8 Μαρτίου στη 13:00μμ το F by F Athens Concept Store διοργανώνει το πρώτο του female talks event.

Έξι γυναίκες μοιράζονται η κάθε μία τη δική της ιστορία και σας υποδέχονται να συζητήσετε ότι απασχολεί τη γυναίκα του 2020 στην Ελλάδα.

Info: 8 Μαρτίου 2020 13:00, F BY Φ Athens Concept Store, Δημητρακοπούλου 65-67, Κουκάκι, Αθήνα

Ηχοθεραπεία & Αρχαιοελληνική Τελετουργία Λουτρού

Η Ελένη Πρέκα και ο Ανάργυρος Καρυτιανός , δύο προσωπικότητες “γκουρού “ στον χώρο της Hot yoga και των singing bowls , στον ενεργειακό χώρο του Polis Hammam – Polis Loutron στην Αθήνα, την Κυριακή 8 Μαρτίου σας προσκαλούν να συμμετάσχετε σε μοναδικό δρώμενο για χαλάρωση, διαλογισμό, αποτοξίνωση, εξαγνισμό και αφύπνιση.

Info: 8 Μαρτίου 2020 18:00, Polis Hamam, Αυλητών 6-8, (στο ύψος της Ερμού 110), Ψυρρή, Αθήνα Τηλέφωνο: 210 3212020, €55.

Εκδηλώσεις στην Αθήνα με άρωμα γυναίκας

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, κινούνται και αρκετοί οργανισμοί, θέατρα και μουσικές σκηνές στην πόλη διοργανώνοντας εκδηλώσεις με… άρωμα γυναίκας.

Γυναίκα-Μητέρα, Αναπηρία & Αθλητισμός: Ημερίδα με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στο ΚΠΙΣΝ

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μια ημερίδα που δίνει τον λόγο σε γυναίκες, μητέρες και αθλήτριες με αναπηρία, καθώς και σε μητέρες παιδιών με αναπηρία, και εξετάζει τη συμβολή του αθλητισμού στην ποιότητα της ζωής τους και των παιδιών τους.

Info: Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα, 17:00 Είσοδος Ελεύθερη.

«Σταχτοπούτα» στο Red Jasper Theater

Η «Σταχτοπούτα», το ντεμπούτο της θεατρικής συνεργασίας της μουσικοθεατρικής ομάδας ValSia, παρουσιάζεται μόνο για μία παράσταση στο Red Jasper Theater, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας.

Η παράσταση είναι μια πειραγμένη εκδοχή του παραμυθιού της «Σταχτοπούτας», σε κείμενο της ομάδας VaLSia. Μια μουσικοθεατρική σάτιρα που διακωμωδεί την ανάγκη μας για παραμύθια και τις στερεοτυπικές ερωτικές σχέσεις. Η Σταχτοπούτα και η πιστή της φίλη, το Βλαχαδερό, καταφθάνουν στο σήμερα και αφηγούνται μια διαδρομή από την τσαρική Ρωσία στον κόμβο Κηφισίας, από την κλασική μουσική στη μέταλ, από το μπαρόκ στο μίνιμαλ και από το μίνιμαλ στο κιτς. Και πάλι πίσω.

Info: Red Jasper Theater, Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, Πληροφορίες – κρατήσεις: 2108822551, 6972107672 Τιμή εισιτηρίου:10€.

Μαρία Σουλτάτου «Η ζωή γυναίκα… είναι!»

Η ερμηνεύτρια Μαρία Σουλτάτου ανεβαίνει για δεύτερη φορά στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» με την παράσταση «Η ζωή γυναίκα… είναι!» και την αφιερώνει στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!

Μαζί της στο πιάνο, τα πλήκτρα και τις ενορχηστρώσεις ο Σάββας Ρακιντζάκης. Μελωδίες και στίχοι που όλοι γνωρίζουν – αλλά δεν περιμένουν να ακούσουν – έρχονται να θυμίσουν ότι η γυναίκα έχει τιμηθεί αμέτρητες φορές από Έλληνες και ξένους δημιουργούς στη σύγχρονη μουσική ιστορία.

Info: Μουσική Σκηνή Σφίγγα, Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13) Τηλέφωνο: 2114096149, 6987844845 Είσοδος σε τραπέζι: 15€ με μπύρα ή κρασί.

Λογοτεχνικός και Κινηματογραφικός Περίπατος στην Πλάκα

Την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute διοργανώνουν έναν διαφορετικό περίπατο αφιερωμένο στη Μέρα της Γυναίκας. Περπατώντας στα στενά της Πλάκας θα ανακαλύψουμε μοναδικές ιστορίες γυναικών που συνέβαλαν σε σημαντικά πεδία της επιστήμης, της τέχνης, της λογοτεχνίας αλλά θα μάθουμε και θα δούμε και πώς αποτύπωσε ο κινηματογραφικός φακός τις γυναίκες μέσα από ταινίες όπως «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», «Η μοντέρνα Σταχτοπούτα» αλλά και η «Λυσιστράτη». Οδηγός σε αυτό το ταξίδι θα είναι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος.

Info: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 Τηλέφωνο: 2103250341, Κόστος: 10€ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο την είσοδο στο Μουσείο, Απαραίτητη η κράτηση θέσεων Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210 3250341 * Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%.

Impressions of Tango

Την ημέρα της Γυναίκας, δύο γυναίκες σολίστες, η Ιώ Le Moller (ακορντεόν) και η Fabiola Ojeda (τσέλο), τιμούν την θηλυκότητα σε μια ιδιαίτερη μουσική συνάντηση. Επιλέγουν αγαπημένες μελωδίες απ’ όλον τον κόσμο, αλλά και έργα κλασικών συνθετών – όπως ο Bela Bartók, με τους Ρουμάνικους Χορούς τους εμπνευσμένους από λαϊκά μουσικά μοτίβα – και έρχονται στον Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο για μία και μόνη συναυλία.

Info: Ιδιόμελο – Χώρος Τέχνης, Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κωνσταντίνου Τηλέφωνο: 2106817042.

Είσοδος: 10€ (με κρασί), Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 6817042 και 6937328886.

«Ελληνίδες Δημιουργοί» Αφιέρωμα στην γυναικεία μουσική

Την Κυριακή 8 Μαρτίου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στον πολυχώρο Αίτιον πραγματοποιείται ένα αφιέρωμα στην γυναικεία μουσική και λογοτεχνική δημιουργία, προς τιμήν των αγώνων για τη χειραφέτησή των γυναικών, με επιλεγμένα κείμενα και τραγούδια Ελληνίδων δημιουργών. Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Νατάσσα Παπαδοπούλου- Τζαβέλλα και ο Γιάννης Λεκόπουλος.Συμμετέχει φιλικά στην εκδήλωση η αγαπημένη ερμηνεύτρια – τραγουδοποιός Λήδα Χαλκιαδάκη. Ποιήματα σημαντικών Ελληνίδων ποιητριών, θα απαγγείλει η ηθοποιός – ραδιοφωνική παραγωγός Φάνυ Πολέμη.

Info: Cafe – Πολυχώρος Αίτιον, Τζιραίων 8 – 10 Τηλέφωνο: 2130256666, 12€ με μπύρα ή κρασί.

Γυναικεία βήματα στον Υμηττό

Την Κυριακή 8 Μαρτίου 09:00 – 14:00 οι γυναίκες της Περιπατικής Ομάδας Υμηττού γιορτάζουν και προσκαλούν τους θηλυκούς πεζοπόρους σε μια διαδρομή διαφορετική, με έντονο το άρωμα γυναίκας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ιστορίες, ξεναγήσεις, εικόνες, όλα όσα αφορούν το γυναικείο φύλο.

Info: Περιπατητική Ομάδα Υμηττού, Χώρος Διεξαγωγής Πυροφυλάκιο Καισαριανής, Τηλέφωνο επικοινωνίας & δηλώσεις συμμετοχής 693 8283898.

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου τιμά το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου, υλοποιώντας μια σειρά δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου.

  • Θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικές συναντήσεις σε αστυνομικά τμήματα της Β/Α Αττικής, με σκοπό την ενημέρωση των αξιωματικών πάνω στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Οι δράσεις ξεκίνησαν ήδη στα Α.Τ. Λυκόβρυσης-Πεύκης και Ν.Φιλαδέλφειας- Ν.Χαλκηδόνας και θα συνεχιστούν στα τμήματα Διονύσου, Μεταμόρφωσης, Βριλησσίων και Αμαρουσίου.
  • Από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο για επαγγελματίες πρώτης γραμμής των Διευθύνσεων Κοινωνικής Μέριμνας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Αστυνομικών Τμημάτων της Βορειοανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με το ΕΚΚΑ. Θέμα της εκπαίδευσης είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (ΕΜΑ) και σκοπός είναι η εξοικείωση με το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και με τη λειτουργία και τα εργαλεία του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς.

Στη σχετική ανακοίνωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών σημειώνεται:

Οι δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου συνιστά παγκόσμια ημέρα μνήμης των αγώνων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών.  Είναι ημέρα-σύμβολο για την καταπολέμηση των παραβιάσεων και διακρίσεων που ακόμα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες διεθνώς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Σήμερα καταδεικνύεται ακόμα η ανάγκη για διεκδίκηση ισότητας και ισονομίας, καθώς οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητες και προκλήσεις σε διάφορους τομείς:

  • Γυναίκες υπόκεινται σε έμφυλη βία, γυναικοκτονίες, παραβίαση αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων,  καταναγκαστικούς γάμους, εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική παρενόχληση και μη ισότιμη συμμετοχή στην εργασία και την εκπαίδευση.
  • Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παραμένει πολύ υψηλό, ιδίως στις χώρες του Νότου, σε σχέση με το ποσοστό ανεργίας των ανδρών.
  • Οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο 40% λιγότερο από τους άνδρες σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
  • Η λεγόμενη «γυάλινη οροφή» εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς μόνον σε τέσσερις χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Σουηδία) το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών ανέρχεται σε τουλάχιστον 30%.

Σύλλογος Μανδριτσιωτών – Θρακιωτών Θέρμης

Την ημέρα της γυναίκας τιμά την Κυριακή 8 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης ο Σύλλογος Μανδριτσιωτών – Θρακιωτών Θέρμης, όπου διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας. Εισηγητές της ενημερωτικής εκδήλωσης θα είναι διακεκριμένοι επιστήμονες που θα μιλήσουν ο καθένας από τον τομέα του για την γυναίκα του σήμερα.

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Δικηγόρος κ. Νίκη Αριαντζή, η Χειρουργός-Ειδικός Παθήσεων Μαστού Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ειδικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Λεμεσού κ.Γιώτα Σασοπούλου και ο Πλαστικός Χειρουργός. κ.Γιώργος Χάμπας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και με την ολοκλήρωση των ομιλιών θα ακολουθήσει ένα μουσικό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την γέννηση της Μελίνας Μερκούρη.

Στο πιάνο ο συντοπίτης μας και καταξιωμένος συνθέτης και δάσκαλος μουσικής Κανάρης Κεραμάρης και στο τραγούδι η Μαρία Τσαγκάρη.

Την εκδήλωση θα παρουσίαση η δικηγόρος κ. Μαριλένα Τσερτσενε.

Πορείες 

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όπως έχει καθιερωθεί η 8η Μαρτίου, τίμησαν σύλλογοι και σωματεία στη Θεσσαλονίκη.

Έπειτα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, δεκάδες μέλη εργατικών συνδικάτων, αφού συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποίησαν χθες Σάββατο 7 Μαρτίου, πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κεντρικό σύνθημα «Λάστιχο ωράριο, λάστιχο ζωή, γυναίκα οργανώσου για την ανατροπή».

«Να μη συμφιλιωθούμε σε μια ζωή με μόνο υποχρεώσεις. Να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Καμία γυναίκα να μην ανεχτεί να λερώνεται το σύγχρονο μήνυμα της 8ης Μάρτη», ανέφερε σε ομιλία της κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του Δ.Σ της Ο.Γ.Ε.

«Έχουν περάσει 110 χρόνια από τη διεθνή διάσκεψη γυναικών και η ημέρα αυτή αποτελεί φάρο για τις εργαζόμενες γυναίκες στον αγώνα για ισότιμα δικαιώματα», σημείωσαν πρόεδροι εργατικών σωματείων.

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν σύλλογοι εκπαιδευτικών και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας την Παρασκευή 6 Μαρτίου, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου. Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας για τον ίδιο λόγο, ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις με αφορμή τις εκδηλώσεις-συγκεντρώσεις που έχουν ανακοινωθεί για την Κυριακή 8 Μαρτίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σύλλογοι και σωματεία πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Εκδηλώσεις

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «με το σύνολο των δυνάμεών της θα συνεχίσει να επικουρεί με κάθε δυνατό τρόπο τις γυναίκες που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια και εργάζονται ή είναι υποψήφιες προς εργασία, ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχουν δυναμικά στην κοινωνική ζωή του τόπου, να μορφώνονται, να εξελίσσονται επαγγελματικά και να κατακτούν τομείς που στερεοτυπικά και παρωχημένα παραμένουν δυσπρόσιτοι ή και άβατοι γι’αυτές».

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «τιμά τους αγώνες των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και για την άρση των διακρίσεων.

Παράλληλα, καλεί τις εργαζόμενες γυναίκες να συμμετέχουν στους αγώνες του εργατικού κινήματος ενάντια στην αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και τη συρρίκνωση των αμοιβών.

Στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ οι γυναίκες εργάζονται σε διάφορους τομείς και ειδικότητες ενώ συμμετέχουν και στη διοίκηση από διάφορες θέσεις ευθύνης. Από τα ορυχεία έως τις μονάδες παραγωγής και από τα καταστήματα έως τη διοίκηση, αποτελούν κομμάτι του πιο πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου της επιχείρησης που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο δυναμικό της.

Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η 8η Μάρτη δεν είναι μόνον μια ευκαιρία για να θυμηθούμε τις κατακτήσεις των γυναικών αλλά και μια αφετηρία για νέους αγώνες».

Αποτέλεσμα εικόνας για Σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με την ευκαιρία του παγκόσμιου εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, τονίζει για ακόμη μία φορά ότι «τα προβλήματα των γυναικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καθημερινά και όχι μόνο κάθε 8 Μαρτίου.
Υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για Ισότητα και Δικαιοσύνη των φύλων αφορά όλη την κοινωνία, όμως τα πιο ευάλωτα θύματα είναι οι γυναίκες (ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι) αντιμέτωπες με την ανεργία, τη φτωχοποίηση και την καταπάτηση των βασικών δικαιωμάτων τους για ελευθερία, αξιοπρέπεια, ανεξαρτησία (δουλειά, περιβάλλον, οικογένεια, μητρότητα), που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν σε βιασμούς και δολοφονίες.

Η ΠΟΕΣΥ υπενθυμίζει ότι η Διεθνής Ημέρα Γυναίκας απαιτεί την συμπαράσταση όλων στις γυναίκες των χωρών που ζουν καταπιεσμένες στο περιθώριο, χωρίς τα ελάχιστα βασικά δικαιώματα, χωρίς καμία βοήθεια από τη Διεθνή Κοινότητα που τις προσπερνά αδιάφορα, αναγκάζοντας χιλιάδες από αυτές σε μια οδύσσεια ως πρόσφυγες και μετανάστριες στην Ελλάδα και αλλού για το αυτονόητο: καλύτερη και ασφαλή ζωή γι’ αυτές και τα παιδιά τους. Καλεί, δε, την ελληνική κοινωνία να μην ξεχνά τις αρχές του ανθρωπισμού.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τα μέλη των Ενώσεων, αλλά και τον ελληνικό λαό, σε ένα κοινό αγώνα για την ολοκλήρωση των στόχων τού γυναικείου κινήματος, για το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας, στην ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και την επικράτηση των αρχών της Ισότητας, της Δικαιοσύνης και του Αλληλοσεβασμού ανάμεσα στους πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Καλεί, δε, την κυβέρνηση να σεβαστεί και να υπερασπιστεί αυτές τις αρχές εμπράκτως για όλους και όλες».

Η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει ότι στηρίζει: «τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Κυριακή ενόψει της Επετείου 8 Μάρτη».

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Η Γυναίκα αποτελεί αναντικατάστατο και εμβληματικό ανθρώπινο κεφάλαιο, του οποίου η αξιοποίηση είναι conditio sine qua non για να πορευθεί κάθε κοινωνικό σύνολο» αναφέρει στο μήνυμά το ο ΠτΔ.

«Ανέσπερη αφετηρία διαρκούς συνειδητοποίησης του χρέους καθενός απέναντι στην Γυναίκα» χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται σήμερα σε όλον τον κόσμο.

Ο πυρήνας αυτού του χρέους, συνεχίζει το μήνυμα του ΠτΔ, «συνίσταται στην υπεράσπιση της αξίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας της Γυναίκας, υπό όρους αναλογικής ισότητας και, κυρίως, υπό όρους ισότητας ευκαιριών και ισότητας στην αφετηρία».

Και καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Η εκπλήρωση του ως άνω χρέους αποβαίνει, αυτονοήτως, όχι μόνον υπέρ της Γυναίκας αλλά και υπέρ αυτού τούτου του Κοινωνικού Συνόλου. Και τούτο διότι η Γυναίκα αποτελεί αναντικατάστατο και εμβληματικό ανθρώπινο κεφάλαιο, του οποίου η αξιοποίηση είναι conditio sine qua non για να πορευθεί κάθε Κοινωνικό Σύνολο στον δρόμο της δημιουργίας και της προόδου».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Η γυναίκα στην πολιτική, στην εργασία, στα ίσα δικαιώματα αλλά και στην οικογένεια είναι το μήνυμα στο φετινό βίντεο του Κινήματος Αλλαγής αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Στο βίντεο γυναίκες αναφέρονται σε μια σειρά θεμάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους.

Στο βίντεο μιλά και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η μόνη αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ελληνική Βουλή, για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής: «Γυναίκα. Είναι η ίδια η ζωή. Κι όσο δεν έχουμε τη θέση που δικαιούμαστε και μας αξίζει στην κοινωνία, θα είμαστε εδώ για να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε. Και μέρες σαν τη σημερινή να γιορτάζουμε ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική ισότητα. Χρόνια πολλά».

Με πληροφορίες από: protothema.gr, iefimerida.gr, sansimera.gr, isotita.gr, maxitisartas.gr, thermi.gov.gr, voria.gr, ert.gr

 

Διαφήμιση