Αρχική Περιβάλλον Μάτι: Μόνο το 6% των σπιτιών έχει επισκευαστεί

Μάτι: Μόνο το 6% των σπιτιών έχει επισκευαστεί

0
Μάτι
Διαφήμιση

Την πρωτοφανή κωλυσιεργία και τα εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά της κρατικής μηχανής αναδεικνύει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Μάτι. Δεκαεννέα μήνες μετά τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, μόνο το 6,3% των κατεστραμμένων κατοικιών έχει αποκατασταθεί, ενώ έχουν για μόλις το 26,6% των αιτήσεων έχει χορηγηθεί άδεια για Στεγαστική Συνδρομή.

Τα παραπάνω στοιχεία ήρθαν στο φως με πρόσφατη έρευνα της Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) που διενεργήθηκε με τη μορφή ερωτηματολογίου προς τους πυρόπληκτους.

Γιατί;

Πυρκαγιά στο Μάτι

Όπως εξήγησε στον 9.84 ο Πολιτικός μηχανικός και μέλος της ΣΕΜΚΑ, Τάσος Μπομπώνης, ο πρώτος λόγος είναι «κωλυσιεργίες που συνδέονται άμεσα με την μεγάλη καθυστέρηση των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών όσον αφορά την δημιουργία νέων δασικών χαρτών και συγκεκριμένα προκειμένου να προσδιοριστούν οι περιοχές στο Μάτι που θα υπαχθούν στην δασική νομοθεσία. Ο δεύτερος λόγος των καθυστερήσεων είναι το όχι και πολύ ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σε άλλες κατοικίες που κάηκαν καταγράφεται συνιδιοκτησία και σε αλλά ιδιοκτήτης και επικαρπωτής. Αυτό οδηγεί ένα μέρος κατοικιών σε μια εξαιρετικά αργή αποκατάσταση και άλλο ένα σημαντικό αριθμό ιδιοκτησιών σε μια εκκρεμότητα, με απροσδιόριστο χρονικό πλαίσιο και ορίζοντα για την αποκατάστασή τους».

Ειδική νομοθετική ρύθμιση

Μάτι

Την κατεδάφιση πάντως των σπιτιών και επιχειρήσεων που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 και έχουν κριθεί «ασύμφορα» προς επισκευή έχει αναλάβει το υπουργείο υποδομών. Το οποίο ετοιμάζει -ακόμη- ειδική νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέσα στον Μάρτιο…

Η έρευνα

Η έρευνα του ΣΕΚΜΑ διαπιστώνει ότι η ολοκλήρωση του 100% των εργασιών δηλώθηκε μόνο για οκτώ ιδιοκτησίες, χαρακτηρισμένες κίτρινες. Στο σύνολο όσων υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή (128), οι οκτώ ιδιοκτησίες στις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συνιστούν το 6,3%. Στο σύνολο όσων υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή (128) οι 34 χορηγηθείσες άδειες συνιστούν το 26,6%

Τα συμπεράσματα

Μάτι

  • Η αναλογία κτιρίων με βλάβες (κόκκινα και κίτρινα) προς αυτά δίχως βλάβες ή ελάχιστες βλάβες (πράσινα) είναι 58,5% προς 41,5%.
  • Αιτήσεις για Στεγαστική Συνδρομή: Συνολικά συμπληρώθηκαν 263 ερωτηματολόγια. Από αυτά το 48,6% (128 ερωτηματολόγια) αφορά κίτρινες και κόκκινες ιδιοκτησίες, που υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή, το 41,5% αφορά πράσινα κτίρια (109 ερωτηματολόγια) και το εναπομείναν 9,9% (26 ερωτηματολόγια) αφορά ιδιοκτήτες, που ενώ δικαιούνται Στεγαστική Συνδρομή δεν υπέβαλαν αίτηση. Σε σύνολο 154 ερωτηματολογίων, που αφορούν δικαιούχους Στεγαστικής Συνδρομής, υποβλήθηκαν όπως προαναφέρθηκε 128 αιτήσεις, επομένως το 83,1% των δικαιούχων Στεγαστικής Συνδρομής υπέβαλε αίτηση.
  • Χορήγηση βεβαίωσης Στεγαστικής Συνδρομής: Από τις 128 αιτήσεις για Στεγαστική Συνδρομή, στο 50% (64) έχει χορηγηθεί η βεβαίωση δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής, με μέσο χρόνο αναμονής τους 3,9 μήνες. Το υπόλοιπο 50% (64) είναι σε αναμονή βεβαίωσης δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής, με μέσο χρόνο αναμονής τους 7,5 μήνες. Η μη χορήγηση -μέχρι στιγμής- βεβαίωσης δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής στις 64 αυτές περιπτώσεις, οφείλεται σε: (α) αναμονή αυτοψιών ή δίχως αιτία 26,6% (34), (β) εμπλοκή με δασαρχείο -δεν υφίστανται επικυρωμένοι δασικοί χάρτες για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αν. Αττικής- 15,6% (20) και (γ) διάφορες ελλείψεις 7,8% (10).

Μάτι

  • Χορήγηση αδειών: Από όσους έλαβαν (64) τη βεβαίωση δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής, το 53% (34) έχουν λάβει την απαιτούμενη άδεια εργασιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό 82% (28) από αυτές αφορά κίτρινα κτίρια (επισκευές) και μόλις το 18% (6) κόκκινα (ανακατασκευές). Το υπόλοιπο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: (α) όσοι είναι σε αναμονή ή προετοιμασία φακέλων, το 34,5% (22) και (β) όσοι δεν απάντησαν το ερώτημα, το 12,5% (8). Στο σύνολο όσων υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή (128) οι 34 χορηγηθείσες άδειες συνιστούν το 26,6%. Οι προαναφερθείσες 22 περιπτώσεις, σε αναμονή-προετοιμασία φακέλων αδείας, αφορούν κόκκινα κτίρια και το 41% (9) από αυτές δεν μπορούν να προχωρήσουν την διαδικασία διότι εκκρεμούν οι κατεδαφίσεις των κτιρίων (αρμοδιότητα Υποδομών).
  • Χορήγηση δόσεων Στεγαστικής Συνδρομής: Από όσους έλαβαν τη βεβαίωση Στεγαστικής Συνδρομής (64), το 17,2% (11) απάντησε ότι δεν έχει λάβει ακόμα καμία δόση Στεγαστικής Συνδρομής, ενώ το 39% (25) έλαβε την α’ και το 3,1% (2) την β΄ δόση. Στο σύνολο όσων υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή (128), οι 25 ληφθείσες α’ δόσεις Στεγαστικής Συνδρομής συνιστούν το 19,5%.
  • Αιτήματα προόδου εργασιών (β’ και γ’ φάσεις): Μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης εργασιών υποβάλλεται αίτηση για την αυτοψία των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και την έκδοσης της β’ δόσης και ούτω καθεξής. Έχουν κατατεθεί για β’ φάση, μία αίτηση για κόκκινα κτίρια και επτά για κίτρινα και για γ΄φάση δύο για κίτρινα. Στο σύνολο όσων υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή (128), οι οκτώ αιτήσεις β’ Προόδου Εργασιών συνιστούν το 6,3%. Ποσοστιαίες αναλογίες για το σύνολο της β’ και γ’ φάσης δεν υπολογίζονται σε αυτή την περίπτωση διότι ορισμένα κίτρινα κτίρια με μικρές ζημιές ενδέχεται να ολοκληρώσουν τις εργασίες και να μην απαιτηθεί β’ φάση.

Μάτι

  • Ολοκλήρωση εργασιών: Ολοκλήρωση του 100% των εργασιών δηλώθηκε μόνο για 8 ιδιοκτησίες, χαρακτηρισμένες κίτρινες. Στο σύνολο όσων υπέβαλαν αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή (128), οι 8 ιδιοκτησίες που έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συνιστούν το 6,3%.
  • Ποσοστό κάλυψης του κόστους: Μεσοσταθμικά και από σύνολο 18 ερωτηματολογίων, προκύπτει ότι η Στεγαστική Συνδρομή καλύπτει το 62% του κόστους εργασιών-υλικών. Το μέγιστο δηλωθέν ποσοστό κάλυψης είναι το 80% (2) και ελάχιστο το 30% (4).
  • Χρηματοδοτικό κενό: Σε σύνολο 35 ερωτηματολογίων, όσον αφορά την πιθανότητα χρηματοδοτικού κενού, το 76% απάντησε θετικά.

Ο Σκέρτσος

Ο υφυπουργός παρά παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ανέλαβε πρόσφατα πρωτοβουλία προκειμένου να δρομολογήσει όλα τα εκκρεμή θέματα για το Μάτι και κυρίως τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών. Ως γενικός συντονιστής για το Μάτι, ανέλαβε να προχωρήσει άμεσα και την έκδοση των νέων δασικών χαρτών. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνάντησή του με τους κατοίκους της περιοχής, τους ενημέρωσε ότι οι συναντήσεις μεταξύ των δυο πλευρών θα συνεχιστούν μέχρι να διευθετηθούν όλα τα θέματα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: ‘Oλα όσα θέλετε να γνωρίζετε
Επόμενο άρθροΓλυκιά γεύση χωρίς… γλυκό γίνεται; Κι όμως, γίνεται