Αρχική COVID-19 Για ποιες περιοχές παρατείνεται το lockdown – Τι θα γίνει με τα...

Για ποιες περιοχές παρατείνεται το lockdown – Τι θα γίνει με τα self tests

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID19 ΚΑΙ ΤΑ SELF RAPID TESTS ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID19 ΚΑΙ ΤΑ SELF RAPID TESTS ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Παράταση παίρνει το lockdown, όχι μόνο για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για πολλές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, ενώ 5 ακόμη περιοχές μπαίνουν σε βαθύ “κόκκινο”, την ώρα που οι διασωληνώσεις στη χώρα έχουν καταγράψει ρεκόρ.

Πέντε νέες περιοχές μπαίνουν από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 27/03 στο «βαθύ κόκκινο» και συγκεκριμένα οι ΠΕ Κοζάνης, η ΠΕ Πέλλας, ο δήμος Γρεβενών, ο δήμος Κιλκίς και ο δήμος Βέροιας.

Αναλυτικά, όπως ανέφερε, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης εμφάνισε αύξηση 81,8% στα ενεργά κρούσματα σε 10 ημέρες. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας εμφάνισε αύξηση 101,9% στα ενεργά κρούσματα σε 10 ημέρες.

Ενώ, στον δήμο Γρεβενών τα ενεργά κρούσματα σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο και στον δήμο Κιλκίς καταγράφηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 129,4% τις τελευταίες 10 μέρες.

Ακόμη, στον δήμο Βέροιας τα ενεργά κρούσματα παρουσίασαν αύξηση 116,2% τις τελευταίες 10 μέρες.

Επιπρόσθετα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια εκτός του δήμου Σκύρου, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας και Καστοριάς και Ορεστιάδος.

Β. Παπαευαγγέλου: Σταθερά στο 6% ο δείκτης θετικότητας

Υπάρχει το πρώτο “φως” ελπίδας σύμφωνα με τη Β. Παπαευαγγέλου, εφόσον για πρώτη φορά χθες καταγράφηκε μείωση των εισαγωγών, με ακόλουθο τον χαμηλότερο σημερινό αριθμό κρουσμάτων, που όμως μπορεί να οφείλεται και στην αργία της 25ης σημείωσε.

«Στο επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα μία σταθεροποίηση. Ο μέσος όρος είναι 2.500 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε 23.500 ενεργά κρούσματα. Βλέπουμε μία σταθεροποίηση σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι», προσέθεσε η Β. Παπαευαγγέλου.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6% την προηγούμενη εβδομάδα και ότι «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο δείκτης θετικότητας στα νοσοκομεία και σε τυχαία δειγματοληψία… Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, με μέσο όρο 474 εισαγωγές, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πάνω από 5.000».

Επίσης, προειδοποίησε για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτά, όπως είπε, αναμένουμε πίεση, διότι έχει καταγραφεί επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου και η κάλυψη στις ΜΕΘ ανέρχεται στο 77%.

Ενώ, το επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία είναι υψηλό με 3.000 ενεργά κρούσματα. Και ενδεχομένως να πιεστούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Τα self tests επιτρέπουν τη δημιουργία πιο ασφαλούς περιβάλλοντος

Σύμφωνα με το Νίκο Χαρδαλιά, τα self tests θα επιτρέψουν την επανέναρξη των δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Όπως είπε «Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε και σ’ αυτό το νέο πλαίσιο, η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, των σχολείων και τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Αμέσως μετά την εισήγησή τους θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση» είπε κλείνοντας.

Τα self test θα επιτρέψουν την έγκαιρη ανεύρεση ασυμπτωματικών φορέων του ιού και θα μπουν στη μάχη κατά της εξάπλωσης της πανδημίας από την αρχή του Απριλίου.

Θα βοηθήσουν σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης καθώς, σύμφωνα με τις μελέτες, 1 στους 3 παραμένουν ασυμπτωματικοί και απλά διασπείρουν τον ιό. Εκεί, τα τεστ αντιγόνων θα βοηθήσουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση.

Ενώ, η στρατηγική του self testing θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και παράλληλα με τις άλλες δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης τη πανδημίας, όπως τα τυχαία rapid test και ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Yale, η εβδομαδιαία διάθεση των self test θα απέτρεπε 2.8 εκατ. μολύνσεις και 15.800 θανάτους. Για παράδειγμα, στη Σλοβακία τα self test μείωσαν τον επιπολασμό κατά 50% και βοήθησαν στην ασφαλή λειτουργία σχολείων.

Διευκρινήσεις για τα self test

Πρόκειται κυρίως ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου και είναι εύκολα στη χρήση. Ενώ, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, δεν διαφέρει από το τεστ κύησης στην ευχρηστία του και σημείο-κλειδί αποτελεί η δειγματοληψία του. Μάλιστα, επισήμανε ότι η διαδικασία εκμάθησης για το self test στο σπίτι μπορεί να γίνει και μέσω βίντεο.

Πώς θα διανέμονται

Από αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία ένα τεστ την εβδομάδα για τον κάθε πολίτη, και για διάστημα 2 μηνών.

Ενώ, αυτή τη στιγμή εξετάζεται η ιδέα, να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, γιατί αποτελούν την εργασιακά ενεργή ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, περισσότερες οδηγίες αναμένεται να δοθούν τις επόμενες μέρες.

Σημειώθηκε επίσης, ότι εάν το self test είναι θετικό, θα πρέπει να επιβεβαιώνεται όπως και να έχει, με δεύτερο τεστ, rapid test, το οποίο θα μπορεί να κάνει επίσημα ο πολίτης και σε συνέχεια του θετικού αποτελέσματος. Όπου, για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος, θα δημιουργηθεί η ειδική πλατφόρμα selftesting.gov.gr

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό

  • Υποχρεωτικό εβδομαδιαίο τεστ για εργαζόμενους σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια, επιχειρήσεις
  • Στα σχολεία, θα είναι υποχρεωτικό το self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές μια φορά ανά εβδομάδα
  • Για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες δεν είναι υποχρεωτικό
Διαφήμιση