Αρχική Ελλάδα Τουρκία: Απορρίπτει επικρίσεις της Συνόδου για ενέργειες στην Α. Μεσόγειο – Η...

Τουρκία: Απορρίπτει επικρίσεις της Συνόδου για ενέργειες στην Α. Μεσόγειο – Η θέση Μπάιντεν

0
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπορεί η Ελλάδα να είναι ικανοποιημένη και “δικαιωμένη” με τα πορίσματα της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ωστόσο η Τουρκία δεν δέχεται το σύνολο των Ευρωπαϊκών θέσεων και ιδιαίτερα εκείνων που θεωρούν παράνομες τις επιχειρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, η Ευρώπη καλεί μεταξύ άλλων την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Τουρκία: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Ε.Ε.

Η Τουρκία, έσπευσε γρήγορα να απαντήσει στο κείμενο συμπερασμάτων της Ε.Ε. και συγκεκριμένα ενέκρινε και χαιρέτισε τις προσπάθειες που αφορούν την ανάδειξη και ενίσχυση των καλών σχέσεων, ωστόσο θεωρεί ότι υπάρχει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με το χαρακτηρισμό των δραστηριοτήτων της ως παράνομες. Και συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η ΕΕ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζοντας παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα τα “εργαλεία” στο τραπέζι

Πλέον, η πολιτική της Ε.Ε. κυμαίνεται γύρω από τη φιλοσοφία “μαστίγιο και καρότο” που σημαίνει ότι όλα τα εργαλεία είναι στο τραπέζι και αν η Τουρκία σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, θα μπορεί να αποκομίσει τα οφέλη, ενώ εάν εκ νέου προβεί σε παραβατικές συμπεριφορές, τότε θα χάσει τα οφέλη και θα υποστεί περαιτέρω κυρώσεις.

Στο συγκεκριμένο στάδιο, συνέβαλε ουσιαστικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθετε κόκκινες γραμμές στους εταίρους του σε καθημερινή πλέον βάση, προκειμένου, μετά από μία σειρά αλλεπάλληλων προσχεδίων, να καταλήξουμε στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

Τα παραπάνω υπογράμμισε και ο Διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στη Σία Κοσιώνη και στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία εντάσσεται στην λίστα των προβληματικών χωρών και από τον Πρόεδρο της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, και εξαιτίας των S400, αλλά και λόγω της έκπτωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώ, ο ίδιος θεωρεί την Ελλάδα, ως τον αξιόπιστο εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, έχουμε μια συναντίληψη με τις ΗΠΑ σε πληθώρα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και ενεργειακών.

Ενώ, είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Αμερικής μίλησε απευθείας με Έλληνα Πρωθυπουργό, θέτοντας στο τραπέζι το ελληνοτουρκικό ζήτημα και ενδεχομένως επηρεάσει θετικά την Τουρκία, βλέποντας ότι και οι ΗΠΑ, αλλά και η Ευρώπη τάσσονται υπέρ συγκεκριμένων κοινών τοποθετήσεων.

“Υμνοι” στην Ελλάδα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Μετά και από την συνομιλία τους, ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε για ακόμα μια φορά ότι οι δεσμοί με την Ελλάδα θα γίνουν ισχυρότεροι από ποτέ και μέσω ανάρτησης στον προεδρικό λογαριασμό του στο Twitter:

Ενώ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συμμετείχε σε επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση, μεταξύ των οποίων είχε εκτεταμένες επαφές τόσο με τους Έλληνες ομογενείς, μέσω τηλεδιάσκεψης η οποία διέπονταν από “οικογενειακή ατμόσφαιρα”, όσο και με τη Θρησκευτική ηγεσία, όπου επαναλάβανε όχι μόνο τον θαυμασμό του, αλλά και την εγγύηση για ακόμα στενότερες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

 

Διαφήμιση