Αρχική Διάστημα Το “κρυφό μήνυμα” που εντοπίστηκε στο αλεξίπτωτο του Perseverance

Το “κρυφό μήνυμα” που εντοπίστηκε στο αλεξίπτωτο του Perseverance

0
NASA
Εικόνα: NASA/UPI/Rex/Shutterstock
Διαφήμιση

Ένα κρυφό μήνυμα της NASA, ισχυρίζονται ότι αποκωδικοποίησαν οι χρήστες του διαδικτύου στο λευκό αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseverance κατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη.

Το κρυφό μήνυμα αποκαλύπτεται

Χαρακτηριστικά, ισχυρίζονται ότι μέσω ενός μοτίβου που αντιπροσωπεύει γράμματα ως δυαδικό κώδικα υπολογιστή, κωδικοποιείται η φράση «Dare Mighty Tnings» («τολμήστε τα μεγάλα») η οποία προέρχεται από ομιλία του Θίοντορ Ρούσβελτ το 1899, στην οποία είχε πει:

«Πολύ καλύτερα είναι να τολμήσουμε δυνατά πράγματα, να κερδίσουμε ένδοξους θριάμβους, ακόμα και αν κινδυνεύουμε να αποτύχουμε, από το να καταταχτούμε στα φτωχά πνεύματα που ούτε απολαμβάνουν πολύ ούτε υποφέρουν πολύ, επειδή ζουν στο γκρίζο λυκόφως που δεν ξέρει ούτε από νίκη ούτε από ήττα.

Μάλιστα, η φράση χρησιμοποιείται και ως σλόγκαν στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA, όπου αναπτύχθηκε το τροχοφόρο ρομπότ.

Σκόπιμο το κρυφό μήνυμα

Οι χρήστες του Reddit και τα post στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Twitter, αναφέρουν ότι το κόκκινο και το άσπρο μοτίβο στο αλεξίπτωτο, ήταν σκόπιμο, ώστε το κόκκινο να αντιπροσωπεύσει στον δυαδικό κώδικά το ένα και το λευκό το μηδέν.

Το μήνυμα κρύβεται στον εσωτερικό δακτύλιο, με κάθε λωρίδα του αλεξίπτωτου να αντιστοιχεί σε ένα ψηφίo.

Για παράδειγμα, επτά άσπρες λωρίδες, μια κόκκινη και μετά δύο ακόμα λευκές λωρίδες κωδικοποιούν την αλληλουχία 0000000100 που συμβολίζει το 4 στο δυαδικό σύστημα. Αν προσθέσουμε τον αριθμό 64 καταλήγουμε στο 68, τον κώδικα ASCII για το γράμμα D.

Το σχέδιο στον εξωτερικό δακτύλιο του αλεξίπτωτου φαίνεται πως κρύβει κι αυτός ένα μήνυμα, τις γεωγραφικές συντεταγμένες του JPL: 34°11’58” N 118°10’31” W.

Η πρόκληση για το κρυφό μήνυμα είχε τεθεί από την ίδια τη Nasa.

Ωστόσο, το μοτίβο έχει επιστημονικό σκοπό, καθώς επέτρεψε στο Κέντρο Ελέγχου να βεβαιωθεί ότι το αλεξίπτωτο είχε αναπτυχθεί χωρίς να μπερδευτεί.

Μάλιστα, ένας σχολιαστής της Nasa είπε: «Μερικές φορές αφήνουμε μηνύματα στη δουλειά μας για να τα βρουν άλλοι. Σας προσκαλούμε λοιπόν να το προσπαθήσετε.”

Πηγή: theguardian.com

Διαφήμιση