Αρχική COVID-19 Πότε θα είναι έτοιμο τo κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ για ταξίδια

Πότε θα είναι έτοιμο τo κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ για ταξίδια

0
πιστοποιητικό εμβολιασμού
Τέλος στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ -μία πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- θα μπορούσε να είναι έτοιμο για χρήση εντός τριών μηνών.

Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τις Βρυξέλλες. Μετά την λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας της διαδικτυακής Συνόδου Κορυφής “των 27”, χθες 25 Φεβρουαρίου.

Όπως υπογράμμισε, το έγγραφο που θα αναφέρει εάν οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί ή όχι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σύντομα.

“Το χρονικό πλαίσιο, είναι οι τρεις μήνες. Που αφορούν στην τεχνική ανάπτυξη του, εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οπότε χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρεις μήνες για την τεχνική ανάπτυξη ενός διαλειτουργικού συστήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρέπει να γίνουν πολλές εργασίες από την Επιτροπή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και πολλή δουλειά σε τεχνικά για τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο”.

Τα κράτη της ΕΕ χωρίζονται

Ενώ οι χώρες της νότιας Ευρώπης που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, υποστήριξαν το πιστοποιητικό, τα κράτη της βόρειας ΕΕ όπως η Γερμανία έχουν μέχρι στιγμής επιφυλάξεις για το εάν ένα τέτοιο σύστημα θα λειτουργούσε.

“Πρώτα πρέπει να επιλυθεί ξεκάθαρα ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν είναι πλέον μολυσματικά.

Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη της την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου  στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Εφόσον ο αριθμός αυτών που έχουν εμβολιαστεί είναι ακόμη πολύ μικρότερος από τον αριθμό που περιμένουν τον εμβολιασμό, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τις δύο ομάδες”.

“Αισθάνομαι ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση μερικές φορές σε αυτό το θέμα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.

Εάν καταφέρουμε να ανοίξουμε ξανά ορισμένα μέρη, δεν μπορούμε να εξαρτήσουμε την πρόσβασή τους στον εμβολιασμό”.

Επιτάχυνση της παραγωγής και της παράδοσης εμβολίων

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συναντήθηκαν για να καταγράψουν την επιδημιολογική κατάσταση στην ήπειρο.

Και συμφώνησαν επίσης να δώσουν προτεραιότητα στην αύξηση της παραγωγής και της παράδοσης εμβολίων. Λέγοντας ότι θα συνεργαστούν με τη φαρμακευτική βιομηχανία για να διευκολύνουν τη διαδικασία.

“Η κορυφαία προτεραιότητα μας τώρα είναι η επιτάχυνση της παραγωγής και της παράδοσης εμβολίων και εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ.

Και γι ‘αυτό υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Επιτροπής να συνεργαστεί με τη βιομηχανία για τον εντοπισμό συμφόρησης.
Την εγγύηση αλυσίδων εφοδιασμού και την αύξηση της παραγωγής.

Θέλουμε περισσότερη προβλεψιμότητα και διαφάνεια. Με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους”.

Είπε επίσης ότι το μπλοκ των 27 μελών πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην έρευνα εμβολίων. Προκειμένου να καταπολεμήσει τυχόν νέες παραλλαγές COVID-19 που ενδέχεται να προκύψουν.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σήμερα Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου μια άλλη τηλεδιάσκεψη. Για να συζητήσουν την ασφάλεια και την άμυνα. Καθώς και τις σχέσεις με τις χώρες στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Διαφήμιση