Αρχική COVID-19 Τι ισχύει για τους εργαζόμενους – Ενεργοποίηση της άδειας ειδικού σκοπού

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους – Ενεργοποίηση της άδειας ειδικού σκοπού

0
τηλεργασία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε συνέχεια της αναστολής λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων, ενεργοποιείται η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων εξειδικεύσεων για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, η γ.γ. Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη.

Επιπρόσθετα, τις επόμενες ημέρες, ανοίγει η σχετική πλατφόρμα στην οποία οι εργοδότες των επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας, με πάνω από 20 εργαζόμενους, θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους, αλλά και τους ίδιους, ώστε να υποβληθούν εφόσον το επιθυμούν σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού δωρεάν έως και δύο φορές το μήνα.

Τι ισχύει

  • Συνεχίζεται κανονικά ο Μηχανισμός Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», όπως επίσης και η εφαρμογή της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την τηλεργασία, με τη συμπλήρωση του εντύπου 4.1.
  • Για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους εργασίας, δίνεται η δυνατότητα προσαρμογής του ωραρίου των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός δίωρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση προαναγγελίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».
  • – Προβλέπεται τρίωρη άδεια για εργαζόμενους στην περίπτωση που επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού.
  • Προβλέπονται άδειες για την καραντίνα των εργαζομένων, διάρκειας 14 ημερών, με δυνατότητα αναπληρώσεως μίας ώρας ανά ημέρα, μετά την επιστροφή τους στην εργασία και άδειες εργαζόμενων γονέων για τις περιπτώσεις που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό.
  • – Εξακολουθούν να υφίσταται οι μονομερείς δηλώσεις με παράταση δύο μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο για τις ειδικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα για τους καλλιτέχνες.
  • Παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας για όσους η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε ή λήγει Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όπως επίσης και η χορήγηση των 400 ευρώ επί δύο μήνες σε άνεργους επισιτισμού και τουρισμού, χωρίς υποχρεωτική επαναπρόσληψη.
  • Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, από την 1η Φεβρουαρίου, προβλέπεται η προαναγγελία στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» των εργαζομένων που θα μπουν σε αναστολή σύμβαση εργασίας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κ. Στρατινάκη, θα ισχύσει μία περίοδος χάριτος για προαναγγελία από αύριο 11 Φεβρουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που περνάνε από πληττόμενους σε κλειστούς, όπως για παράδειγμα για το λιανεμπόριο και για άλλες δραστηριότητες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Εργασίας μερίμνησε και δίνει τη δυνατότητα ορθών επαναλήψεων, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», χωρίς δυνατότητα μεταβολής, όμως, για τους εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί κατά το πρώτο 10ήμερο. Άρα, σύμφωνα με την κ. Στρατινάκη, οι επιχειρήσεις οι οποίες προχωρούν σε μεταβολές -από πληττόμενες σε κλειστές- με υποχρεωτική θέση των συμβάσεων εργασίας σε αναστολή θα μπορούν πλέον να κάνουν ορθές επαναλήψεις με δύο διαφορετικές αυτοτελείς δηλώσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση