Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Θεσμοθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέχρι τον Ιούνιο του 2021

Θεσμοθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέχρι τον Ιούνιο του 2021

0
υπεράκτιο αιολικό πάρκο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το θεσμικό πλαίσιο τόσο για την παραχώρηση θαλάσσιων εκτάσεων για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, όσο και για την αποθήκευση αιολικής ενέργειας αναμένεται να είναι έτοιμο έως τον Ιούνιο του 2021, όπως προανήγγειλε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Παρά την όποια υστέρηση σημειώνει η χώρα μας έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης στην αιολική ενέργεια, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΕΝ δραστηριοποιείται ώστε να την αναπληρώσει, ενώ θα υπάρξει χρόνος και χώρος για τη λειτουργία πιλοτικών έργων ώστε να δοκιμαστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και χωροθέτησης.

Τόνισε δε, ότι η «Μήδεια» έδειξε πως πρέπει να επιλυθούν σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη διείσδυση των ΑΠΕ, ενώ προσέθεσε ότι η ΕΕ έχει σχεδιάσει ήδη τη στρατηγική της για τη θαλάσσια ενέργεια, ορίζοντας ότι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας ως το 2040 θα είναι τα θαλάσσια αιολικά.

Ενώ, στην Ελλάδα οι επενδύσεις έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά.

«Όμως, υπάρχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό στη θάλασσα και παρότι οι ελληνικές θάλασσες είναι πιο βαθιές, είναι σίγουρο ότι η τεχνολογία έχει ωριμάσει» εξήγησε, αναφέροντας τον στόχο του υπουργείου να κεφαλαιοποιήσει το έντονο ενδιαφέρον σε διεθνές αλλά και τοπικό επίπεδο που αποδεικνύεται και από τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα με τον πρέσβη της Νορβηγίας, μεταξύ άλλων.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ, έχει ετοιμάσει μία σοβαρή μελέτη για τα θαλάσσια αιολικά σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα και η οποία αναμένεται να βοηθήσει στη σύσταση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενεργειακή δημοκρατία και στην περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ αν δεν αναβαθμίσουμε το δίκτυο γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχετικά και με την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και μηχανισμών σταθεροποίησης του ηλεκτρικού συστήματος με σοβαρές επενδύσεις που εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας για τους διαχειριστές και αφορούν 3,5 δισεκ. ευρώ.

Θα επιλυθεί και το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας

Το ΥΠΕΝ πρόκειται να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχει σταθεροποιηθεί το σύστημα αποθήκευσης της ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε και να ενταχθούν περισσότερες από αυτές.

Οι 3 άξονες του θεσμικού πλαισίου

ανεμογεννήτριαΗ γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στους 3 άξονες του θεσμικού πλαισίου για τα αιολικά, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από εταιρείες όσο και από την επιστημονική κοινότητα για την ανάπτυξή τους.

Ο πρώτος άξονας αφορά τη χωροθέτηση-αδειοδότηση, που θα διασφαλίζει τη μεθοδική και περιβαλλοντικά ελεγχόμενη ανάπτυξη χωρίς να στερεί το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Δεύτερον, τη διασύνδεση με το σύστημα μεταφοράς. Ο επενδυτής θα μπορεί να βασιστεί στον ΑΔΜΗΕ, αλλά με εναλλακτική πρόταση ώστε να μπορεί ο επενδυτής να επιλέξει τους τρόπους υλοποίησης της διασύνδεσης.

Τρίτος άξονας, είναι η αποζημίωση των επενδυτών. Το υπουργείο έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν το νέο σχήμα των διαγωνισμών ΑΠΕ με ειδική πρόβλεψη για τα υπεράκτια αιολικά. Το σχήμα λαμβάνει υπόψη ότι είναι μια νέα τεχνολογία που πρέπει να στηριχθεί και να είναι και δανειοδοτικά υποστηρίξιμη με προβλεψιμότητα και ασφάλεια.

Ο ανταγωνισμός μέσω των διαγωνισμών αναμένεται να συμπιέσει τα κόστη μακροπρόθεσμα και να επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση. Το υπουργείο, όπως ανέφερε η κ. Σδούκου, αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί βάθος χρόνου, αλλά επειδή χρειάζονται άμεσα έργα, δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί μια ενδιάμεση διαδικασία με αποζημίωση των πρώτων έργων με ένα διαφορετικό καθεστώς από τους διαγωνισμούς.

ΑΔΜΗΕ

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, υπογραμμίζοντας ότι τα υπεράκτια αιολικά μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο ειδικά για τους στόχους του 2050 και θα απαιτήσουν πολύ μεγάλα δίκτυα υψηλής και υπερυψηλής τάσης με το κόστος σύνδεσης να αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τις επενδύσεις.

Ενώ, ο οδικός χάρτης, το ειδικό χωροταξικό και οι στρατηγικές μελέτες είναι σημεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει η περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη των αιολικών πάρκων.

Ανέφερε δε, ότι ο ΑΔΜΗΕ την τελευταία διετία έχει ξεκινήσει επαφές εντός και εκτός της χώρας και έχει κάνει μελέτες που μπορεί πλέον να εξειδικεύσει.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης συμμετείχε ως ομιλητής στο workshop που διοργάνωσε με επιτυχία η ΕΛΕΤΑΕΝ με θέμα τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Γιαρέντης ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές θάλασσες διαθέτουν πλούσιο αιολικό δυναμικό, δυστυχώς μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα.

Αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στους ευρωπαϊκούς στόχους και την πρόοδο της τεχνολογίας των Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων στην Ε.Ε., ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι η χώρα μας αποβάλλοντας τον κακό της εαυτό ξεκίνησε εγκαίρως το σωστό σχεδιασμό για τη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου που είναι απαραίτητο προκειμένου να ξεκινήσει και στη χώρα μας η ανάπτυξη των Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία της ΕΛΕΤΑΕΝ που συμβάλει στο δημόσιο διάλογο. 

ΔΑΠΕΕΠ: Ανάπτυξη με στόχους που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, κ. Γιαρέντης, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μια από τις λύσεις που θα βοηθήσουν στην επίτευξη τόσο των μεσοπρόθεσμων στόχων του ΕΣΕΚ για το 2030 όσο και πιο μακροπρόθεσμα στο δρόμο για το 2050 ώστε το ελληνικό ενεργειακό σύστημα να επιτύχει τις ουδέτερες εκπομπές άνθρακα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε πρόσφατη προμελέτη της ΕΕ που υπολογίζει το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό για πλωτά αιολικά στη χώρα μας είναι 263GW. 

Ως προς το νέο θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι θα πρέπει να απαντά πρωτίστως σε τέσσερα βασικά ζητήματα: της θαλάσσιας χωροθέτησης, της αδειοδότησης, των υποδομών και δη των διασυνδέσεων και του οικονομικού πλαισίου δηλαδή της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ

Σε ό,τι αφορά τον παράγοντα του κόστους, ο κ. Γιάννης Γιαρέντης υπογράμμισε ότι ενδιαφέρει άμεσα το ΔΑΠΕΕΠ. Η πρόσφατη προμελέτη της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Γιαρέντης, προβλέπει ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά αιολικά στην Ελλάδα θα είναι περίπου 80 ευρώ/MWh το 2030 και θα υποχωρήσει λίγο κάτω από τα 50 ευρώ/MWh το 2050

Να μη δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος στο κόστος ηλεκτρικής

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε αφενός να προσελκυθούν οι αναγκαίες επενδύσεις και να καταστεί εμπορικά βιώσιμη η ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας και την ελληνική αγορά και αφετέρου να μην δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στον ΕΛΑΠΕ. Θα πρέπει με άλλα λόγια, τόνισε ο κ. Γιαρέντης, οι επιλογές που θα γίνουν να στηρίξουν βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη της τεχνολογίας και ταυτόχρονα να επιτρέψουν να αναδειχθούν τα οφέλη της τεχνολογίας μακροπρόθεσμα. 

Αναφορικά με την πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για το θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση καθώς προτείνει διαγωνιστικές διαδικασίες για συμβάσεις διαφορικής προσαύξησης για σταδιακή διάθεση της ισχύος.

Τι προβλέπει η πρόταση ΕΛΕΤΑΕΝ

Συγκεκριμένα η πρόταση προβλέπει ότι μετά την έγκριση του ειδικού πλαισίου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες με κριτήριο την τιμή αναφοράς, πρόβλεψη που επίσης κινείται στη σωστή κατεύθυνση αφού μπορεί να διασφαλίσει βιώσιμους οικονομικούς όρους για την υλοποίηση των επενδύσεων με το καλύτερο δυνατό κόστος. 

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ υπογράμμισε ότι ο Διαχειριστής θεωρεί ότι είναι εφικτό να τεθεί άμεσος στόχος για εγκατάσταση των πρώτων 250 – 300 MW θαλάσσιων αιολικών πάρκων μέχρι το 2030. Επίσης, ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να μπει ένας ενδιάμεσος στόχος για την εγκατάσταση 3GW μέχρι το 2040 και ένας τελικός στόχος για την εγκατάσταση 10GW μέχρι το 2050.

Κλείνοντας ο κ. Γιαρέντης υπογράμμισε ότι έχουν ωριμάσει αρκετά οι συνθήκες ούτως ώστε να μπει σε πρώτο πλάνο η αξιοποίηση του ανεξάντλητου αιολικού δυναμικού που υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες.

Πλέον η τεχνολογία προσφέρει τις λύσεις ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια του παρελθόντος και σταδιακά τα θαλάσσια αιολικά πάρκα να προσφέρουν και στην ελληνική αγορά άφθονη ενέργεια σε ικανοποιητικό κόστος που διαρκώς θα αποκλιμακώνεται, είπε ο κ. Γιαρέντης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα με τη θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. «Το είδαμε με τη συμβολή της ναυτιλίας αλλά και της συμμετοχής των ελληνικών θαλασσών στην εξίσου σημαντική τουριστική βιομηχανία. Κάτω από το ίδιο βλέμμα, βλέπουμε τη θάλασσα σαν πεδίο δόξης λαμπρό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ» κατέληξε ο κ. Γιαρέντης.

 

Μαίρη Αλιβιζάτου

Διαφήμιση