Αρχική Ειδήσεις Σε κατάσταση επιδημίας η Γουινέα – Νέο ξέσπασμα Έμπολα -Συναγερμός στον ΠΟΥ

Σε κατάσταση επιδημίας η Γουινέα – Νέο ξέσπασμα Έμπολα -Συναγερμός στον ΠΟΥ

0
GUINEA HEALTH EBOLA
Φωτό από το ξέσπασμα του 2015, CELLOU BINANI / AFP via Getty Images
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε κατάσταση επιδημίας βρίσκεται επίσημα η Γουινέα, όπου καταγράφεται νέο ξέσπασμα Έμπολα, με 3 επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς. Ενώ, ο ιός κάνει και πάλι την επανεμφάνισή του για τη χώρα της δυτικής Αφρικής 5 χρόνια μετά.

Τότε, είχαν χάσει τη ζωή τους 11.300 άνθρωποι, όπου σε ένα ξέσπαμα του ιού που ξεκίνησε το 2013, έχει καταγραφεί η χειρότερη επιδημία Έμπολα στον κόσμο έως τώρα.

“Οι αρχικές έρευνες αποκάλυψαν ότι μία νοσοκόμα πέθανε από Έμπολα στις 28 Ιανουαρίου 2021. Μετά την κηδεία της, 6 άτομα που παραβρέθηκαν σε αυτή, εμφάνισαν συμπτώματα Έμπολα και οι 2 από αυτούς πέθαναν, ενώ οι υπόλοιποι 4 νοσηλεύονται”, ανακοίνωσε σχετικά ο ΠΟΥ στην Αφρική.

Η Γουινέα ήταν μια από τις τρεις πιο πληγείσες χώρες το διάστημα 2014-2016, κατά του ξέσπασμα του ιού στη δυτική Αφρική, το οποίο ήταν και το πιο εκτεταμένο από την πρώτη ποτέ καταγραφή του ιού το 1976.

Μάλιστα, τότε προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, καθώς νόσησαν πάνω από 28.600 άνθρωποι και κατέληξαν οι 11.300 στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Σε ετοιμότητα ο ΠΟΥ – Έστειλε ομάδες πεδίου

“Προκαλεί μεγάλη ανησυχία να καταγράφεται τώρα επανεμφάνιση του Έμπολα στη Γουινέα, σε μια χώρα που έχει πληγεί τόσο πολύ από την ασθένεια. Παρόλα αυτά, βασιζόμενοι στην εμπειρία που αποκτήσαμε κατά το προηγούμενο ξέσπασμα, ομάδες πεδίου στη Γουινέα είναι έτοιμες να ιχνηλατήσουν την πορεία του ιού και να ανακόψουν περαιτέρω μολύνσεις” αναφέρει η Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Αφρική.

Ο ΠΟΥ τώρα προσπαθεί να ενισχύσει την παρακολούθηση περιπτώσεων εφόσον χρειαστεί κοντά στα σύνορα μεταξύ Λιβερίας και Σιέρα Λεόνε, αλλά και τη δυνατότητά τους να διεξάγουν τεστ και να ενισχύσουν τις υποδομές υγείας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Δημοκρατία του Κονγκό, ανέφερε επίσης, την επανεμφάνιση του Έμπολα, στο ανατολικό μέρος της χώρας της κεντρικής Αφρικής, πάνω από 2 μήνες, μετά το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό.

Η θνησιμότητα φθάνει το 90%

Ο ιός μεταδίδεται από τα άγρια ζώα στους ανθρώπους και αναφέρεται συχνά και ως αιμοραγικός πυρετός, αφού αυτό είναι το βασικότερο σύμπτωμα.

Συνήθως, ο θάνατος επέρχεται εξαιτίας χαμηλής πίεσης από την απώλεια υγρών και καταγράφεται από 6 έως 16 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Δυστυχώς τα ποσοστά θνησιμότητας κυμαίνονται μεταξύ 50-90%, με ελάχιστο το 25% και με μέσο όρο το 50%. Ενώ, δεν υπάρχει αποδοτική θεραπεία. Ωστόσο σήμερα υπάρχουν 2 εμβόλια.

 

 

Διαφήμιση