Αρχική COVID-19 Ρ. Κοχ: Θα επικρατήσει η “βρετανική” μετάλλαξη του κορονοϊού;

Ρ. Κοχ: Θα επικρατήσει η “βρετανική” μετάλλαξη του κορονοϊού;

0
covid Berlin
Εικόνα: UNSPLASH/Serj Sakharovskiy
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανησυχίες για την πιθανότητα να επικρατήσει η “βρετανική” έναντι άλλων μεταλλάξεων του κορονοϊού εξέφρασε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, αναφέροντας τα “σημαντικά δείγματα αλλαγής τάσης” επικράτησης του συγκεκριμένου στελέχους, λόγω της υψηλότερης μεταδοτικότητας του, ενώ προειδοποίησε πως “εάν δε προσέξουμε πάρα πολύ” και χαλαρώσουν οι περιορισμοί, τότε ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι με τρίτο πανδημικό κύμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, αυτή είναι “η τελευταία άνοιξη της πανδημίας”, ενώ, “θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε” με τον κορονοϊό γενικότερα.

Πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη μετάλλαξη, ανεξαρτήτου ηλικίας

Η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αφορά κυρίως μικρότερες ηλικίες, σημειώνει ο Βίλερ και πρόσθεσε ότι η παραλλαγή Β.1.1.7 είναι πολύ πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη ανεξαρτήτου ηλικίας, σε σχέση με το βασικό στέλεχος του νέου κορονοϊού και επανέλαβε ότι οι αποστάσεις και η τήρηση των κανόνων υγιεινής παραμένουν το ισχυρότερο οπλοστάσιο. Ενώ, σημείωσε ότι γίνονται ήδη ορατά τα αποτελέσματα του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει

Ο κ. Βίλερ εκτιμά ότι η ανθρωπότητα δεν θα καταφέρει να εξαλείψει τον κορονοϊό. Ωστόσο, “μπορούμε όμως να προστατευτούμε και να μάθουμε να ζούμε μαζί του – με τα εμβόλια και τα τεστ”. Ενώ, ενόψει της “στρατηγικής ανοίγματος” που θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων στις 3 Μαρτίου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο τρίτου κύματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά “είναι η τελευταία άνοιξη της πανδημίας, ας φερθούμε έξυπνα”.

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι εξίσου αποτελεσματικό

Τέλος, κάλεσε ακόμη τους πολίτες να εμβολιάζονται και να μην αποφεύγουν το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο, όπως είπε, είναι εξίσου αποτελεσματικό με αυτά των άλλων εταιριών. «Μια μελέτη στην Σκωτία έδειξε ότι το εμβόλιο περιόρισε τις εισαγωγές στο νοσοκομείο κατά 94%. Αυτό είναι φανταστικό!» κατέληξε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση