Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: Από πού ξεκίνησε η μετάδοση του κορονοϊού

ΠΟΥ: Από πού ξεκίνησε η μετάδοση του κορονοϊού

0
νυχτερίδες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την πιθανότητα να μεταδόθηκε ο κορονοϊός μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της Covid-19, που ταξίδεψε στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, ενώ μάλιστα δεσμεύτηκε για περαιτέρω διερεύνηση.

Η έρευνα της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της Covid-19 δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, υπογράμμισε ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ.

Σημειώνεται ότι, ο όρος “ψυχρή αλυσίδα” αναφέρεται στην μεταφορά και στο εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία αποτελείται από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ και που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Ουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε στοιχεία τα οποία να οδηγούν στο γεγονός ότι ο ιός εμφανίστηκε στην Ουχάν πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

Πιθανά σενάρια προέλευσης κορονοϊού

Η Κίνα έχει καλλιεργήσει την ιδέα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ανακοινώσει ευρήματα για ίχνη κορονοϊού στις συσκευασίες εισαγόμενων τροφίμων.

“Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο” ή κάτω από ποιές συνθήκες,” ανέφερε ο Εμπάρεκ.

Παράλληλα, ο Εμπάρεκ, τόνισε ότι αξίζει να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού.

Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι το έργο για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού παραπέμπει σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Ουχάν.

Οι ερευνητές επεξεργάζονται την πιθανότητα ο ιός να είχε διαρρεύσει νωρίτερα από ότι θεωρήθηκε και για αυτό ο Εμπάρεκ τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

Έπειτα, σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο ο ιός ενδέχεται να διέρρευσε από ένα εργαστήριο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι υπερβολικά απίθανο να ισχύει και δεν απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Παράλληλα, ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε ότι πιθανόν να χρειαστούν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της Covid-19.

Ποι

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση