Αρχική COVID-19 Ολλανδία: Τεστ ανάσας ανιχνεύει τον κορονοϊό μέσα σε 1′

Ολλανδία: Τεστ ανάσας ανιχνεύει τον κορονοϊό μέσα σε 1′

0
Processed with VSCO with hb1 preset
Εικόνα: breathomix.com
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μία τεχνολογία πολλά υποσχόμενη, που έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει τη λοίμωξη Covid-19 στην ανθρώπινη ανάσα, ήρθε σε εξεταστικά κέντρα της Ολλανδίας, με στόχο να επιταχύνει τον έλεγχο του πληθυσμού.

«Είναι μια υποσχόμενη τεχνολογία, κυρίως χάρη στην ταχύτητά της» σχολίασε χαρακτηριστικά, ο Βέλγος ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ.

Πρόκειται για το SpiroNose, μια συσκευή της ολλανδικής εταιρείας Breathomix. Αυτή η “ηλεκτρονική μύτη” έχει τη δυνατότητα να δώσει αποτελέσματα σε χρόνο ρεκόρ και συγκεκριμένα, μέσα σε μόλις ένα λεπτό. 

Η αναγνώριση των ασθενών που νοσούν από Covid-19, δεν γίνεται μέσω της ανίχνευσης του ίδιου του ιού, αλλά μέσω της αναπνοής τους. Έτσι λειτουργεί το SpiroNose.

Ο νέος αυτός πρωτοποριακός τρόπος εξέτασης, έρχεται στα τέσσερα μεγαλύτερα εξεταστικά κέντρα της Ολλανδίας.

Κατά την έλευση τους στα εξεταστικά κέντρα οι προσερχόμενοι θα καλούνται να φυσήξουν μέσα στον σωλήνα της συσκευής και έπειτα θα ενημερώνονται για το αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά.

Development Figure 1 website (1)
Εικόνα: breathomix.com

Τα μελανά σημεία

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αξιοπιστία του υστερεί σημαντικά σε σχέση με τα μοριακά τεστ.

Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που τα αποτελέσματα του τεστ είναι αρνητικά, τότε ο εξεταζόμενος θεωρείται υγιής και ελεύθερος να φύγει, ανέφερε η λοιμωξιολόγος Μάρικεν βαν ντερ Λούμπεν των υγειονομικών αρχών του Άμστρνταμ.

Από την άλλη, υπάρχει πιθανότητα η συσκευή να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Για την επιβεβαίωση του συγκεκριμένου αποτελέσματος επομένως, θα πρέπει να ακολουθήσει μοριακό τεστ.

Ταυτόχρονα μάλιστα είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συσκευή επηρεάζεται από τον καπνό, το αλκοόλ και άλλες ουσίες.

Έγκριση μετά από πολύμηνες έρευνες

Οι αρχές της Ολλανδίας έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση της συσκευής έπειτα από πολύμηνες έρευνες, υπογράμμισε η Βαν ντερ Λούμπεν σύμφωνα με το Reuters.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, το SpiroNose περιλαμβάνει και σπιρόμετρο, βασικό εργαλείο για την εκτίμηση της λειτουργίας των πνευμόνων.

«Τους τελευταίους δύο μήνες ελέγξαμε χιλιάδες ασθενείς με κορονοϊό και ανθρώπους χωρίς, οπότε γνωρίζουμε ποιο είναι το μέσο προφίλ αναπνοής των ασθενών» δήλωσε η Ριάνε ντε Βρις, στέλεχος της Breathomix, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει το SpiroNose και σε εταιρείες ή σχολεία.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση