Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Αισιόδοξα τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer – Αποτελεσματικό από...

Κορονοϊός: Αισιόδοξα τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer – Αποτελεσματικό από την πρώτη δόση

0
εμβόλιο, κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι εμβολιασθέντες με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, φαίνεται τώρα ότι όχι μόνο εμφανίζουν εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του κορονοϊού ήδη πριν από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά και ότι μειώνετε ταυτόχρονα η μεταδοτικότητά του σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν δραματική μείωση της αναλογίας των θετικών τεστ μεταξύ των ασυμπτωματικών μελών του υγειονομικού προσωπικού έπειτα από μία μόνο δόση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Νικ Τζόουνς, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέμπριτζ και συνεπικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα από χιλιάδες τεστ Covid-19, τα οποία πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στο υγειονομικό προσωπικό νοσοκομείου του Κέμπριτζ στην Αγγλία.

Έτσι λοιπόν, οι ερευνητές ξεχώρισαν τα τεστ σε αυτά που είχαν πραγματοποιηθεί σε άτομα του προσωπικού που δεν είχαν εμβολιαστεί και σε αυτά που είχαν πραγματοποιηθεί σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Συμπεράσματα μελέτης

Συμπερασματικά, η ομάδα του Τζόουνς διαπίστωσε ότι:

  • το 0,80% των τεστ των μη εμβολιασμένων μελών του υγειονομικού προσωπικού ήταν θετικά.
  • το 0,37% των τεστ των εμβολιασμένων μελών του υγειονομικού προσωπικού, που είχαν εμβολιασθεί λιγότερο από 12 ημέρες νωρίτερα όταν η προστασία από το εμβόλιο δεν είναι ακόμα πλήρης, ήταν θετικά
  • το 0,20% για τα μέλη του προσωπικού που είχαν εμβολιασθεί 12 ή περισσότερες ημέρες νωρίτερα είχε θετικό τεστ

“Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 12 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου ο κίνδυνος ασυμπτωματικής νόσου μειώνεται κατά τέσσερις φορές”, ανέφερε ο Μάικ Γουίκς, λοιμωξιολόγος στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και συνδιευθυντής της μελέτης.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε στη συνέχεια το επίπεδο των ασυμπτωματικών μολύνσεων μειώθηκε στο μισό σε όσους είχαν εμβολιασθεί λιγότερο από 12 ημέρες νωρίτερα.

«Πρόκειται σπουδαία νέα, το εμβόλιο της Pfizer όχι μόνο παρέχει προστασία από τη νόσο,  αλλά βοηθά επίσης στην πρόληψη της μόλυνσης, περιορίζοντας έτσι την ικανότητα του ιού να περάσει σε άλλους», υπογράμμισε ο Γουίκς.

«Όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι το εμβόλιο δεν δίνει πλήρη προστασία σε όλους», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η μελέτη δεν έχει ελεγχθεί προκειμένου να γίνει δεκτή για δημοσίευση, παρουσιάζεται όμως ως προδημοσίευση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα και με μία ισραηλινή μελέτη το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech μειώνει σημαντικά τη μεταδοτικότητα της Covid-19, προσφέροντας μάλιστα προστασία 90% από τη μετάδοση του κορονοϊού, σύμφωνα με την γερμανική “Bild”.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση