Πολλές είναι οι θεωρίες για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών στον γαλαξία μας και μεγάλο το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τον εντοπισμό τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους εξωγήινους πολιτισμούς που ενδεχομένως να υπήρξαν στον γαλαξία μας πιθανόν να μην υπάρχουν ποια, ίσως μάλιστα να έχουν αυτοκαταστραφεί.
Οι περισσότεροι από τους πολιτισμούς που ενδεχομένως να υπάρχουν στον γαλαξία σήμερα είναι πιθανότατα νέοι. Αυτό πιστεύεται διότι η νοήμων ζωή είναι πολύ πιθανό να αυτοκαταστρέφεται μέσα σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ακόμα και αν ο γαλαξίας έφτασε στο «ζενίθ» του όσον αφορά στους πολιτισμούς πριν από περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια χρόνια, οι περισσότεροι που υπήρχαν τότε θα έχουν μάλλον αυτοκαταστραφεί, εκτιμούν οι ερευνητές, μίας έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο arXiv στα τέλη του περασμένου χρόνου.
Εμφάνιση και θάνατος της νοήμονος ζωής
Για την διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας οι ειδικοί χρησιμοποίησαν σύγχρονα αστρονομικά και στατιστικά μοντέλα για να απεικονίσουν την εμφάνιση και τον θάνατο της νοήμονος ζωής στον χώρο και στον χρόνο ανά τον γαλαξία μας.
Τα αποτελέσματά της αντιστοιχούν σε ένα ακριβέστερο update της διάσημης Εξίσωσης του Ντρέικ, δημιούργημα του Φρανκ Ντρέικ- ενός εκ των ιδρυτών του SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence)- το 1961. Η εξίσωση αυτή, που έγινε ιδιαίτερα γνωστή, χάρη στη μίνι σειρά «Cosmos» του Καρλ Σέιγκαν, βασίζεται σε μια σειρά μεταβλητών για να υπολογίσει τον αριθμό των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών στον γαλαξία μας.
Τα νοήμονα όντα έχουν τάση προς την αυτοκαταστροφή
Το νέο αυτό επιστημονικό άρθρο, που συντάχθηκε από τρεις φυσικούς του Caltech και ένα παιδί λυκείου, από το Santiago High School, αναφέρει που είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί ζωή στον γαλαξία και υποδεικνύει τον παράγοντα που θεωρείται σημαντικότερος: Την τάση των νοήμονων όντων προς την αυτοκαταστροφή.
- τη συχνότητα της εμφάνισης άστρων σαν τον ήλιο με πλανήτες σαν τη Γη
- τη συχνότητα θανατηφόρων σουπερνόβα
- την πιθανότητα και τον απαιτούμενο χρόνο που απαιτούνται για την εξέλιξη νοήμονος ζωής υπό σωστές συνθήκες
- την πιθανή τάση των προηγμένων πολιτισμών να αυτοκαταστρέφονται
Πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί
Συμπερασματικά, οι ερευνητές κατέληξαν στην διαπίστωση ότι η πιθανότητα της εμφάνισης ζωής με βάση παράγοντες που είναι γνωστοί κορυφώθηκε σε απόσταση περίπου 13.000 ετών φωτός από το κέντρο του γαλαξία, και ο ανθρώπινος πολιτισμός εμφανίστηκε στην επιφάνεια του πλανήτη μας περίπου 13,5 δισ. χρόνια μετά τον σχηματισμό του γαλαξία (αν και απλές μορφές ζωής εμφανίστηκα σχετικά σύντομα).
Είμαστε ένας πολιτισμός των «συνόρων» από άποψης γαλαξιακής γεωγραφίας και θα ήμασταν σχετικά καθυστερημένοι στη «σκηνή» των πολιτισμών του γαλαξία, γράφει χαρακτηριστικά το Live Science.
Βέβαια, θεωρώντας πως η ζωή εμφανίζεται σχετικά συχνά και κάποιες φορές οδηγεί σε νοήμονες μορφές, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί και ειδικά στην εν λόγω «μπάντα» των 13.000 ετών φωτών, λόγω της συχνότητας των άστρων σαν τον ήλιο εκεί.
Να σημειωθεί ότι, η μεταβλητή στην εν λόγω έρευνα είναι η συχνότητα με την οποία αυτοκαταστρέφονται οι πολιτισμοί και είναι η σημαντικότερη μεταβλητή ως προς το πόσο εξαπλωμένος είναι ο πολιτισμός γενικότερα, εκτιμούν οι ερευνητές.
Είναι γεγονός πως ακόμα και αν υπήρχε μικρή πιθανότητα αυτοκαταστροφής ενός πολιτισμού, ανά οποιαδήποτε χρονική περίοδο, αυτό θα σήμαινε πως οι περισσότεροι εξωγήινοι πολιτισμοί έχουν ήδη «πεθάνει», σύμφωνα με την έρευνα.