Αρχική COVID-19 Έρευνα: Η θαψιγαργίνη θα μπορούσε να καταπολεμήσει την covid-19

Έρευνα: Η θαψιγαργίνη θα μπορούσε να καταπολεμήσει την covid-19

0
Κορονοϊός

Σύνταξη: ecozen.gr

Στον αγώνα κατά της λοίμωξης covid-19 αλλά και μελλοντικών ιογενών επιδημιών θα μπορούσε να επιδοθεί το υπάρχον φάρμακο θαψιραργίνη, εκτιμούν τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στη Βρετανία.

Ανακάλυψαν πως το φάρμακο διαθέτει ισχυρές αντιικές ιδιότητες, ενώ, οι έως τώρα εργαστηριακές μελέτες σε κύτταρα και ζώα -οι οποίες θα συνεχιστούν- δείχνουν ότι η θαψιγαργίνη (thapsigargin) είναι πολλά υποσχόμενο αντιικό φάρμακο ευρέος φάσματος.

Φαίνεται δε, να είναι αποτελεσματική τόσο εναντίον του SARS-COV-2, αλλά και ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, στη γρίπη Α, στο RSV, και άλλων ιών του αναπνευστικού.

Η σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιολογίας Viruses, από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και του βρετανικού Ινστιτούτου Pirbright σε συνεργασία με κινέζους επιστήμονες, υποδεικνύει ότι η φυτικής προέλευσης θαψιγαργίνη, σε μικρές δόσεις, πυροδοτεί μία πολύ αποτελεσματική αντιική ανοσιακή αντίδραση εναντίον των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα έως τώρα ευρήματα δείχνουν ότι η θαψιγαργίνη είναι αποτελεσματική έναντι ιογενούς λοίμωξης, όταν χορηγείται είτε πριν είτε στη διάρκεια της λοίμωξης. Μπορεί να εμποδίσει έναν ιό να πολλαπλασιαστεί στα κύτταρα επί τουλάχιστον 48 ώρες μετά από μία έκθεσή τους διάρκειας 30 λεπτών, ενώ μπορεί να ληφθεί από το στόμα και όχι με ένεση.

Πολύ πιο αποτελεσματική από τα έως τώρα αντιικά

Παράλληλα, εμφανίζεται να είναι εκατοντάδες φορές πιο αποτελεσματική από τα έως τώρα αντιικά φάρμακα και εξίσου ικανή να μπλοκάρει τη συνδυασμένη λοίμωξη από κορονοϊό και ιό της γρίπης Α.

Ενώ, θεωρείται ασφαλής, καθώς ήδη ένα παράγωγο της θαψιγαργίνης δοκιμάζεται κατά του καρκίνου του προστάτη.

“Αν και βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια της έρευνας πάνω σε αυτό το αντιικό φάρμακο και στη θεραπευτική δράση του σε ιούς όπως αυτός της Covid-19, τα έως τώρα ευρήματα είναι άκρως σημαντικά. Μία νέα γενιά αντιικών φαρμάκων, όπως η θαψιγαργίνη, μπορεί μελλοντικά να παίξουν ρόλο-κλειδί στον έλεγχο και στη θεραπεία σημαντικών ιογενών λοιμώξεων τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα”, εξηγούν.

“Μολονότι χρειάζονται -σαφώς- περισσότερες δοκιμές, τα τρέχοντα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η θαψιγαργίνη και τα παράγωγά της είναι υποσχόμενες αντιικές θεραπείες κατά της Covid-19 και του ιού της γρίπης, έχοντας τη δυναόττητα να μας προστατεύσουν, επίσης, από την επόμενη πανδημική νόσο Χ”, εξηγεί ο καθηγητής Κιν-Τσάου Τσανγκ.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here