Αρχική COVID-19 Δραματική αύξηση των κρουσμάτων με περισσότερα από 2.000 – Καμπανάκι κινδύνου για...

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων με περισσότερα από 2.000 – Καμπανάκι κινδύνου για λύματα Αττικής

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δραματική αύξηση στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας καταγράφηκε σήμερα, με περισσότερα από 2.000 κρούσματα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Την ίδια στιγμή τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, για την αργή μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής σημειώνοντας ότι η παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα, θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκαν 2.147 κρούσματα της λοίμωξης του κορονοϊού στην χώρα μας, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Μετά και από την σημερινή καταγραφή ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 182.783 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων το 51.8% είναι άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.492 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

κρούσματα πορεία

Όσο αφορά των αριθμό των διασωληνωμένων, κυμαίνεται πολύ πάνω από τους 248 ασθενείς, μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357, εκ των οποίων το 68.1% είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. To 86.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.291 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 299 (ημερήσια μεταβολή +13.26%).

Τέλος, ο αριθμός των νέων θανάτων ασθενών με COVID-19 είναι 22. Μετά και από την σημερινή καταγραφή ο συνολικός αριθμός των θανόντων στη χώρα μας ανέρχεται σε 6.343. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

κορονοϊός

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

diaxroniki apeikonisi

Που εντοπίζονται τα κρούσματα

κρουσματα

Καμπανάκι κινδύνου για τα λύματα Αττικής

Παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, για την αργή μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, όπου σύμφωνα με τον καθηγητή το φορτίο παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, λόγω των μεταλλαγμένων στελέχων του κορονοϊού και των ιώσεων την εποχής. 

Μάλιστα, σημειώνει ότι η παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα, θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικά, ο Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι: «Για την εβδομάδα, η οποία έκλεισε την Κυριακή που μας πέρασε, είχαμε μια ελάχιστη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής της τάξεως μόλις του 16%. Μια αργή μείωση που δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες φορές, όπου έπεφταν πιο γρήγορα τα ποσοστά μετά από lockdown».

«Αυτή την στιγμή το ιικό φορτίο πέφτει πάρα πολύ αργά, που σημαίνει πως υπάρχει περισσότερο φορτίο στον πληθυσμό. Έχει βρεθεί ότι και στα κλινικά δείγματα υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήξαμε και μέσα από την επαφή που είχαμε με τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια. Αυτό ίσως να οφείλεται στα καινούργια στελέχη του μεταλλαγμένου ιού, τα οποία επικρατούν, αλλά και στην εποχή όπου παραδοσιακά οι ιώσεις βρίσκονται στην κορύφωση τους. Τα δυο αυτά συνηγορούν ώστε να υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα», πρόσθεσε στη συνέχεια, μιλώντας στο protothema.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση