Αρχική Ελλάδα Η απάντηση του Μητσοτάκη στην απειλή του Ερντογάν – Τέλος στον αυταρχισμό...

Η απάντηση του Μητσοτάκη στην απειλή του Ερντογάν – Τέλος στον αυταρχισμό ζητούν γερουσιαστές των ΗΠΑ

0
Κυριάκος Μητσοτάκης
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε συνέχεια της νέας λεκτικής επίθεσης και απειλής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη ο τελευταίος, δήλωσε στον Αλέξη Παπαχελά στο ΣΚΑΪ, ότι όποιος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του.

Συγκεκριμένα μάλιστα ανέφερε: “Στα διμερή μας εγώ κρατώ το γεγονός. Δεν θα μείνω στη σημερινή τοποθέτηση. Νομίζω ότι τα έχω ξαναδεί αυτά στο παρελθόν. Τέτοιες εξάρσεις μερικές φορές μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους, αν και δεν υποτιμώ τη σημασία της ρητορικής στη διαμόρφωση καλού κλίματος. Τις ξεκινήσαμε τις διερευνητικές. Έχουμε προσκαλέσει τους τούρκους συνομιλητές μας να έρθουν στην Αθήνα και είμαστε στη φάση όπου τους έχουμε προτείνει ημερομηνίες και περιμένουμε την απάντησή τους. Το πλαίσιο των διερευνητικών είναι συγκεκριμένο: Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.”

Ενώ την ίδια στιγμή υπογράμμισε πώς ελπίζει αυτή η στιγμή έξαρσης του Ερντογάν να ήταν μια έξαρση της στιγμής.

“Από εκεί και πέρα η Ελλάδα, ξέρετε, έχει πολλή αυτοπεποίθηση, πολύ καλούς συμμάχους. Είναι μέλος της Ευρώπης. Όταν η Τουρκία μας λέει «δεν ξέρετε που ανήκετε», όχι, ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε την Ευρώπη μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια,” πρόσθεσε.

Τέλος στο αυταρχισμό του Ερντογάν ζητούν γερουσιαστές των ΗΠΑ

Στο μεταξύ 54 γερουσιαστές των ΗΠΑ ζητούν από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να ζητήσει από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βάλει ένα τέλος στη διολίσθηση προς τον αυταρχισμό.

Στην κοινή τους επιστολή, οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εκφράζουν τη πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα για το θέμα της συνεχιζόμενης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διάβρωσης των δημοκρατικών αρχών.

Μάλιστα, συγκεκριμένα όπως σημειώνεται στην επιστολή: «Η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος σε μια σημαντική περιοχή του κόσμου, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο σας γράφουμε σήμερα. Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κρατήσουν τους συμμάχους και τους εταίρους τους σε ένα υψηλότερο επίπεδο και να μιλήσουν ειλικρινά μαζί τους για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης. Σας καλούμε να τονίσετε στον πρόεδρο Ερντογάν και στη κυβέρνηση του ότι πρέπει να τερματίσει αμέσως την καταστολή των αντιφρονούντων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κρατούμενους συνείδησης και να αντιστρέψει αυτή την αυταρχική πορεία».

Η Επιθετική Εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές τονίζουν ότι η εξωτερική πολιτική του προέδρου Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε πιο πολεμική και επιθετική με την πάροδο του χρόνου.

Χαρακτηριστικά, επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία:

  • Επιτέθηκε ανερυθρίαστα στους Κούρδους που πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ.
  • Αγόρασε ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας παρά τις προειδοποιήσεις ότι είναι ασυμβίβαστα με την αμερικανική τεχνολογία.
  • Ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει μια εδαφική διαμάχη με την Αρμενία.
  • Προσπάθησε να πιέσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εκδώσουν Τούρκους υπηκόους, τους οποίους κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
  • Προσπάθησε να σιωπήσει τους επικριτές της στις ΗΠΑ, όπως ο Ενές Καντέρ, παίκτης του ΝΒΑ και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιουργώντας προβλήματα στην οικογένεια του που βρίσκεται πίσω στην Τουρκία και βάζοντας το όνομα του στην κόκκινη λίστα της Ιντερπόλ.

Παράλληλα, οι γερουσιαστές στην επιστολή τους, κατηγορούν τον πρόεδρο Ερντογάν ότι έχει οδηγήσει τη χώρα σε έναν αυταρχικό κατήφορο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Έχει σιγήσει τα επικριτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
  • Έχει εκκαθαρίσει τους ανεξάρτητους δικαστές, τους οποίους αντικατέστησε με κομματικά πιστά στελέχη.
  • Έχει φυλακίσει αρκετούς δημοσιογράφους.
Διαφήμιση