Αρχική COVID-19 Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε Δήμους- Σήμερα οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για την εξειδίκευση...

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε Δήμους- Σήμερα οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για την εξειδίκευση των μέτρων lockdown

0
κορονοϊός μάσκα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πράξη γίνεται από αύριο Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου το αυστηρό καθεστώς lockdown για την Αττική, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την εξειδίκευση των μέτρων θα ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 12.00, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Απαγορεύεται η μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο στην Αττική

Μόνο στον δήμο κατοικίας μας θα επιτρέπεται από αύριο η μετακίνηση για άθληση και για βόλτα κατοικιδίων στην Αττική, σύμφωνα με όσα είπε στον ΑΝΤ1 ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Αυτό αφορά τον κωδικό μετακίνησης 6 και όπως είπε, δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση με το αυτοκίνητο για άθληση σε χώρους μακριά από τον δήμο διαμονής.

Ανοιχτά τα ανθοπωλεία

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν τα ανθοπωλεία μόνο με ραντεβού. Και στο ωράριο 9:00-17:00, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι λαϊκές αγορές σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα είναι ανοιχτές.

Μ. Παγώνη: “Πρέπει και εφαρμοστεί καθολικό lockdown και στην Πάτρα”

“Πρέπει και εφαρμοστεί καθολικό lockdown και στην Πάτρα”. Αυτό τόνισε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στην Αττική, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, τα 166 από τα 230 κρεβάτια ΜΕΘ είναι καλυμμένα, δηλαδή μόλις 64 είναι κενά και η κάλυψη είναι της τάξης του 72% κάλυψη.

Δηλαδή τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες οι 64 κενές κλίνες μπορούν πολύ γρήγορα να καλυφθούν, γιατί υπάρχουν 1.430 ασθενείς νοσηλευόμενοι σε τμήματα Covid και ένα ποσοστό 10% το λιγότερο μπορεί να διασωληνωθεί.

Δεν υπάρχει ισορροπία στο ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων. Οι εισαγωγές είναι 208 και τα εξιτήρια 136 εξιτήρια σε μία ημέρα, οπότε υπάρχει φόβος για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι απαιτείται να βρεθεί λύση με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα για να γίνει διαχείριση της κατάστασης.

Τα νοσοκομεία που εξυπηρετούν και non Covid περιστατικά δεν μπορούν να διαθέσουν άλλες κλινικές για κορονοϊό. Και πρέπει να βρεθεί λύση για τους επόμενους δύο μήνες με μια μεγάλη ιδιωτική κλινική, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.

Εκτός από τον κ. Χαρδαλιά σήμερα ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης για τα μέτρα:

  • Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτης Σταμπουλίδης
  • Η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη.
  • Η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη.
  • Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Τα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του κορονοϊού.

Μέχρι τότε αναμένεται μείωση των κρουσμάτων αλλά όχι και μείωση των διασωληνώσεων. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο το lockdown να πάρει παράταση.

Πώς φτάσαμε στα αυστηρά μέτρα στην Αττική

Οι λοιμωξιολόγοι υποστήριζαν πως το αυστηρό lockdown, είναι ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η αύξηση των νοσηλειών και των διασηλωνομένων στην Αττική που δημιουργούν πίεση στο σύστημα Υγείας ανησύχησαν ιδιαίτερα τους ειδικούς και την κυβέρνηση.

Καθώς επίσης και τα αυξημένα νέα κρούσματα των μεταλλάξεων του κορονοϊού.
Σύμφωνα με την έκθεση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα:

  • Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής ανέρχεται πλέον στο 70%.
  • Εντοπίζεται μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, όπως στο “Σωτηρία”, τον “Ευαγγελισμό” και το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ.Γεννηματάς”.
  • Αύξηση της τάξης του 11% υπάρχει και στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών.

Κ. Μητσοτάκης: “Ο κίνδυνος επανεμφανίζεται”

“Ο κίνδυνος επανεμφανίζεται” είπε στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και υπογράμμισε την αναγκαιότητα για “στοχευμένα μέτρα με γρήγορα αντανακλαστικά”, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τη σωρευμένη πίεση από τους περιορισμούς.

Με βάση τα νέα δεδομένα, εξήγησε ο πρωθυπουργός, “αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας”.

Προσθέτοντας ότι ο λόγος “των σημερινών μου επιλογών” είναι: “Να χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί”.

Όπως ανακοίνωσε ανακοίνωσε ότι το λιανεμπόριο και τα σχολεία στην Αττική θα κλείσουν.

Τα μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης θα γίνονται εξ’ αποστάσεως, εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το λιανεμπόριο, κλειστά αναμένεται να παραμείνουν και τα ΚΤΕΟ, τα κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης μανικιούρ και πεντικιούρ κ.α., ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα.

Διαφήμιση