Αρχική Πολιτισμός Παγκόσμια Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας – Όλος ο κόσμος μιλά Ελληνικά (Βίντεο)

Παγκόσμια Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας – Όλος ο κόσμος μιλά Ελληνικά (Βίντεο)

0
ελληνικά
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η σημερινή ημέρα, πέρα από μέρα μνήμης του Εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Και πράγματι τη γλώσσα μας σήμερα μιλούν άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, είτε γιατί τη μαθαίνουν, είτε γιατί ελληνικές λέξεις είναι διασκορπισμένες μέσα στο λεξιλόγιο της μητρικής τους γλώσσας, από τότε που τα ελληνικά πυροδότησαν την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτισμού.

Και επ’ αυτού, σχολίασε σχετικά και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του αφιερώματος για την ημέρα, που διοργανώθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνο Βλάσση: “Τα ελληνικά είναι η γλώσσα του Ομήρου και του Αριστοτέλη. Αλλά και η γλώσσα του Σεφέρη και του Ελύτη. Αφετηρία της ιστορίας και του πολιτισμού. Πυξίδα του σήμερα και φάρος του μέλλοντος. Μια γέφυρα πάνω από σύνορα, που αγκαλιάζει τον κόσμο. Γι’ αυτό μαθαίνουμε ελληνικά. Για να μιλάμε και να νιώθουμε ελληνικά”.

Ενώ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter, ένα σύντομο βίντεο που περιέχει το μήνυμα του πρωθυπουργού:

Ολόκληρο το συγκινητικό βίντεο με παιδιά και ενήλικες από 54 χώρες του κόσμου σε 5 ηπείρους που μιλούν τα Ελληνικά:

Από το παρελθόν στο μέλλον

Πράγματι, η γλώσσα μας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στον πολιτισμό και την παιδεία, αλλά και τον κινηματογράφο και την πολιτική, όπου χρησιμοποιήθηκε συχνά ως φορέας μηνυμάτων ενότητας.

Εδώ, θυμόμαστε άλλωστε και την ιστορική, θρυλική θα έλεγε κανείς, ομιλία του τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ξενοφών Ζολώτα, το 1957 στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, όταν “κατάφερε” να μιλήσει στην Αγγλική γλώσσα, αλλά χρησιμοποιώντας ελληνικές λέξεις, επιδεικνύοντας παραδειγματικά πως η πλούσια ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται καθημερινά και γίνεται κατανοητή, είτε γιατί πολλές από τις λέξεις έχουν ενσωματωθεί στο αγγλικό λεξιλόγιο, είτε γιατί το κοινό του είχε διδαχθεί αρχαία Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να γίνει απόλυτα κατανοητός.

Μάλιστα τότε, η κίνησή του να στέψει τη δημόσια προσοχή στην Ελλάδα, ήταν επιτυχής, αφού η ομιλία του όχι μόνο έγινε πρωτοσέλιδο του διεθνή τύπου, αλλά του ζήτησαν να επαναλάβει το “εγχείρημα” το 1959.

Παραθέτουμε την πρώτη του ομιλία:

«Kyrie, I eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesaurus and the Oecumenical Trapeza for the orthodoxy of their axioms methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with Hellas. With enthusiasm we dialogue and synagonize at the synods of our didymous Organizations in which polymorphous economic ideas and dogmas are analyzed and synthesized. Our critical problems such as the numismatic plethora generate some agony and melancholy. This phenomenon is charateristic of our epoch. But, to my thesis we have the dynamism to program therapeutic practices as a prophylaxis from chaos and catastrophe. In parallel a panethnic unhypocritical economic synergy and harmonization in a democratic climate is basic. I apologize for my eccentric monologue. I emphasize my eucharistia to your Kyrie to the eugenic and generous American Ethnos and to the organizers and protagonists of this Ampitctyony and the gastronomic symposia»…

Και είναι πολλές φορές που σπουδαίοι ηγέτες, μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων, έχουν μιλήσει ή απαγγείλει στα Ελληνικά, ενώ οι Ευρωπαίοι για παράδειγμα χρησιμοποιούν ακόμη και εν αγνοία τους λέξεις Ελληνικής προέλευσης καθημερινά. Το πως συμβαίνει αυτό έχει εξηγήσει αναλυτικά στο ecozen.gr και ο κ. Κώστας Δούκας υπενθυμίζοντάς μας το λόγο που “ολόκληρη η οικουμένη ομιλεί ομηρικά”.

Διαφήμιση