Αρχική Θεραπείες 4η Φεβρουαρίου: Μέλλον δίχως καρκίνο – 2η αιτία θανάτου στην Ελλάδα

4η Φεβρουαρίου: Μέλλον δίχως καρκίνο – 2η αιτία θανάτου στην Ελλάδα

0
Μαζί
Μαζί
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Δημιουργήστε ένα μέλλον χωρίς καρκίνο. Η ώρα για δράση είναι τώρα. Όλοι μαζί. Τότε οι ενέργειές μας θα έχουν σημασία..” Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που πρέπει να ακούσει όλος ο πλανήτης στις 4 Φεβρουαρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Μια μέρα που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου.

Σκοπός της συγκεκριμένης μέρας είναι να υπενθυμίσει ότι ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και ότι επίσης ένα μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αναχαιτιστούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Υπάρχουν 200 και πλέον είδη καρκίνου

Οι περισσότερες μορφές καρκίνου είναι στην ουσία όγκοι εκτός από ορισμένους τύπους καρκίνου όπως η λευχαιμία, των οποίων τα κύτταρα κυκλοφορούν μέσα στο αίμα και κατ΄ επέκταση στα διάφορα όργανα και ιστούς του ανθρώπινου σώματος.

Συνολικά υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη καρκίνου και κάθε είδος αντιμετωπίζεται διαφορετικά θεραπευτικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό άνω του 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί ενώ εάν διαγνωστούν έγκαιρα θεραπεύονται σε ποσοστό άνω του 40%.

Συνήθως προσβάλλει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, υπάρχουν όμως και μορφές καρκίνου που εμφανίζονται σε νεαρής ηλικίας άτομα, ακόμη και σε παιδιά.

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για τη νόσο

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α, στην Ελλάδα η θνησιμότητα από καρκίνο παραμένει γενικά χαμηλότερη απ’ ότι στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία την κατατάσσουν στη 19η θέση ως προς τη θνησιμότητα στους άνδρες και στην 23η στις γυναίκες. Όμως, η ευνοϊκή θέση της χώρας είναι σε κάποιο βαθμό πλασματική λόγω ελλείψεων στη διάγνωση, σφαλμάτων στην ταξινόμηση και κυρίως λόγω της έλλειψης εθνικού αρχείου νεοπλασιών.

Σημειώνεται ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο εκκρεμεί από το 2015. Στους άνδρες (αλλά τώρα πια και στις γυναίκες) πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, και ακολουθούν του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Στις γυναίκες πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και ακολουθούν του μαστού και του παχέος εντέρου.

Τα δεδομένα για τον καρκίνο

  • 10 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο
  • Τουλάχιστον το 1/3 των κοινών καρκίνων μπορεί να προληφθεί
  • Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
  • Το 70% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα
  • Μέχρι 3,7 εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο με την εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών για πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία.
  • Υψηλό το άμεσο και έμμεσο οικονομικό κόστος

Το υψηλό άμεσο οικονομικό κόστος, που επιβαρύνει τα Συστήματα Υγείας, προκύπτει από την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, τις χειρουργικές επεμβάσεις, τις υψηλής ακρίβειας και κόστους διαγνωστικές εξετάσεις αλλά κυρίως από τους θεραπευτικούς χειρισμούς που περιλαμβάνουν ακριβή φαρμακευτική αγωγή.

Στοιχεία για το άμεσο κόστος στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, ωστόσο  εκτιμάται ότι αυτό κυμαίνεται περίπου στο 6,5% των συνολικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη.

Προκύπτει επίσης ένα υψηλό έμμεσο οικονομικό κόστος λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας, τόσο του πάσχοντα, όσο και της οικογένειάς του, που επιβαρύνεται με την κατ’ οίκον νοσηλεία αυτού που πάσχει, αλλά και από την απώλεια ημερών εργασίας από τον ίδιο τον ασθενή και τους φροντιστές του.

Το έμμεσο κόστος υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον διπλάσιο του άμεσου. Το συνολικό ετήσιο οικονομικό κόστος του καρκίνου εκτιμάται σε όλο τον πλανήτη ότι ανέρχεται σε 1,16 τρις. δολάρια.

Οι Βρυξέλλες θα μειώσουν το ποσοστό καπνιστών στην ΕΕ

ΚάπνισμαΟι Βρυξέλλες θέλουν να μειώσουν το ποσοστό των καπνιστών στην ΕΕ σε μόλις σε μόλις 5% έως το 2040. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι θέλει να δημιουργήσει μια γενιά Ευρωπαίων χωρίς κάπνισμα.

«Θέλουμε να μειώσουμε τον στόχο των καπνιστών στην Ευρώπη από το σημερινό 25% σε 5% έως το 2040, είπε. Το ίδιο ισχύει και για την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ, την οποία θέλουμε να μειώσουμε στο 10% έως το 2025».

Η επιτροπή έχει διαθέσει 4 δις ευρώ στο νέο της σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των επιζώντων από καρκίνο.

O ΠΙΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση, εφόσον παρά την αλματώδη εξέλιξη εξατομικευμένων θεραπειών, πρωτοκόλλων και ρομποτικής την τελευταία 20ετία, εξακολουθεί και αποτελεί ακόμα και 1η αιτία αιτία θανάτου σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ετησίως καταγράφονται πάνω από 60.000 περιστατικά και τα 30.000 χάνουν τη μάχη.

Η κατάσταση χειροτέρεψε εν μέσω πανδημίας

coronavirusfear 1025x559 2Με άϋλη παραπομπή και άϋλη συνταγογράφηση δεν είναι δυνατόν να προληφθούν «ύπουλες» μορφές της νόσου τις οποίες μπορεί να εντοπίσει μόνο το έμπειρο ιατρικό μάτι και να αποκαλύψει η συζήτηση γιατρού- ασθενούς με λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού. 

Την ίδια ώρα, οι πολίτες φοβούνται να πλησιάσουν ιατρεία και νοσοκομεία αν δεν νιώθουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα. Και είναι βέβαιον ότι το επόμενο διάστημα έρευνες θα καταγράψουν αύξηση των περιστατικών που φτάνουν σε προχωρημένο στάδιο στο γιατρό.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει στους πολίτες να μην αμελούν τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία και PAP test για τις γυναίκες, PSA για τους άνδρες) αλλά και την κολονοσκόπηση μετά τα 55, την εξέταση κάθε νέου δερματικού ευρήματος, την διερεύνηση κάθε νέου συμπτώματος ή πόνου από ειδικό γιατρό.

Ο ΠΙΣ συστήνει επίσης να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες από το σύστημα Υγείας ώστε κανείς -έστω και ύποπτος για κακοήθεια- να μην περιμένει επί εβδομάδες πριν μπει στο χειρουργείο εξαιτίας της πανδημίας.

Η Πολιτεία φρόντισε το προηγούμενο διάστημα ώστε τα απολύτως αναγκαία χειρουργεία να διεξάγονται άμεσα. Αλλά υπάρχουν και χειρουργεία εν πολλοίς διερευνητικά ή όχι τόσο έκτακτα που χρίζουν μεγαλύτερης προσοχής διότι μπορεί να αποκαλύψουν σοβαρά προβλήματα.

8.000 Έλληνες εμφανίζουν καρκίνο του Πνεύμονα

Η Ελληνική Πνευμονολογική εταιρεία επισημαίνει ότι 8.000 από τα περιστατικά που αναφέραμε, αφορούν τον καρκίνο του Πνεύμονα, όπου αποτελεί την 1η αιτία θανάτου εξαιτίας κακοήθειας στον κόσμο.

Καθώς το 71% των νοσούντων σήμερα δεν καταφέρνει να ζήσει για πάνω από 5 χρόνια, η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι μείζονος σημασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό τύπο καρκίνου μετά από την κακοήθεια του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού αντίστοιχα, παραμένοντας όμως ο πιο θανατηφόρος καρκίνος.

Κακοήθεια-Συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα

Η κακοήθεια του πνεύμονα συνήθως εμφανίζεται με επίμονο βήχα, αιμόπτυση, δύσπνοια, θωρακικό άλγος αλλά και με άλλα συμπτώματα εκτός αναπνευστικού συστήματος, λόγω της εμφάνισης μετάστασης, όπως για παράδειγμα: επίμονο πονοκέφαλο, αστάθεια βάδισης, ανορεξία και άλλα.

Συνήθως, τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα δεν εμφανίζονται έως ότου η ασθένεια βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Ακόμα και όταν ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί συμπτώματα (όπως είναι ο βήχας), πολλοί άνθρωποι τα αποδίδουν λανθασμένα σε άλλα προβλήματα, όπως σε λοίμωξη του αναπνευστικού ή στις μακροχρόνιες επιπτώσεις από το κάπνισμα, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση.

Ο ρόλος του Πνευμονολόγου και η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου (screening)

Ο πνευμονολόγος έχει κομβικό ρόλο καθώς είναι ο ειδικός γιατρός για τις παθήσεις του Πνεύμονα που θα καθοδηγήσει τον ασθενή με ύποπτα συμπτώματα για κακοήθεια, ώστε να τεθεί σε διάγνωση και να καθορισθεί η περαιτέρω διαχείριση της νόσου. 

Επειδή αρκετές φορές ο καρκίνος του πνεύμονα προϋπάρχει, χωρίς να έχει προκαλέσει εμφανή συμπτώματα στον ασθενή, σε πολλές χώρες έχει καθιερωθεί, ο προσυμπτωματικός έλεγχος (screening) που αφορά εξετάσεις με σκοπό την ανεύρεση καρκίνου του πνεύμονα, σε άτομα που δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου. Εάν ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, πριν ακόμη εμφανίσει μεταστάσεις, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Στις δράσεις που σχεδιάζει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία εντάσσεται η πρωτοβουλία θεσμικής και κοινωνικής υπευθυνότητας «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» η οποία θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Johnson & Johnson, Στόχος της πρωτοβουλίας,- η οποία περιλαμβάνει την υλοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας και ποίκιλες κοινωνικές δράσεις,- είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία της  έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του Πνεύμονα και τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος.

Σημαντικός παράγοντας στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, αποτελεί η υιοθέτηση ενός εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) για τον καρκίνο του Πνεύμονα, με τη χρήση αξονικής τομογραφίας θώρακα χαμηλής δόσης (CT low dose), σε συνδυασμό με την εφαρμογή προγράμματος διακοπής του καπνίσματος.

Υπογραμμίζοντας την σημασία των παραπάνω η ΕΠΕ έχει θέσει στόχο να καταστήσει την Ελλάδα, χώρα με τους λιγότερους θανάτους από καρκίνο του Πνεύμονα.

 

Διαφήμιση