Αρχική COVID-19 Το 84% των επιχειρήσεων επλήγησαν από την πανδημία στην Θεσσαλονίκη

Το 84% των επιχειρήσεων επλήγησαν από την πανδημία στην Θεσσαλονίκη

0
Θεσσαλονικη eurokinissi
Θεσσαλονικη eurokinissi
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Αποτίμηση της μέχρι τώρα ζημιάς που έχει υποστεί η αγορά της Θεσσαλονίκης από την πανδημία του κορονοϊού φέρνουν στο φως αποτελέσματα έρευνας της Palmos Analysis, για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου  Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με το 84% των επιχειρηματιών της πόλης να δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από την πανδημική κρίση. Ενώ η πλειοψηφία αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα από το 2022.

Συγκεκριμένα, 8 στους 10 (81%) δηλώνουν πτώση τζίρου κατά την πανδημία, με τη μέση πτώση του κύκλου εργασιών να ανέρχεται στο 44%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 255 επιχειρήσεων – μελών του ΕΒΕΘ, στις 8-13 Ιανουαρίου, με συμπλήρωση online ερωτηματολογίων.

Παράλληλα, σχεδόν 7 στους 10 (69%) χαρακτήρισαν “ανεπαρκή” και “αναποτελεσματικά” τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από μεριάς Πολιτείας.

Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Μόλις το 10% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει το Α’ εξάμηνο του 2021.

Το 20% θεωρεί ότι η κανονικότητα θα επέλθει στο τέλος του χρόνου, ενώ το 56% ότι θα προκύψει μετά το 2022 και το 2% θεωρεί ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ.

Ποιοι βρίσκονται online

Την ίδια ώρα e-shop διατηρεί το 39% των λιανεμπορικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ το 72% έχει δικό του site.

Μεγαλύτερη είναι ωστόσο η παρουσία τους στα sosial media, με το 80% να δηλώνει παρουσία στο Facebook και το 56% στο Instagram.

Παράλληλα, το 39% από αυτές πραγματοποίησε πωλήσεις με την μέθοδο του click away κατά την περίοδο των εορτών.

Πολύ δύσκολες ήταν οι γιορτές

Πολύ χαμηλός ήταν ο τζίρος της πρόσφατης εορταστικής περιόδου καθώς κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασε το 28% των πωλήσεων της αντίστοιχης εορταστικής περιόδου του 2019.

Πώς βαθμολόγησαν τα μέτρα στήριξης

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)

Σχετικά με τα οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, οι ίδιες έδωσαν τη δική τους “βαθμολογία” με άριστα το 4:

  • Η μείωση καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο λαμβάνει 3,4 στα
  • Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3,1
  • Η αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους 3,1
  • Η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες επίσης 3,1

Αισιόδοξο είναι ότι το 74% των επιχειρήσεων διατήρησε τις θέσεις εργασίας συνολικά το 2020.

Την ίδια ώρα, αναφορικά με τις εξαγωγές το 50% δήλωσε ότι η χρονιά ήταν χειρότερη από το 2019 και το ποσοστό αυτό ήταν μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 24% της σύγκρισης μεταξύ των προηγούμενων ετών 2019 και 2018.

Πώς θα είναι η νέα χρονιά

Το 23% πάντως αναμένει το 2021 να είναι καλύτερο από το 2020, το 34% χειρότερο, ενώ το 39% θεωρεί πως θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

Πάνω από 6 στους 10 επιχειρηματίες (61%) εκτιμούν ότι θα υπάρξει συρρίκνωση της ρευστότητάς τους το επόμενο τρίμηνο. Ενώ, το 44% πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι δανειακές ανάγκες τους στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, η αρνητική εκτίμηση των επιχειρήσεων για τη βιωσιμότητα του κλάδου τους το επόμενο τρίμηνο, σε σύγκριση με σήμερα, με πρόβλεψεις για αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεις κυμαίνεται στα επίπεδα της μνημονιακής κρίσης.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση