Αρχική COVID-19 Συνδυασμός αντισωμάτων μειώνει το ιικό φορτίο ασθενών με ήπια covid-19

Συνδυασμός αντισωμάτων μειώνει το ιικό φορτίο ασθενών με ήπια covid-19

0
τεστ κορονοϊού
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει τώρα ότι ο συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, των bamlanivimab και etesevimab, μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια λοίμωξη Covid-19.

Η νέα κλινική δοκιμή (BLAZE-1), πραγματοποιήθηκε χορηγώντας ένα placebo φάρμακο και τυχαία δοκιμή πραγματικού φαρμάκου σε συνολικά 577 μη νοσηλευόμενους ασθενείς με μέση ηλικία τα 45 έτη.

Οι ασθενείς αυτοί παρουσίαζαν όλοι από ήπια έως μέτρια λοίμωξη. Μετά από 11 ημέρες από την ενέσιμη χορήγηση των αντισωμάτων, εμφάνισαν μείωση του ιικού φορτίου τους κατά 20%.

Η σχετική δημοσίευση της έρευνας έγινε στο Journal of American Medical Association” (JAMA). Σύμφωνα με αυτή δεν είναι ακόμα σαφές εάν παράλληλα μειώνει και τα συμπτώματα, ούτε και αν θα ήταν αποτελεσματική σε βαριές περιπτώσεις.

Τα αντισώματα αυτά προέρχονται από ασθενείς που είχαν αναρρώσει από την covid-19. O ένας ήταν στις ΗΠΑ και ο άλλος στην Κίνα.

Προηγούμενες προσπάθειες

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο είχε διακοπεί παρόμοια κλινική δοκιμή από την εταιρεία Lilly, παραγωγό του bambanivimab, καθώς τότε, κατά την χορηγία του συγκεκριμένου αντισώματος σε ασθενείς, δεν προέκυπτε κάποιο όφελος για τον ασθενή. Με λίγα λόγια δεν πετύχαιναν κάποια διαφορά. Και αυτό επιβεβαιώθηκε εκ νέου στη νέα μελέτη.

Όμως, όταν το bambanivimab συνδυάζεται με το αντίσωμα etesevimab φαίνεται πως βοηθούν να μην επιδεινωθεί η πορεία της λοίμωξης από SARS-COV-2. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δοκιμής, μόνο το 2% των συμμετεχόντων νοσηλεύτηκαν εν τέλει σε νοσοκομείο, έναντι του 6% όσων είχαν λάβει placebo δόση.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση