Αρχική Ειδήσεις Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το διάταγμα επανένταξης στη Συμφωνία του Παρισιού για...

Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το διάταγμα επανένταξης στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

0
Μπάιντεν
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κινήθηκε γρήγορα για να διώξει από πάνω του την κληρονομιά του Ντόναλντ Τραμπ.

Μόλις λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του υπέγραψε μια σειρά εκτελεστικών εντολών. Που αντιστρέφουν την πορεία για τη μετανάστευση, την αλλαγή του κλίματος, τη φυλετική ισότητα και τον χειρισμό της πανδημίας κορονοϊού.

Την επιστροφή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα χαιρέτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Όπως έγραψε στο twitter:

“Χαιρετίζω την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού: Καλώς ήλθατε πίσω!

Από κοινού μπορούμε να πετύχουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας. Είναι όλα μαζί που μπορούμε να αλλάξουμε στην κλιματική κατάσταση αναλαμβάνοντας δράση για τον πλανήτη μας”.

Με ένα στυλό, ο Τζο Μπάιντεν διέταξε να σταματήσει η κατασκευή του συνοριακού τείχους ΗΠΑ-Μεξικού του Τραμπ, τερμάτισε την απαγόρευση ταξιδιού από ορισμένες χώρες στην πλειοψηφία τους μουσουλμανικές, υπέγραψε για να επανέλθει η χώρα στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα καθώς και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και ανακάλεσε την έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού πετρελαίου Keystone XL.

Οι συνολικά 15 εκτελεστικές ενέργειες ισοδυναμούν με μια προσπάθεια ανατροπής των ομοσπονδιακών πολιτικών των τελευταίων τεσσάρων ετών, με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Μόνο δύο πρόσφατοι πρόεδροι υπέγραψαν εκτελεστικές ενέργειες την πρώτη τους ημέρα στο αξίωμα. Και ο καθένας υπέγραψε μόνο μία.

Ο Τζο Μπάιντεν, όπως πρέπει να τρέξει. Αντιμετωπίζει την πανδημία κορονοϊού και μια κατεστραμμένη οικονομία.

Τζο Μπάιντεν: «Δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει να ξεκινήσουμε από σήμερα»

«Δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει να ξεκινήσουμε από σήμερα». Αυτά ήταν τα πρώτα σχόλια του Τζο Μπάιντεν, σε δημοσιογράφους ως πρόεδρος.

Στην ομιλία του δήλωσε ότι θα «πιέσει προς τα εμπρός με ταχύτητα και επείγον» τις επόμενες εβδομάδες.

«Γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε αυτόν τον χειμώνα του κινδύνου και σημαντικές δυνατότητες. Πολλά να αποκαταστήσουμε, πολλά να θεραπεύσουμε, πολλά να χτίσουμε και πολλά να κερδίσουμε», τόνισε.

Επανεξέταση όλων των κανονισμών για το περιβάλλον

Στην κορυφή της ατζέντας της νέας κυβέρνησης είναι η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Με τις πρώτες εκτελεστικές ενέργειες του νέου προέδρου να αφορούν σε αυτά.

Πέρα από την εντολή επανένταξης της Συμφωνίας του Παρισιού, θα ζητήσει την επανεξέταση όλων των κανονισμών και των εκτελεστικών ενεργειών που θεωρούνται επιζήμιες για το περιβάλλον ή τη δημόσια υγεία.

Οι ΗΠΑ σε πορεία μηδενικής ρύπανσης από άνθρακα

Το σχέδιο του βάζει τις ΗΠΑ σε μια πορεία μηδενικής ρύπανσης από άνθρακα από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035. Καθώς και των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι θα «μεταφερθεί μακριά από τη βιομηχανία πετρελαίου». Το κλιματικό του σχέδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση των επενδύσεων για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών. Με στόχο 100% καθαρή ενέργεια έως το 2050.

Παγκόσμια σύνοδος κορυφής για το κλίμα

Ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί την κλιματική αλλαγή επείγουσα. Σχεδιάζει να συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το κλίμα. Για να πείσει τους ηγέτες να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Με 2 τρις δολάρια είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την σοβαρή αυτή απειλή. Με σημαντικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια στη βιομηχανία μεταφορών, ηλεκτρικής ενέργειας και κτιρίων. Θα μειώσει τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων και θα βελτιώσει τις υποδομές.

Επιπλέον χρηματοδότηση στην NASA για το περιβάλλον

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει μειώσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων Γης της Επιστήμης της NASA. 

Συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης έργων για το περιβάλλον. Αντίθετα, οι επιστημονικές δαπάνες επικεντρώθηκαν σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι επικοινωνίες 5G και η βιοτεχνολογία. Αυτό που η κυβέρνηση Τραμπ αποκαλεί «βιομηχανίες του μέλλοντος».

Ο Τζο Μπάιντεν θα αυξήσει τον προϋπολογισμό για έργα περιβάλλοντος. Θέση του είναι η «ενίσχυση της NASA και των αποστολών παρατήρησης της Γης της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης. Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον πλανήτη μας».

Αύξηση χρηματοδότησης για τα απειλούμενα είδη (ESA)

Ο νόμος για τα απειλούμενα είδη (ESA) αναθεωρήθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι. Αποδυναμώνοντας την προστασία για τα απειλούμενα είδη.

Ο Τζο Μπάιντεν θα ακυρώσει τις αναθεωρήσεις του Τραμπ στο ESA και έχει θα δώσει καλύτερη χρηματοδότηση.

Η άποψή του είναι ότι σε μια εποχή που «η κλιματική αλλαγή ωθεί τον πλανήτη μας στο χείλος», οι προστασίες πρέπει να ενισχυθούν και να μην αποδυναμωθούν.

500.000 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνει την τοποθέτηση 500.000 σταθμών φόρτισης σε μεγάλους δρόμους στις ΗΠΑ. Για να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να κάνουν τη μετάβαση από βενζίνη και ντίζελ.

Διαφήμιση