Αρχική Ζώα Νέο είδος δεινόσαυρου: Πιθανόν το μεγαλύτερο χερσαίο πλάσμα που υπήρξε

Νέο είδος δεινόσαυρου: Πιθανόν το μεγαλύτερο χερσαίο πλάσμα που υπήρξε

0
δεινοσαυροι
Διαφήμιση

Απολιθωμένα οστά 90 εκατομμυρίων ετών εντοπίστηκαν διάσπαρτα στην Παταγονία, τη Γη των γιγάντων όπως θεωρείται μεταξύ παλαιοντολόγων. Τα οστά φαίνεται να ανήκουν σε δεινόσαυρο, που πιθανότατα αποτελεί το μεγαλύτερο είδος χερσαίου πλάσματος που υπήρξε ποτέ.

Συγκεκριμένα, τα γιγάντια οστά εντοπίστηκαν στην επαρχία Νεουκέν της βόρειας Παταγονίας και ανήκουν σε σαυρόποδο τιτανόσαυρο. Ένα είδος το οποίο δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με παλαιοντολόγους στην επιθεώρηση Cretaceous Research.

Ποια ήταν τα σαυρόποδα

Τα σαυρόποδα ήταν μια ομάδα γιγαντόσωμων φυτοφάγων δεινοσαύτρων που κυριάρχησαν κατά την Κρητιδική περίοδο, 145 έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν. Πολλά μέλη της ομάδας, όπως οι τιτανόσαυροι, είχαν μακρείς λαιμούς, πόδια σαν κολώνες και μακριές ουρές σαν μαστίγια.

Δυσκολία να προσδιοριστεί το μέγεθος του νέου είδους

Το μέγεθος του νέου είδους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Αυτό συμβαίνει διότι τα οστά που βρέθηκαν είναι αποσπασματικά και προέρχονται κυρίως από την πύελο και τη σπονδυλική στήλη.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες για το νέο είδος: «θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σαυρόποδα που έχουν βρεθεί ποτέ και πιθανότατα ξεπερνούσε σε μέγεθος τον παταγοτιτάνα».

Ο παταγοτιτάνας

Ο παταγοτιτάνας, είναι ένα είδος που ανακαλύφθηκε το 2013. Εκτιμάται ότι είχε μήκος γύρω στα 31 μέτρα και βάρος σχεδόν 60 τόνων. Συναγωνιζόταν σε μέγεθος τον αργεντινόσαυρο, έναν άλλο τιτανόσαυρο με μήκος που έφτανε τα 30-40 μέτρα και βάρος που δεν αποκλείεται να πλησίαζε τους 100 τόνους.

Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης θεωρούν ότι ο πλησιέστερος συγγενής του νέου είδους ήταν ο ανδείσαυρος, ένας άλλος τιτανόσαυρος της Νότιας Αμερικής που είχε μήκος μέχρι 18 μέτρα.

Διαφορετικά είδη τιτανόσαυρων στην Παταγονία

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι διαφορετικά είδη τιτανόσαυρων ζούσαν ταυτόχρονα στην Παταγονία, κάτι που θα σήμαινε ότι καταλάμβαναν διαφορετικές θέσεις στο τροφικό πλέγμα.

«Το εύρημα αποτελεί ισχυρή ένδειξη για τη συνύπαρξη μεγάλων και μέσων τιτανόσαυρων και μικρότερων ρεμπαχισαυρίδων» επισημαίνουν οι ερευνητές, αναφερόμενοι σε μια άλλη ομάδα των σαυρόποδων.

Απολιθώματα σαυρόποδων έχουν βρεθεί σε όλες τις ηπείρους της Γης συμπεριλαμβανομένης της Ανταρκτικης.

 

Διαφήμιση