Αρχική COVID-19 Ο κορονοϊος ευκαιρία για την ανάπτυξη των ΜΕΘ

Ο κορονοϊος ευκαιρία για την ανάπτυξη των ΜΕΘ

0
ΜΕΘ Eurokinissi
(ΜΕΘ/Eurokinissi)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πιο μεγάλη ώρα για την αναβάθμιση και επέκταση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι τώρα, χρησιμοποιώντας τόσο τις αρχές του τεκμηριωμένου σχεδιασμού (evidence-based design) με διεθνείς πρακτικές, όσο και την επιστημονική βιβλιογραφία αναφορικά με την ασφάλεια, την ευεξία, την φροντίδα των ασθενών, των οικογένειών τους, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και δεν επιτρέπονται πισωγυρίσματα τονίζουν πάροχοι υγείας μεσούσης της πανδημίας που πλέον έχει λάβει άκρως ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Οι ΜΕΘ είναι μια ιδιαίτερα καθορισμένη περιοχή ενός νοσοκομείου, που είναι ειδικά σχεδιασμένη, στελεχωμένη, τοποθετημένη, επιπλωμένη και εξοπλισμένη, αφιερωμένη στη διαχείριση ασθενών με σοβαρή ασθένεια ή επιπλοκές. Η τεχνολογία στην ΜΕΘ, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την θετική κλινική έκβαση του ασθενή.

Αποτελεί μια τεχνολογική μονάδα, υψηλής κλινικής αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, τα νοσοκομεία πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο ιατρικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, ακριβής, αξιόπιστος και λειτουργεί στο απαιτούμενο επίπεδο κλινικής αποτελεσματικότητας και απόδοσης. Αυτό σημαίνει, ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να ενδιαφέρονται για την κλινική έκβαση του ασθενή και όχι μόνο για το κόστος.

Πώς έχει η κατάσταση σήμερα;

Σύμφωνα με πιο πρόσφατες ανακοινώσεις- δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου, οι κλίνες ΜΕΘ τον Νοέμβριο είχαν φτάσει τις 1.082 ΜΕΘ και μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους υπήρχε σχεδιασμός για επιπλέον 234 νέες ΜΕΘ

Αναγνωρίζοντας η αγορά το τιτάνιο έργο που έχει γίνει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση των δημόσιων δομών σε ΜΕΘ, εφιστά και πάλι την προσοχή στους αρμοδίους να διαφυλάξουν τη σωστή λειτουργία των σωτήριων κλινών για την υγεία, “ξεσκονίζοντας” πρωταρχικά τις παλιές σχετικές κλίνες.

Μία διαδικασία που θα συμβάλλει και στον εξορθολογισμό του κόστους.

Το ετήσιο κόστος φτάνει στα 3 εκατ. ευρώ

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι πέρσι το ΕΣΥ για την συντήρηση των αναπνευστήρων στις ΜΕΘ και ΜΑΦ κατέβαλε περίπου 2 εκατ. ευρώ για την συντήρηση (συν ΦΠΑ, 2,4 εκατ. ευρώ) Υπάρχουν περίπου 1500 αναπνευστήρες (αναπνευστήρες ΜΕΘ, φορητοί) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αν προστεθεί και το κόστος συντήρησης των μόνιτορ, των κλινών και του άλλου εξοπλισμού των μονάδων, τότε συνολικά το κόστος συντήρησης του εξοπλισμού των ΜΕΘ εκτιμάται να ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Να δημιουργηθεί ένα Κτηματολόγιο Ιατρικού Εξοπλισμού

Σε ένα τέτοιο Κτηματολόγιο θα καταγράφεται ανά νοσοκομείο ο ακριβής αριθμός των μηχανημάτων, οι βλάβες που έχει εμφανίσει, το κόστος των βλαβών, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτές, η εταιρεία που ανέλαβε την επισκευή, το τεχνολογικό επίπεδο του εξοπλισμού, η προτεραιοποίηση αντικατάστασης κ.λπ.

Παράλληλα, για την αποφυγή λαθών και πισωγυρισμάτων είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν πρότυπα συμβάσεων συντήρησης των μηχανημάτων ανάλογα της κρισιμότητας, της σοβαρότητας και της ιδιαιτερότητας του εξοπλισμού, που θα πρέπει να κάνουν τα νοσοκομεία-χρήστες με τις εμπορικές εταιρείες. Συμφωνίες που στον πυρήνα τους θα έχουν τον ασθενή και τον χειριστή του μηχανήματος και όχι μόνο την τιμή, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις σήμερα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση