Αρχική COVID-19 Η «νορβηγική νοοτροπία» δίνει μαθήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η «νορβηγική νοοτροπία» δίνει μαθήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

0
Νορβηγία
Εικόνα: unplash/Damir Spanic
Διαφήμιση

Οι μέρες μικραίνουν και το κρύο γίνεται εντονότερο με τον ερχομό του Χειμώνα, ενώ παράλληλα οι περιορισμοί και το lockdown που έχουν προκύψει λόγω του covid-19 παραμένουν. Οι μέρες φαντάζουν δύσκολες. Ωστόσο, η «νορβηγική νοοτροπία» ίσως να είναι αυτή που θα δώσει την λύση για την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται.

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζουν στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας έρχονται κάθε χρόνο αντιμέτωποι με μεγάλες πολικές νύχτες, όπου ο ήλιος δεν ανατέλλει για δύο ολόκληρους μήνες.

Έτσι, οι Νορβηγοί έχουν χαράξει μία δική τους νοοτροπία για να αντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες μεγάλες πολικές νύχτες.

Η μελέτης της νοοτροπίας των Νορβηγών

Η Kari Leibowitz, μελετητής του Στάνφορντ μελετάει την «νορβηγική νοοτροπία» και μοιράζεται τις συμβουλές της για την αντιμετώπιση των προσεχών μηνών εμπνευσμένη από τους Νορβηγούς. Η έρευνα δείχνει τον αντίκτυπο της νοοτροπίας στην ευημερία.

Συγκεκριμένα, η Leibowitz πέρασε ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο του Tromsø, που βρίσκεται 200 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, για να κατανοήσει καλύτερα πώς οι άνθρωποι επιβιώνουν και  ευδοκιμούν κάτω από τόσο ακραίες και ασυνήθιστες συνθήκες.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξάχθηκε σε 238 Νορβηγούς και τα δεδομένα της δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο International Journal of Wellbeing.

Η αντιμετώπιση των δύσκολων ημερών εμπνευσμένη από τους Νορβηγούς

Η Leibowitz μοιράζεται μερικά από τα ευρήματά της και δίνει συμβουλές για το πώς η προσέγγισή των Νορβηγών απέναντι στο χειμώνα και στον εγκλεισμό σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δύσκολων ημερών που διανύουμε.

Οι Νορβηγοί αγαπούν το Χειμώνα

Περνώντας ένα διάστημα της ζωής της και μελετώντας τους Νορβηγούς και την νοοτροπία τους, η Leibowitz, ανακάλυψε ότι οι ίδιοι αγαπούν το χειμώνα.

Νορβηγία/Σκι

“Αρχικά ο σκοπός μου ήταν να καταλάβω πώς επιβίωναν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όμως, οι άνθρωποι στη Νορβηγία δεν βλέπουν τον Χειμώνα ως επιβίωση, αλλά ως ευκαιρία για να κάνουν πολλά πράγματα που τους άρεσαν, όπως υπαίθριες δραστηριότητες, σκι αντοχής και χαλάρωση σε εσωτερικούς χώρους”, υπογραμμίζει η μελετητής.

Θετική στάση απέναντι στις μέρες του Χειμώνα

Νορβηγία/Άνθρωποι

Με την έρευνα η μελετητής διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν θετική στάση ζωής και αισιόδοξη νοοτροπία απέναντι στη χειμερινή σεζόν, είχαν περισσότερη ευημερία και μεγαλύτερη ικανοποίηση για την ζωή τους και την προσωπική τους ανάπτυξη.

Προσανατολισμός στις ευκαιρίες που προκύπτουν

Οι κάτοικοι στο Tromsø, της Νορβηγίας έχουν αναπτύξει τις δικές τους στρατηγικές για να κάνουν το χειμώνα υπέροχο. Στρατηγικές που οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπου κι αν βρίσκονται, σύμφωνα με την Leibowitz.

“Οι άνθρωποι στο Tromsø βλέπουν το χειμώνα γεμάτο ευκαιρίες”, υπογραμμίζει.

Tromsø

Έτσι, οι άνθρωποι στην Νορβηγία δεν προσκολλάνε στα όσα δεν μπορούν να κάνουν ή στα όσα μπορεί να στερούνται τις δύσκολες μέρες. Αντιθέτως, επικεντρώνονται στα όσα μπορούν να κάνουν και στις ευκαιρίες που υπάρχουν.

Αυτό είναι ένα σπουδαίο μάθημα για το πως να αντιμετωπίσουμε τις μέρες της πανδημίας και του εγκλεισμού.

“Δεν προτείνω στους ανθρώπους να αρνηθούν την πραγματικότητα ή να αγνοήσουν όλα τα βάσανα, τις απώλειες και όλα όσα τους λείπουν φέτος. Αλλά δεδομένου ότι είμαστε όλοι κολλημένοι σε μια κατάσταση που κανείς δεν θέλει να είναι, πώς μπορούμε να επικεντρωθούμε στις ευκαιρίες που μπορεί να υπάρχουν και στα πράγματα που μπορούμε να απολαμβάνουμε τη χειμερινή περίοδο, για να μας φέρει λίγη άνεση;” τονίζει η μελετητής.

Δραστηριότητα και τον χειμώνα

Οι Νορβηγοί αγαπούν την δραστηριότητα το Χειμώνα, όπως αναφέρει η Leibowitz. Ενώ μάλιστα έχουν και το χαρακτηριστικό ρητό: «Δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο κακά ρούχα».

άσκηση στο κρύο

Έτσι, η Leibowitz, προτείνει να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ακόμη και με «κακές» καιρικές συνθήκες, διότι θα βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση του πνεύματος και της καλής διάθεσης.

Πηγή: weforum.org

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση