Αρχική Υγεία - Διατροφή Εργαστηριακές κοτομπουκιές, στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Εργαστηριακές κοτομπουκιές, στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

0
ΚΟΤΟΜΠΟΥΚΙΕΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε μια παγκόσμια πρώτη, οι εργαστηριακές κοτομπουκιές είναι ήδη στο μενού στη Σιγκαπούρη.

Καθώς οι ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές και ηθικές συνέπειες της παραγωγής κρέατος συνεχίζουν να αυξάνονται, οι επιστήμονες τροφίμων δουλεύουν αδιάκοπα. Και προσπαθούν να αναπτύξουν πιο βιώσιμες επιλογές. Για να ικανοποιήσουν την όρεξη και την…γεύση για κρέας στον κόσμο.

Οι πρώτες εργαστηριακές κοτομπουκιές στον κόσμο, σερβίρονται σε ένα εστιατόριο στη Σιγκαπούρη.
Κατασκευασμένες από την αμερικανική νεοσύστατη εταιρεία Eat Just, πέρασαν τον έλεγχο ασφαλείας από την Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Λίγες μέρες αργότερα, τα πρώτα δείγματα σερβιρίστηκαν σε μια ιδιωτική λέσχη μελών που ονομάζεται εστιατόριο “1880” για περίπου 19 ευρώ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εγκρίθηκε η πώληση κρέατος που δημιουργήθηκε χωρίς τη σφαγή ζώων.

“Βήμα επανάσταση”, για την κλιματική αλλαγή

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου “1880”, περιγράφει το καλλιεργημένο κρέας, ως ένα “επαναστατικό βήμα προς την επίλυση της κλιματικής αλλαγής“.

Όπως προσθέτει, το προϊόν “δημιουργεί την ευκαιρία να τροφοδοτήσει τον κόσμο χωρίς να μολύνει τον πλανήτη”.

Συνήθως, οι διαδικασίες παραγωγής κρέατος είναι σε μεγάλο βαθμό καταστροφικές για το περιβάλλον.

Για να μετατραπεί το ζώο σε ένα κομμάτι κρέατος έτοιμο για κατανάλωση από τον άνθρωπο, επιβαρύνεται η φύση. Με την αποψίλωση των δασών για την εκτροφή ζώων, το μεθάνιο (ένα αέριο θερμοκηπίου) που παράγεται, ενώ καταναλώνεται και μεγάλη ποσότητα νερού.

Τι είναι το καλλιεργημένο κοτόπουλο

Το καλλιεργημένο κοτόπουλο είναι πραγματικό κρέας. Απλά δεν προέρχεται από ένα σφαγμένο κοτόπουλο.
Οι επιστήμονες κάνουν βιοψίες μυϊκών κυττάρων από ζωντανά κοτόπουλα. Και στη συνέχεια παρέχουν τα δείγματα με φυτικά θρεπτικά συστατικά σε έναν βιοαντιδραστήρα για να βοηθήσουν την ανάπτυξη του ιστού.

Αυξάνεται η ζήτηση για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις κρέατος

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας τροφίμων Eat Just Josh Tetrick, λέει ότι η κυκλοφορία του συγκεκριμένου είδους κρέατος “μας φέρνει πιο κοντά σε έναν κόσμο όπου η πλειοψηφία του κρέατος που τρώμε δεν θα απαιτεί να αφανίσουμε ένα δάσος, να μετατοπίσουμε ένα βιότοπο ενός ζώου ή να χρησιμοποιήσουμε μία σταγόνα αντιβιοτικά”.

Η ζήτηση για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις κρέατος αυξάνεται σταθερά λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών των καταναλωτών τόσο για το περιβάλλον όσο και για την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά άλλα προϊόντα στην αγορά βασίζονται σε φυτά.

Γιατί στην Σιγακπούρη

Εναλλακτικά προϊόντα με βάση το κρέας όπως η γαλοπούλα tofu, τα λουκάνικα από καρπούς και τα μπιφτέκια για χορτοφάγους έχουν διαμορφωθεί για να μοιάζουν στην γεύση, σαν πραγματικό κρέας.

Ενώ οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά έχουν αποκτήσει δυναμική στην αγορά των ΗΠΑ, το κρέας που καλλιεργείται σε εργαστήριο δεν έχει εγκριθεί ακόμη.

Η Σιγκαπούρη έχει ρίξει το γάντι στις άλλες χώρες πρέπει να το υιοθετήσουν, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Good Food Institute, Bruce Friedrich.

Το καλλιεργημένο κρέας θα σηματοδοτήσει μια τεράστια πρόοδο στις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε μια διατροφή που να είναι ασφαλής. Αλλά και βιώσιμη. Και η Σιγκαπούρη ηγείται της μετάβασης αυτής.”

Η επενδυτική τράπεζα Barclays εκτιμά ότι ο κλάδος θα μπορούσε να αξίζει 140 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Διαφήμιση