Αρχική Special Topics Εμβόλιο Pfizer: Τι οδήγησε στην αύξηση κατά 20% των διαθέσιμων δόσεων

Εμβόλιο Pfizer: Τι οδήγησε στην αύξηση κατά 20% των διαθέσιμων δόσεων

0
εμβόλιο
Διαφήμιση

Αυξάνονται κατά 20% οι διαθέσιμες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech κατά του κορονοϊού, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να εγκρίνει τη λήψη και έκτης δόσης από κάθε φιαλίδιο.

«Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA συνιστά την επικαιροποίηση των πληροφοριών για το προϊόν Comirnaty για να διευκρινίσει ότι κάθε φυαλίδιο περιέχει 6 δόσεις του εμβολίου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Η νέα αυτή εξέλιξη προέκυψε χάρις την παρατήρηση και αναφορά γιατρών και φαρμακοποιών, κυρίως στις ΗΠΑ, ότι η ποσότητα που περιέχει κάθε φιαλίδιο έχει δυνατότητα να δώσει μια επιπλέον δόση όταν χρησιμοποιείται η κατάλληλη σύριγγα.

Ο EMA προειδοποιεί όμως ότι «αν χρησιμοποιούνται οι συνηθισμένες σύριγγες και βελόνες, είναι πιθανόν να μην υπάρχει αρκετό εμβόλιο για να εξαχθεί μία έκτη δόση».

Παράλληλα, μάλιστα, υπογραμμίζει ότι αν μία πλήρης δόσης 0,3 millilitre δεν είναι διαθέσιμη στο φυαλίδιο μετά την πέμπτη δόση, «ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να πετάει το φυαλίδιο και το περιεχόμενό του».

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι δεν πρέπει να αναμειγνύονται τα περισσεύματα πολλών φυαλιδίων για να προκύψει μια πλήρης δόση, όπως τονίζει και στην ανακοίνωση του EMA.

Να σημειωθεί ότι, η Κομισιόν ανέφερε ότι εξασφάλισε 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου Pfizer/ ΒioNTech, αρκετές για τον εμβολιασμό 150 εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση