Αρχική COVID-19 AstraZeneca: Διαψεύδει τις φήμες για αναβολή της συνάντησης με ΕΕ

AstraZeneca: Διαψεύδει τις φήμες για αναβολή της συνάντησης με ΕΕ

0
εμβόλιο - κορονοϊός - τρίτη δόση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διαψεύδει τις φήμες ότι αρνήθηκε να έρθει σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε εμβόλια κατά της Covid-19, ανακοινώνοντας ότι η συνάντηση θα γίνει σήμερα όπως είχε προγραμματιστεί.

«Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση αργότερα σήμερα», αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η AstraZeneca έχει την κατασκευαστική ικανότητα να παραδώσει τις δόσεις

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η φαρμακευτική εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις για την μείωση παραδόσεων των εμβολίων στην Ευρώπη.

Μάλιστα, όπως είχε αναφερθεί στο Politico, η συνάντηση είχε ακυρωθεί μετά τη συνέντευξη του CEO της AstraZeneca, Πασκάλ Σαριό, κατά την οποία είχε ισχυριστεί ότι η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη βάση συμβολαίου να εφοδιάσει την ΕΕ με το εμβόλιό της.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η φαρμακευτική εταιρεία είχε συμφωνήσει να κάνει την βέλτιστη προσπάθεια σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων. Ωστόσο, παράλληλα υπέγραψε συμφωνία προαγοράς, που περιελάμβανε την υποχρέωση ότι η εταιρεία έχει την κατασκευαστική ικανότητα να παραδίδει τις δόσεις.

Η εταιρεία καλείται να δώσει εξηγήσεις

Η AstraZeneca, είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός εμβολίων που θα αποστείλει το πρώτο τρίμηνο θα είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο, εξαιτίας πτώσης της παραγωγής. Έτσι, η εταιρεία κλήθηκε ήδη δύο φορές την Δευτέρα για να λογοδοτήσει ενώπιον των εκπροσώπων των χωρών μελών της Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, οι εξηγήσεις δεν “κάλυψαν” τους εκπροσώπους, για αυτό και μία νέα συνάντηση προγραμματίστηκε για σήμερα.

Σημειώνεται ότι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα γνωμοδοτήσει την Παρασκευή για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας Πασκάλ Σοριό σε χθεσινή του συνέντευξη υπογράμμισε: «Η βρετανική συμφωνία έκλεισε τον Ιούνιο (2020), τρεις μήνες πριν από την ευρωπαϊκή συμφωνία…Το Λονδίνο απαίτησε η τροφοδοσία η προερχόμενη από την βρετανική αλυσίδα τροφοδοσίας να προορίζεται κατά προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν έχει δέσμευση απέναντι στην ΕΕ

Στο συμβόλαιο προπαραγγελίας που υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Αύγουστο και αφορά μέχρι 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca/Oxford, «αναφέρεται ότι οι βρετανικές μονάδες παραγωγής αποτελούν επιλογή για την Ευρώπη, αλλά αργότερα», όπως υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca.

«Δεν είμαστε κατά κανέναν τρόπο δεσμευμένοι από την ΕΕ…δεν πρόκειται για συμβατική δέσμευση. Είπαμε: θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά χωρίς εγγύηση επιτυχίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε πάνω κάτω όσες δόσεις έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπέγραψαν τρεις μήνες αργότερα. Άρα είπαμε: θα κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο, αλλά δεν θα δεσμευθούμε συμβατικά», δήλωσε μάλιστα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Οι Βρυξέλλες αντιδρούν

Οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου προκάλεσαν την αντίδραση των Βρυξελλών, με έναν αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να δηλώνει μάλιστα χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Αμφισβητούμε σειρά στοιχείων της συνέντευξης αυτής, ανάμεσά τους και την ιδέα ότι η παραγωγή των βρετανικών εργοστασίων θα προορίζεται για την τροφοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είναι ακριβές».

«Για την ιδέα ότι “θα γίνει το καλύτερο”: το συμβόλαιο προβλέπει την ύπαρξη επιπλέον δυνατοτήτων παραγωγής. Του είδους που εάν υπάρχει πρόβλημα σε εργοστάσιο του Βελγίου, να μπορούμε να προσφύγουμε στις δυνατότητες άλλων εργοστασίων στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Για τον Πασκάλ Σοριό, οι δυσκολίες στην «παραγωγή» που παρατηρήθηκαν στην ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής εξηγούνται από την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο: οι εταίροι του ομίλου πρέπει «να μάθουν» την διαδικασία παραγωγής.

«Δεν υπήρξαν τόσο αποτελεσματικοί όσο οι άλλοι…Πραγματικά δεν είναι τυχαίο. Δεν υπάρχει κάτι μυστήριο σε αυτό», υπογράμμισε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση