Αρχική COVID-19 Προβλέψεις για κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του μήνα

Προβλέψεις για κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του μήνα

0
πανδημία - προβλέψεις κρουσμάτων
Εικόνα: pixabay/geralt
Διαφήμιση

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα και θα συνεχίζει να είναι σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις. Η δυναμική μετάδοσης του κορονοϊού είναι τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα η πανδημία να συνεχίζεται. Είναι βέβαιο ότι το τέλος του έτους δεν θα φέρει ως επακόλουθο και το τέλος της πανδημίας. Τα κρούσματα κορονοϊού θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Μάλιστα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Χημικών Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προβλέπει ότι, η Θεσσαλονίκη θα εξακολουθήσει να βρίσκεται μέχρι και το τέλος του έτους, στις 31 Δεκεμβρίου, στην πρώτη θέση, ως η πιο επιβαρυμένη περιοχή της Ελλάδας από τον κορονοϊό. Η πρόβλεψη δείχνει ότι τα κρούσματα στην συμπρωτεύουσα θα κυμαίνονται στο 25% του συνολικού αριθμού.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης με την ομάδα του έκαναν την εξής προβλέψη, που δημοσιεύτηκε στο voria.gr: ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα που θα καταγραφούν την τελευταία ημέρα του 2020 στη χώρα μας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, υπολογίζεται ότι τα 200 κρούσματα από τα συνολικά 700 – 800 εκείνης της ημέρας, θα βρίσκονται στην συμπρωτεύουσα.

Οι παράμετροι των προβλέψεων

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη για τον αριθμό των κρουσμάτων και την εξέλιξη της πανδημίας, βασίζονται σε τρεις παραδοχές:

 • τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν τον Ιανουάριο
 • το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει σταδιακά και με μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου
 • η εστίαση θα παραμείνει κλειστή εκτός από τα εστιατόρια, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και αισθητά χαμηλότερη πληρότητα από αυτήν που έχουν κανονικά, κάπου μεταξύ 30% – 50%

Οι προβλέψεις

Εάν έχουν ισχύ τα παραπάνω δεδομένα, τότε η πρόβλεψη για τον αριθμό των κρουσμάτων είναι η εξής:

 • Στις 14 Δεκεμβρίου στο σύνολο της χώρας θα καταγραφούν 1.250 κρούσματα και στις 31 του μηνός 700 – 800.
 • Στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 220 κρούσματα, στις 21 του μηνός 190 και στις 31 περί τα 200. Όπως υπογραμμίζει ο Σαρηγιάννης μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενδεχομένως τα στοιχεία για την Αθήνα να διαφοροποιηθούν, καθώς από τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μία επιβράδυνση στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι κάτι ιδιαίτερο έχει συμβεί μετά τις 17 Νοεμβρίου, αν και τις επόμενες ημέρες καταγράφεται σημαντική αύξηση του περιορισμού των μετακινήσεων.
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι 300, μία εβδομάδα αργότερα θα υποχωρήσουν στα 250 και στο τέλος του μήνα στα 190.
  • Στη Λάρισα αναμένονται στις 14 Δεκεμβρίου 25 κρούσματα, στις 21 του μηνός 20 και 31 του μηνός 18.
  • Στην Πάτρα τα κρούσματα θα είναι 5 στις 14 Δεκεμβρίου, 3 στις 21 Δεκεμβρίου και ένα στις 31 Δεκεμβρίου. Ακριβώς η ίδια εικόνα με την Πάτρα εμφανίζεται και στην Αιτωλοακαρνανία -στο Μεσολόγγι και τα πέριξ-, που σήμερα είναι μια σχετικώς επιβαρυμένη περιοχή.

Οι συγκεκριμένες προβλέψεις βασίζονται στις παραμέτρους που ανέφερε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Αν ωστόσο, η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, μία ημερομηνία που βρίσκεται υπό εξέταση, αυτές οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύσταση Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης – Τι θα ισχύει για ναούς εκτός σχεδίου δόμησης
Επόμενο άρθροΝέο ημερήσιο ρεκόρ 622 διασωληνωμένων – 100 νέοι θάνατοι