Αρχική Ζώα Με ποιο τρόπο τα ελαστικά οχημάτων ήταν η αιτία θανάτων σολομών

Με ποιο τρόπο τα ελαστικά οχημάτων ήταν η αιτία θανάτων σολομών

0
σολομός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για δεκαετίες πάνω από το 50% των σολομών coho που επέστρεφαν στα αστικά ρεύματα ωοτοκίας του Πάτζετ Σάουν στην Ουάσιγκτον πέθαιναν ξαφνικά. Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν για χρόνια να ανακαλύψουν τον λόγο.

Οι ερευνητές υποπτεύονταν ότι ο “δολοφόνος” των σολομών κρύβονταν στα νερά των δρόμων που έπεφταν στον πορθμό. Αλλά δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν.

“Αυτό ήταν ένα σοβαρό μυστήριο”, λέει ο Εντουαρντ Κολοντζέι μηχανικός περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Τώρα βρέθηκε ο…ένοχος. Ο Εντουαρντ Κολοντζέι με την ομάδα του αποκάλυψαν πως ο κύριος ένοχος είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως για την προστασία των ελαστικών. Πρόκειται για την 6PPD-κινόνη, ένα συντηρητικό που εμποδίζει τα ελαστικά να σπάσουν πολύ γρήγορα.

Όταν βρέχει, η καταιγίδα “ξεπλένει” από τους δρόμους τα σωματίδια αυτά από τα ελαστικά των οχημάτων. Στην συνέχεια καταλήγουν σε γειτονικά ρεύματα.

“Πρόκειται για εξαιρετικό αποτέλεσμα, λέει η Μίριαμ Ντάιμοντ χημικός περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Έκαναν μια τεράστια δουλειά για να λύσουν ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα”.

ελαστικά αυτοκίνητο βροχή

Πως βρέθηκε ο ένοχος

Ο Εντουαρντ Κολοντζέι έφτασε στο Κέντρο Urban Waters της Ουάσιγκτον το 2014. Με αποστολή να συμμετέχει στην προσπάθεια επίλυσης του μυστηρίου του σολομού coho.

Η ομάδα δημιούργησε ένα μείγμα σωματιδίων από εννέα ελαστικά και σε συνθήκες “ξεπλύματος” τους βρήκαν αρκετές χιλιάδες μη αναγνωρισμένες χημικές ουσίες στο μείγμα.

Ο Τζενέιου Τιαν πέρασε περισσότερα από 2 χρόνια περιορίζοντας τη λίστα των ουσιών. Μέχρι τον Μάιο του 2019, είχε περιορίσει την εστίαση σε περίπου 50 άγνωστα χημικά. Στη συνέχεια, περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε τη χημική φόρμουλα ενός πρωταρχικού ύποπτου.

Μια έκθεση του 2019 από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος σχετικά με τις χημικές ουσίες σε ανακυκλωμένα ελαστικά ανέφερε το 6PPD, το οποίο έχει παρόμοια φόρμουλα. Έτσι η ομάδα έφτασε στο 6PPD-κινόνη. Και διαπίστωσε ότι ήταν εξαιρετικά θανατηφόρος για τον σολομό coho.

Τώρα, η ομάδα εργάζεται για να καταλάβει πώς η χημική ουσία σκοτώνει τα ψάρια. Ο Εντουαρντ Κολοντζέι και οι συνάδελφοι του λένε ότι και άλλα είδη ψαριών πρέπει να αξιολογηθούν ως προς την ευαισθησία τους.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η ένωση υπάρχει σε πολυσύχναστους δρόμους παντού. Την βρήκαν άλλωστε σε δρόμους και ρέματα στο Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο.

ελαστικά

Οι κατασκευαστές παράγουν ετησίως περίπου 3,1 δις ελαστικά παγκοσμίως. Τα σωματίδια των ελαστικών αποτελούν κοινό συστατικό της ρύπανσης των υδάτων και της υδρόβιας ζωής.

Η απλούστερη λύση είναι να στραφούν οι κατασκευαστές ελαστικών σε μια περιβαλλοντικά εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, η Σάρα Άμικ, αντιπρόεδρος του περιβάλλοντος, της υγείας, της ασφάλειας και της βιωσιμότητας στην Αμερικανική Ένωση Κατασκευαστών Ελαστικών, λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

“Είναι σημαντικό, τόνισε να γίνει πρόσθετη έρευνα για την επικύρωση και την επαλήθευση αυτών των αποτελεσμάτων.”

Ένας άλλος τρόπος για την προστασία του σολομού είναι να φιλτράρονται τα όμβρια ύδατα. Αλλά η εγκατάσταση αρκετών λεκανών διείσδυσης για την αντιμετώπιση της απορροής είναι μία πολύ ακριβή λύση.

 

Διαφήμιση