Αρχική COVID-19 ΟΗΕ: Πως ο COVID-19 επιδεινώνει την φτώχεια σε 47 έθνη

ΟΗΕ: Πως ο COVID-19 επιδεινώνει την φτώχεια σε 47 έθνη

0
φτώχεια
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο COVID-19, θα μπορούσε να ωθήσει έως και 32 εκατομμύρια ανθρώπους στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, σε ακραία φτώχεια. Αυτό αποκαλύπτει νέα έκθεση του ΟΗΕ.

Χωρίς διεθνή δράση για ανατροπή της κατάστασης οι παγκόσμιοι αναπτυξιακοί στόχοι θα χαθούν, επισημαίνεται.

Οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση των οικονομιών των φτωχότερων χωρών του κόσμου μετά την πανδημία θα μειωθούν σημαντικά.
Εκτός εάν η παραγωγική τους ικανότητα βελτιωθεί δραστικά, σύμφωνα με την έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Λιμός - Φτώχεια - Πείνα

32 εκατομμύρια άνθρωποι σε ακραίες συνθήκες φτώχειας

Όπως προβλέπεται, τα μειωμένα επίπεδα εισοδήματος, η εκτεταμένη ανεργία και τα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα που προκαλούνται από την πανδημία θα μπορούσαν να ωθήσουν έως και 32 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραίες συνθήκες φτώχειας στις 47 χώρες που χαρακτηρίζονται ως “λιγότερο ανεπτυγμένες”.

Ενώ οι αρχικές επιπτώσεις του COVID-19 στην υγεία ήταν λιγότερο σοβαρές σε αυτές τις χώρες από ότι πολλοί φοβόταν, ο οικονομικός αντίκτυπος ήταν καταστροφικός.

Οι προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης για αυτές τις χώρες αναθεωρήθηκαν από 5% σε -0,4% μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Οκτωβρίου 2020.
Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε συνολική μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος 2,6% το 2020.

“Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ) σήμερα υφίστανται τη χειρότερη ύφεση τα τελευταία 30 χρόνια, γράφει η Γενική Γραμματέας της UNCTAD Μούχισα Κιτούι στον πρόλογο της έκθεσης.

Το ήδη χαμηλό βιοτικό τους επίπεδο πέφτει. Τα επίμονα υψηλά ποσοστά φτώχειας αυξάνονται περαιτέρω. Αντιστρέφοντας τη βραδεία βελτίωση που είχαν επιτύχει πριν από την πανδημία.

Η πρόοδος προς τα επιτεύγματα στον τομέα της διατροφής, της υγείας και της εκπαίδευσης αναιρείται από την επίθεση της κρίσης”.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προηγούμενη εμπειρία χειρισμού επιδημιών βοήθησε πολλές από αυτές τις χώρες να ξεπεράσουν τους πρώτους μήνες της επιδημίας του COVID-19.
Σε αυτό συνέβαλαν και δημογραφικοί παράγοντες. Όπως η χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού και ένας σχετικά νέος πληθυσμός.

Ωστόσο, το UNCTAD προειδοποίησε ότι μια μελλοντική αύξηση της εξάπλωσης του COVID-19 θα προκαλούσε σοκ στα συστήματα υγείας των ΛΑΧ, τα οποία παραμένουν ανεπαρκώς ανεπτυγμένα.

Λιμός - Φτώχεια - Πείνα

Θύματα της παγκόσμιας οικονομίας

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση πιθανότατα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στις οικονομίες της ΛΑΧ από την ύφεση στην εγχώρια αγορά. Μια σημαντική πτώση της παγκόσμιας ζήτησης για προϊόντα από αυτές τις αγορές έχει μειώσει τις τιμές των βασικών εξαγωγών.

Χώρες των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξαγωγή μερικών προϊόντων, όπως ορυκτά και μέταλλα ή ενδύματα, έχουν βιώσει ιδιαίτερα άσχημα σοκ καθώς οι τιμές και ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου μειώθηκαν ξαφνικά.

Μια παρατεταμένη οικονομική κρίση θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μόνιμη απώλεια θέσεων εργασίας και να απειλήσει την επιχειρηματικότητα με τρόπο που θα βλάψει σοβαρά το μελλοντικό δυναμικό παραγωγής σε αυτές τις χώρες, ανέφερε η έκθεση.

Τα παγκόσμια επίπεδα φτώχειας και η επισιτιστική ανασφάλεια αναμένεται επίσης να αυξηθούν, ενώ οι προσωρινές περίοδοι φτώχειας παρατείνονται.

Το μερίδιο των ατόμων στις ΛΑΧ που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας των 1,90 δολαρίων (1,57 ευρώ) την ημέρα αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 35,2%, αντιπροσωπεύοντας επιπλέον 32 εκατομμύρια άτομα, ανέφερε η έκθεση.

“Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες έχουν αναπτύξει τα περιορισμένα μέσα τους για να αντιμετωπίσουν την ύφεση, αλλά βρίσκονται οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από μια κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνες, παρόμοια με την κατάστασή τους έναντι της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε ο Kituyi. “Αυτή είναι μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί.”

φτώχεια

Σε κίνδυνο οι παγκόσμιοι στόχοι για την υγεία

Από την κατάσταση στις ΛΑΧ τίθενται σε κίνδυνο οι παγκόσμιοι στόχοι για την υγεία, την εκπαίδευση και τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι πληθυσμοί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με επιβλαβείς καταστάσεις. Όπως μεταξύ άλλων η μείωση της κατανάλωσης υγιεινής τροφής. Καθώς και η απομάκρυνση των παιδιών από το σχολείο.

Η υποστήριξη των ΛΑΧ είναι επιτακτική ανάγκη. Και είναι το κλειδί για την επίτευξη παγκόσμιων στόχων της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030. Η οποία στοχεύει στην επίτευξη ενός βιώσιμου και πιο δίκαιου μέλλοντος για τον παγκόσμιο ανθρώπινο πληθυσμό. Οι στόχοι περιλαμβάνουν και την εξάλειψη της φτώχειας.

Η ανοικοδόμηση αυτών των οικονομιών μετά το COVID-19 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη εάν η παραγωγική τους ικανότητα που ήταν ήδη χαμηλή πριν από την πανδημία, δεν βελτιωθεί.

Αυτή η βελτίωση θα επιτρέψει στις ΛΑΧ να ξεπεράσουν τα διαρθρωτικά εμπόδια που αποτελούν την πηγή της ευπάθειας τους, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η Μούχισα Κιτούι, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει αυτές τις ευάλωτες οικονομίες. Συνδράμοντας με ένα σχέδιο δράσης με στόχο την ανάπτυξη των παραγωγικών ικανοτήτων τους.

“Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη, γράφει. Και να ξεπεραστούν οι μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προκλήσεις των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών”.

Διαφήμιση