Αρχική Ζώα Νέα ανακάλυψη για έντομο που οι επιστήμονες αδυνατούσαν να εντοπίσουν

Νέα ανακάλυψη για έντομο που οι επιστήμονες αδυνατούσαν να εντοπίσουν

0
έντομα φύλλων
Εικόνα: wikipedia.org
Διαφήμιση

Υπάρχει μια κατηγορία εντόμων, η οποία ίσως και να μην είναι τόσο διαδεδομένη. Αναφέρομαι στα έντομα φύλλων, τα επονομαζόμενα φασματώδη ή φάσματα (Phasmatodea  ή Phasmida). Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη εντόμων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ένα είδος ωστόσο, είναι το μεγαλύτερο και το πιο διαδεδομένο και αυτό είναι το Phyllium. Τα συγκεκριμένα έντομα έχουν την ιδιαιτερότητα να μοιάζουν με κομμάτι ξύλου ή με φύλλα, ενώ μάλιστα εντοπίζονται σπάνια στη φύση. Ο Royce Cumming και ο Stéphane Le Tirant, έκαναν μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη για αυτό το είδος.

Το είδος Phyllium asekiense, είναι ένα εντυπωσιακό έντομο φύλλων από την Παπούα Νέα Γουινέα, που εμφανίζεται τόσο το καλοκαίρι στα πράσινα φύλλα όσο και το φθινόπωρο στα καφέ.

Όπως αναφέρει και ο Royce Cumming, μεταπτυχιακός φοιτητής στο City University της Νέας Υόρκης, «Νεκρά φύλλα, ζωντανά φύλλα, ημι-αποξηραμένα φύλλα».

Ο Stéphane Le Tirant, διευθυντής συλλογών του εντόμου από το 1989 ο οποίος ειδικεύεται στα σκαθάρια, εκτιμά ότι έχει 25.000 από αυτά στην ιδιωτική του συλλογή στο σπίτι.

Ωστόσο, είχε πάντα πάθος για τα έντομα των φύλλων και έχει αναπαράγει με επιτυχία δύο είδη, ένα μικρό από τις Φιλιππίνες και ένα μεγαλύτερο από τη Μαλαισία.

Την άνοιξη του 2018 στο Insectarium του Μόντρεαλ, ο Stéphane Le Tirant έλαβε ένα σύνολο από 13 αυγά.

Στο εργαστήριο εκτροφής εντόμων, ο Mario Bonneau και άλλοι τεχνικοί τοποθέτησαν τα 13 αυγά σε μια οθόνη πλέγματος σε ένα κρεβάτι από ίνες καρύδας και τα πότιζαν συχνά με νερό.

Το φθινόπωρο και κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, πέντε αυγά εκκολάφθηκαν σε μαύρες νύμφες. Οι τεχνικοί αντιμετώπισαν τις νύμφες με μεγάλη προσοχή, μεταφέροντας τις από το ένα δέντρο στο άλλο χωρίς να αγγίξουν τα έντομα.

«Άλλα έντομα, τα αρπάζουμε. Αλλά αυτά τα μικρά έντομα φύλλων ήταν τόσο πολύτιμα», δήλωσε ο Le Tirant.

Οι τεχνικοί πρόσφεραν στις νύμφες έναν αρωματικά γκουάβα, bramble και φύλλα salal. Ωστόσο, δύο νύμφες αρνήθηκαν να φάνε και σύντομα πέθαναν. Οι υπόλοιπες τρεις μασούλησαν κάποια από τα τρόφιμα. Μια νύμφη έγινε πράσινη και πλατιά, όπως και η μητέρα της.

Ωστόσο, η πιο σημαντική παρατήρηση ήταν ότι δύο από αυτές έμοιαζαν με ξυλαράκια, ενώ είχαν και φτερά.

Τότε ήταν που έγινε η σπουδαία ανακάλυψη

Στην αρχή ο Le Tirant παραξενεύτηκε. Τα έντομα που έμοιαζαν με ξυλαράκια είχαν μια περίεργη ομοιότητα με έντομα φύλλων στο είδος Nanophyllium, ένα εντελώς διαφορετικό γένος του οποίου έξι είδη είχαν περιγραφεί μόνο από αρσενικά δείγματα.

Ο Le Tirant έστειλε μια φωτογραφία στον Cumming, ο οποίος επιβεβαίωσε τις υποψίες του Le Tirant.

Τα δύο είδη στην πραγματικότητα ήταν ένα. Οι νεοσσοί είχαν λύσει ένα αιωνόβιο μυστήριο.

Ο Cumming και ο Le Tirant ένωσαν πρόσφατα τους χαμένους συντρόφους σε ένα είδος, το Nanophyllium asekiense.

Είναι πραγματικά πολύ κοινό για τα έντομα των φύλλων, τα οποία ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα έντομα ραβδιών, να είναι γνωστά από ένα μόνο φύλο. Πολλά έντομα ραβδιού εμφανίζουν ακραίο σεξουαλικό διμορφισμό, με τα θηλυκά να μην αναγνωρίζονται από τους άνδρες συντρόφους τους.

Τα έντομα φύλλων είναι σπάνιο να εντοπιστούν

Είναι σχεδόν αδύνατο για τα έντομα φύλλων να εντοπιστούν στην φύση από τους επιστήμονες. Αυτό καθιστά αδύνατη την μελέτη τους.

Ο Cumming είναι ένας από τους λίγους ειδικούς στον κόσμο για τα έντομα των φύλλων. Παρόλα ταύτα δεν έχει δει ποτέ του έντομο φύλλων στη φύση, παρά μόνο δείγματα σε αιχμαλωσία ή μουσεία.

Ο Le Tirant, ο οποίος έχει κάνει πολλά ταξίδια συλλογής εντόμων, έχει δει μόνο ένα έντομο φύλλων στη φύση.

Τα έντομα φύλλων και η συνύπαρξη με τους συντρόφους τους

Είναι γεγονός ότι οι πιθανότητες για τα έντομα φύλλων να συνυπάρχουν με τους συντρόφους είναι σχεδόν μηδενική.

Τα φτερωτά αρσενικά μετακινούνται από δέντρο σε δέντρο, τα θηλυκά χωρίς φτερά περνούν όλη τη ζωή τους ψηλά στο κουβούκλιο και ταλαντεύονται στο αεράκι όπως κάνουν τα φύλλα.

Πηγή: nytimes.com

Διαφήμιση