Αρχική COVID-19 Ποιο εμβόλιο COVID-19 είναι το πιο δημοφιλές-Η τιμή ανά δόση που συμφώνησε...

Ποιο εμβόλιο COVID-19 είναι το πιο δημοφιλές-Η τιμή ανά δόση που συμφώνησε η ΕΕ

0
κορονοϊός Ιταλία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει να πληρώσει 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο COVID-19 Pfizer/ BioNTech.
Αυτό αναφέρει εσωτερικό έγγραφο της Ένωσης όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Η τιμή, είναι εμπιστευτική και διαπραγματεύτηκε για συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου COVID-19.

Και είναι ελάχιστα μικρότερη από τα 19,50 δολάρια ανά δόση που έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν οι ΗΠΑ για τις πρώτες 100 εκατομμύρια δόσης του ίδιου εμβολίου.

Το έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά. Και αφότου η ΕΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία με Pfizer/ BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.

Στις 26 Δεκεμβρίου έρχονται οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τα ψυγεία που θα αποθηκεύσουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer/BioNTech το οποίο αναμένεται να έλθει 26 Δεκεμβρίου στη χώρα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη. Τα ψυγεία τα οποία φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία χωρούν 80.000 δόσεις εμβολίου σε θερμοκρασία -70° Κελσίου.

ΑΠΕ ΜΠΕ
φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκίνησαν και οι σχετικές δωρεές

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη τον Νοέμβριο προχώρησε σε νέα δωρεά προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενισχύοντάς το με 14 υπερκαταψύκτες τελευταίας τεχνολογίας για τη φύλαξη των νέων εμβολίων κατά του Κορονοϊού .

Τα ειδικά κατασκευασμένα ψυγεία εγγυώνται τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (ακόμα
και των -70 βαθμών Κελσίου) που είναι απαραίτητες για τη σωστή φύλαξη ορισμένων εκ των νέων εμβολίων.

Καθώς τα περισσότερα ιατρικά σκευάσματα δεν απαιτούν ανάλογες θερμοκρασίες αποθήκευσης, ο απαραίτητος εξοπλισμός δεν είναι διαδεδομένος και δεν διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία – εμβολιαστικά κέντρα τη δυνατότητα σωστής διατήρησής τους.

H δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη θα ενισχύσει την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει ειδικές αποθήκες με ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, έκαστο χωρητικότητας 360 – 600 λίτρων.

Μετά το πέρας την πανδημίας, ο νέος εξοπλισμός θα παραμείνει στη διάθεση των νοσοκομείων της χώρας καθώς είναι εξαιρετικά χρήσιμος για τη φύλαξη και άλλων σκευασμάτων.

Η δωρεά του αποθηκευτικού εξοπλισμού των εμβολίων έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων πρωτοβουλιών υγειονομικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα του Ιδρύματος Μποδοσάκη όπως, μεταξύ άλλων, η συμβολή στην απολύμανση του Δήμου Αθηναίων και το πρόγραμμα «Ψηφιακό Σχολείο για Όλους» μέσω του οποίου δόθηκαν 3.150 tablets σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

covid 19 vaccines voronoi (1)

Κατανομή των εμβολίων COVID-19 ανά χώρα

Τον Νοέμβριο του 2020, ο κόσμος έμαθε ότι τα πρώτα εμβόλια για την καταπολέμηση του COVID-19 ήταν έτοιμα.

Από τότε μέχρι σήμερα 7,25 δις δόσεις περίπου έχουν προ-αγοραστεί από χώρες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Αν και οι χώρες με υψηλό εισόδημα αγοράζουν επί του παρόντος τις μεγαλύτερες ποσότητες δόσεων, η Ινδία που δεν συγκαταλέγεται σε αυτές έχει παραγγείλει 1,5 δις περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη χώρα.

Οι ΗΠΑ, έχουν προ-αγοράσει 1,01 δις δόσεις. Και παρόλο που αυτός ο αριθμός είναι μικρότερος από το ποσό που έχει αγοράσει η Ινδία, η Αμερική έχει περίπου 330 εκατομμύρια ανθρώπους σημαντικά λιγότερους από τους 1,3 δις πολίτες της Ινδίας.

Με τις κλινικές δοκιμές εξασφάλιση περισσότερων δόσεων

Χωρίς την αγοραστική δύναμη των χωρών με υψηλό εισόδημα, οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα πρέπει να αξιοποιήσουν άλλα μέσα για την απόκτηση εμβολίων COVID-19. Όπως τον εθελοντισμό σε κλινικές δοκιμές με αντάλλαγμα δόσεις. Κάτι που έγινε στο Περού.

Η ικανότητα της Ινδίας να αγοράζει τόσες πολλές δόσεις προήλθε από σχετικές συμφωνίες παρασκευής με τους παραγωγούς εμβολίων.

Ως ποσοστό επί των συνολικών δόσεων που έχουν πουληθεί:

  • Οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν αγοράσει σχεδόν το 54% , που αντιστοιχεί σε 4 δις δόσεις.
  • Οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα έχουν αγοράσει λίγο περισσότερο από 23%.

Ο Καναδάς έχει δεσμεύσει τον υψηλότερο αριθμό δόσεων ανά άτομο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Έχοντας παραγγείλει πάνω από 350 εκατομμύρια εμβολιασμούς για έναν πληθυσμό άνω των 38 εκατομμυρίων ανθρώπων. Που ισοδυναμεί με εννέα δόσεις ανά άτομο.

Ποιο εμβόλιο είναι το πιο δημοφιλές

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 200 υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσονται και δοκιμάζονται με ταχύτητα για την καταπολέμηση της νόσου.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι το πιο δημοφιλές μέχρι τώρα, με πάνω από 2,5 δις δόσεις να έχουν πουληθεί.

Η Novavax, ο δεύτερος πωλητής εμβολίων COVID-19, έχει προ-πωλήσει 1,3 δις δόσεις. Μέχρι στιγμής, τα πρώτα εμβόλια που έχουν λάβει και άδεια έκτακτης χρήση που είναι των Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν προ-πωλήσει το 10%.
Καθώς και το 6% των συνολικών δόσεων εμβολίου που κατασκευάζονται αντίστοιχα.

Διαφήμιση