Αρχική COVID-19 Αποτελεσματικό κατά 70,4% το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του Covid-19

Αποτελεσματικό κατά 70,4% το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του Covid-19

0
εμβόλιο, κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Το εμβόλιο κατά της covid-19 που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, έγινε το πρώτο που βλέπει δημοσιευμένα τα αποτελέσματα της κλινικής του δοκιμής, φάσης 3, σε επιστημονικό περιοδικό και συγκεκριμένα στο Lancet, στο οποίο επιβεβαιώνονται τα αρχικά ευρήματα, ότι το εμβόλιο έχει μέση αποτελεσματικότητα 70,4%.
Όπως αναφέρεται δεν υπήρχαν νοσηλείες ή σοβαρά περιστατικά Covid-19 τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση σε 11.600 εθελοντές στη Βρετανία και τη Βραζιλία.

Χαρακτηριστικά της κλινικής μελέτης

Στους εθελοντές που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις του εμβολίου η αποτελεσματικότητα ήταν 62%, ενώ σε όσους έλαβαν μια μισή δόση και μια πλήρη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα ήταν 90%. Όταν η αποτελεσματικότητα μεταξύ των δύο ομάδων συγκρίθηκε στις 21 ημέρες μετά την πρώτη πλήρη δόση, δεν ανεδείχθη διαφορά, το οποίο υποδηλώνει ότι ακόμα και 1 δόση εμβολίου προσφέρει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη προστασία.

Συμμετείχε μεγάλο δείγμα εθελοντών

Στα θετικά της μελέτης συμπεριλαμβάνεται το μεγάλο δείγμα, η συμμετοχή στη μελέτη διαφορετικών εθνικοτήτων και φυλών και η αξιολόγηση της ασφάλειας σε όλους τους συμμετέχοντες.

Στους περιορισμούς της μελέτης συνυπολογίζεται ότι λιγότερο από 4% των συμμετεχόντων ήταν άνω των 70 ετών, κανείς εθελοντής άνω των 55 ετών δεν έλαβε το συνδυασμό με την μεικτή δόση, και οι εθελοντές με συννοσηρότητες ήταν σχετικά λίγοι.

Χρειάζονται και άλλες αναλύσεις

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν περαιτέρω αναλύσεις με μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών, καθώς και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολίου σε ηλικιωμένους και εγκύους.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση