Αρχική COVID-19 Πότε είναι πιο πιθανό να βγει ψευδώς αρνητικό το τεστ κορονοϊού

Πότε είναι πιο πιθανό να βγει ψευδώς αρνητικό το τεστ κορονοϊού

0
κορονοϊός - μοριακό τεστ
Εικόνα: pixabay/fernandozhiminaicela
Διαφήμιση

Η πανδημία Covid-19 έχει φέρει στην καθημερινότητα μας τα γνωστά τεστ κορονοϊού. Καθώς οι μέρες προχωράνε και η πανδημία παραμένει, η αγωνία για την υγεία μας, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους γύρω μας, κορυφώνεται. Αν όχι όλοι, τότε οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε υποβληθεί σε ένα ή περισσότερα τεστ, με σκοπό να γνωρίζουμε την επιδημιολογική μας κατάσταση και να προφυλάξουμε την δημόσια υγεία. Τα μοριακά τεστ PCR για κορονοϊό είναι τα συνηθισμένα που γίνονται κατά βάση στους πολίτες. Είναι ωστόσο πάντοτε έγκυρα τα αποτελέσματα; Πότε υπάρχει η πιθανότητα να βγουν ψευδώς αρνητικά;

Οι πιθανότητες να βγει ένα τεστ κορονοϊού ψευδώς αρνητικό αυξάνονται στην περίπτωση των ατόμων που ελέγχονται είτε  νωρίς είτε αργά στην πορεία της λοίμωξης.

Για αυτό τον λόγο και για να είναι πιο έγκυρα τα αποτελέσματα του τεστ, συνίσταται, από όσους έχουν συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, σε περίπτωση που κάνουν το τεστ και βγουν αρνητικοί να το επαναλάβουν έπειτα από λίγες ημέρες.

Το συμπέρασμα αυτό είναι αποτέλεσμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Κάιτλιν Νταγκντέιλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό λοιμωξιολογίας “Open Forum Infectious Diseases”, όπως αναφέρεται στο “Nature”.

Η επιστημονική μελέτη

Η νέα αυτή επιστημονική μελέτη έγινε σε 15.011 ενήλικες που είχαν κάνει μοριακό τεστ. Από αυτούς οι 2.700 βγήκαν αρνητικοί στο πρώτο τεστ και πραγματοποίησαν ένα δεύτερο μέσα σε μερικές μέρες.

Συμπεράσματα

Από τα άτομα που έκαναν για δεύτερη φορά το μοριακό τεστ:

  • οι 60 (ποσοστό 2,2%) βγήκαν τελικά θετικοί στον ιό SARS-CoV-2.
  • οι έξι στους δέκα (ποσοστό 60%) , μία μέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων τους
  • οι 18 στους 60 (ποσοστό 30%), αποδείχθηκε ότι είχαν ψευδώς αρνητικό τεστ, μετά την έβδομη μέρα από τα πρώτα συμπτώματα

Έτσι οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το μοριακό τεστ έχει περισσότερες πιθανότητες να βγει ψευδώς αρνητικό:

  • είτε στο αρχικό προσυμπτωματικό στάδιο της λοίμωξης Covid-19
  • είτε σε προχωρημένο στάδιο μετά την πρώτη εβδομάδα με συμπτώματα

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, το 87% των ατόμων που είχαν ψευδώς αρνητικό τεστ, είχαν συμπτώματα κορονοϊού. Παράλληλα, αρκετοί είχαν ακτινογραφία θώρακα με εικόνα που παρέπεμπε στην λοίμωξη του Covid-19.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση