Αρχική Υγεία - Διατροφή Οι αναγκαστικές επιστροφές clawback- λύγισαν τα ιδιωτικά εργαστήρια

Οι αναγκαστικές επιστροφές clawback- λύγισαν τα ιδιωτικά εργαστήρια

0
Ιατροί
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τον κώδωνα του κινδύνου για πολλά επερχόμενα λουκέτα χτυπούνε στην κυβέρνηση Ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατροί, διαγνωστικά εργαστήρια και Πολυιατρεία.  Οι λόγοι της δυσπραγίας το rebate (εκπτώσεις) και το clawback (αναγκαστικές επιστροφές). 

Πληρωμές Ιατρικών πράξεων με τιμές του 1991

Έτσι εξηγείται και πως το 2020, μία γενική αίματος αμείβεται με λιγότερο από 2 ευρώ, η δοκιμασία κοπώσεως με 14 ευρώ και η ακτινογραφία θώρακος με 2,5 ευρώ.

Θετικές οι 120 δόσεις αλλά δεν φτάνουν

Εδώ και καιρό Ιατρεία και εργαστήρια μέσω των θεσμικών τους οργάνων έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι θα κλείσουν λόγω οικονομικής αδυναμίας να λειτουργήσουν. Μολονότι κρίνεται θετικό το μέτρο των 120 δόσεων, προκειμένου οι ιδιώτες να πληρώσουν το clawback των 740 εκατ. ευρώ που οφείλουν στο κράτος για την περίοδο 2013-2019, η  προσωρινή μικρή ανάσα ρευστότητας υπερκαλύπτεται όμως από την αναγγελία προείσπραξης του clawback του 2020 σε 12 δόσεις.

Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός

Εκτός από το αίτημα της άμεσης συνάντησης με τους αρμοδίους, οι Ιδιωτικοί Φορείς ζητούν την ενίσχυση του προϋπολογισμού για να ελαττωθεί το clawback σε βιώσιμα επίπεδα και η πλήρης κατάργηση του εν συνεχεία, όπως υπήρχε και προεκλογική δέσμευση. Όμως, θυμίζουμε ότι έχει παραταθεί το clawback μέχρι το 2024.

Το θέμα είναι τι θα συμβεί με τον Έλληνα ασθενή, αν καταρρεύσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του Ιδιωτικού Τομέα, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει όλος ο πλανήτης λόγω κορονοϊού, όπου οι δημόσιες δομές έχουν λυγίσει. 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση