Αρχική COVID-19 Φόβος για τρίτο κύμα κορονοϊού – Σε αυστηρότερα μέτρα προχωρούν χώρες της...

Φόβος για τρίτο κύμα κορονοϊού – Σε αυστηρότερα μέτρα προχωρούν χώρες της Ευρώπης

0
lockdown
Διαφήμιση

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων και διασπορά του κορονοϊού μεγαλώνει. Στην Ευρώπη ήδη πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει αυστηρά μέτρα για το lockdown, ενώ η ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προειδοποιεί για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα.

Το ΑΠΘ προειδοποιεί

Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχει σημειωθεί μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων. Ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων και κάποια φαινόμενα συνωστισμού είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της μείωσης κρουσμάτων, η οποία σταδιακά θα μετατραπεί σε αύξηση νέων, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και τις προβλέψεις της ομάδας του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας.

«Εάν εξακολουθούσαμε να τηρούμε τα μέτρα του lockdown, μετά τις 15 Γενάρη θα είχαμε ουσιαστικά ελάχιστές ή και μηδενικές λοιμώξεις. Ωστόσο όμως οι εορτές, φέρνουν στους πολίτες μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στην κυβέρνηση το άγχος να αναζητά ένα τρόπο για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και να δώσει μια ένεση στην αγορά. Οι δυο αυτοί λόγοι είναι ιδιαίτερα επίφοβοι για τον πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων και κρουσμάτων. Έτσι, είναι σίγουρο ότι εάν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά τα μέτρα μετακίνησης και προστασίας των πολιτών τις επόμενες βδομάδες θα έχουμε δραματική επιδείνωση των κρουσμάτων, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τον βαθμό χαλάρωσης των πολιτών, την αυστηρότητα των ελέγχων της αστυνομίας, και από τον αριθμό και εύρος των μέτρων που θα άρει η κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Σε αυστηρά μέτρα προχωρούν χώρες στην Ευρώπη

Υπό τον φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού με την έλευση των γιορτών και λαμβάνοντας υπόψιν τους την αύξηση των κρουσμάτων, πολλές χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν αυστηρό lockdown.

Στην Γερμανία η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ήδη νέα αυστηρότερα μέτρα.

Ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την επιβολή νέων αυστηρότερων περιορισμών με σκοπό να αποφύγει ένα τρίτο, καταστροφικό κύμα κορονοϊού.

Η Δανία ανακοίνωσε ότι το lockdown θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Η Ολλανδία και η Τσεχία ακολουθούν και αυτές με την απόφαση τους να ενταχτούν σε αυστηρό δεύτερο lockdown κατά την περίοδο των γιορτών.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 40% μέσα σε μία βδομάδα.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε το κλείσιμο για 5 βδομάδες, των μη απαραίτητων καταστημάτων και επιχειρήσεων, γυμναστήρια, μουσεία, κινηματογράφοι και θέατρα.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το όριο επισκέψεων θα είναι μέχρι 2 άτομα την ημέρα, με εξαίρεση τις 24-26 Δεκεμβρίου όπου το όριο θα αυξηθεί σε 3 άτομα, εξαιρουμένων των παιδιών με ηλικία κάτω από 13 χρόνια. Τα σχολεία κλείνουν από αύριο. Τα μέτρα θα κρατήσουν μέχρι και 19 Ιανουαρίου.

Τσεχία

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ανακοινώνει αυστηρότερα μέτρα. Εστιατόρια, ξενοδοχεία και αθλητικοί χώροι που είχαν ανοίξει πριν 15 μέρες θα κλείσουν ξανά από αυτή την Παρασκευή.

Οι δημόσιες συγκεντρώσεις περιορίζονται σε έξι άτομα, τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Ιταλία

Η Ιταλία ετοιμάζεται και αυτοί να θέσει νέα μέτρα και περιορισμούς κατά τη διάρκεια των εορταστικών διακοπών με σκοπό να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα κορονοϊού, όπως υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ξεπέρασε σε αριθμό θανάτων την Βρετανία και πήρε την πρωτιά στην Ευρώπη με περισσότερους από 65.000 ανθρώπους να έχουν χάσει την ζωή τους, από τον Φεβρουάριο.

Δανία

Η Δανία εισέρχεται ολόκληρη σε lockdown. Τα μέτρα που είχαν τεθεί σε συγκεκριμένα τμήματα της χώρας, για κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων και μουσείων θα ισχύουν τώρα συνολικά για ολόκληρη τη Δανία.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση