Αρχική Υγεία - Διατροφή FoodOmicsGR_RI: Ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών τροφίμων

FoodOmicsGR_RI: Ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών τροφίμων

0
Τρόφιμα
Διαφήμιση

Tο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας και το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ παρουσιάζουν την Εθνική Ερευνητική Υποδομή FoodOmicsGR_RI για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό τροφίμων με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας και των μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών τροφίμων.

Στο έργο συμμετέχουν οκτώ Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα: 

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (συντονιστής του έργου), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Μοναδική η βιοποικιλότητα στη χώρα

Καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει μοναδική βιοποικιλότητα και παράγει μοναδικά αγροδιατροφικά/αλιευτικά προϊόντα, ο χαρακτηρισμός αυτών ως προϊόντων υψηλής αξίας μέσω της χρήσης εξελιγμένης τεχνολογίας αναδεικνύει τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

Με χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2021, μία ισχυρή ομάδα νέων ερευνητών, Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταδιδακτόρων σε συνέργεια με 60 μέλη τακτικού προσωπικού ελληνικών ιδρυμάτων (μέλη ΔΕΠ και ερευνητές) εργάζονται σε τομείς όπως η ζωοτεχνία και η μοριακή μικροβιολογία για την εναρμόνιση μεθόδων και πρωτοκόλλων.

Οι σκοποί του έργου:

  • Ο έλεγχος της αυθεντικότητας, της ιχνηλασιμότητας, της γεωγραφικής και γενετικής προέλευσης τροφίμων μέσω του γενετικού/μοριακού χαρακτηρισμού του ελαιόλαδου, των οίνων και αποσταγμάτων του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, του μελιού, καθώς και άλλων τροφίμων και προϊόντων με στόχο την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της Ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής.

  • Η ανάδειξη και βελτίωση μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών τυποποιημένων τροφίμων αναφορικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και τη διατηρησιμότητα.
  • Η ανάδειξη της ταυτότητας και αυθεντικότητας των Ελληνικών τροφίμων, όπως και τη βελτίωση της θρεπτικής τους αξίας. Οι ενδελεχείς αναλύσεις θα προωθήσουν την αξία της διατροφικής παρέμβασης σε ειδικές ομάδες όπως παχύσαρκων, ηλικιακών ομάδων ή χρόνιων πασχόντων.

  • Η μελέτη της αξιοποίησης αποβλήτων της βιομηχανίας για ανάκτηση δραστικών συστατικών, χρήσιμων για την υγεία: τυροκομία, οινοποιία, ελαιουργία, χυμοποιεία, τυποποίηση φρούτων.

  • Ο ενδελεχής έλεγχο για παρουσία ρυπαντών, τοξινών και ανεπιθύμητων συστατικών.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤι λένε οι λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμα της αγοράς
Επόμενο άρθροΑβέβαιο το μέλλον για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας